Akkor is kaphatok méltányossági gyedet vagy terhességi gyermekágyi segélyt, ha az utóbbi években szinte folyamatosan gyeden, gyesen voltam, és így nincs munkaviszonyom?
MÉLTÁNYOSSÁG:
Abban az esetben, ha a biztosítottnak minősülő anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi
segély folyósításához szükséges biztosítási idővel, a társadalmi szolidaritás elve alapján az
egészségbiztosítónak lehetősége van arra, hogy meghatározott keretek között méltányosságot
gyakorolva, az általános szabályoktól eltérően megállapítsa a terhességi-gyermekágyi segélyre való
jogosultságot annak is, aki arra a méltányossági jogcím nélkül nem lenne jogosult. Az
egészségbiztosító méltányossági jogköre arra az esetre vonatkozik, ha a biztosítottnak minősülő szülő
az ellátásra való jogosultsághoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.
A méltányosságból megállapítható terhességi-gyermekágyi segély folyósításának idejét és összegét az
egészségbiztosító az általános szabályoktól eltérőn is meghatározhatja, de a méltányosságból
megállapított ellátás napi összege nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján érvényes
minimálbér kétszerese harmincad részénél. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási
járulék alapját képező jövedelme, illetve a munkanélküli ellátás alapját képező jövedelme a minimálbér
kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.
A pénzbeli ellátás méltányosságon alapuló engedélyezése során figyelembe kell venni a kérelmező
egyéb körülményeit is, pl. azt, hogy az anyagi, jövedelmi viszonyai indokolttá teszik-e az általános
szabályoktól eltérő méltányosság gyakorlását.
A pénzbeli ellátások méltányosságon alapuló engedélyezése iránti kérelmet a szülő foglalkoztatója
szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani akkor is, ha a munkahelyén
van kifizetőhely. Az elektronikus kapcsolattartást a méltányossági kérelem vonatkozásában a
jogszabály kizárja.
A kérelemnek tartalmaznia kell:
a közös háztartásban lakók számát,
nyilatkozatot a kérelmező és a vele együtt élők nettó jövedelmi helyzetéről.
A méltányosságból engedélyezett pénzellátás összegéről és folyósításáról a regionális
egészségbiztosítási pénztár értesíti a kérelmezőt. A méltányossági ellátást kizárólag a regionális
egészségbiztosítási pénztár folyósíthatja, még akkor is, ha az igénylő munkahelye kifizetőhely.
A méltányosságból megállapított ellátás újabb jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztet, ezért ha pl.
a biztosított részére a terhességi-gyermekágyi segély folyósítását engedélyezték, ez nem jelenti azt,
hogy ez alapján gyermekgondozási díjat is kap.
A regionális egészségbiztosítási pénztár méltányossági jogkörében hozott határozata ellen nincs helye
fellebbezésnek. A határozat bírósági felülvizsgálatát pedig kizárólag semmisségére hivatkozva [a
közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 121.
§] lehet kérni.
Az előző a méltányossági thgys, ez most a méltányossági gyed:
Abban az esetben, ha a biztosítottnak minősülő szülő nem rendelkezik a gyed folyósításához szükséges
biztosítási idővel, a társadalmi szolidaritás elve alapján az egészségbiztosítónak lehetősége van arra,
hogy meghatározott jogszabályi és költségvetési keretek között méltányosságot gyakorolva, az
általános szabályoktól eltérően megállapítsa a gyed-re való jogosultságot annak is, aki arra nem lenne
jogosult. Az egészségbiztosító e jogköre arra az esetre vonatkozik, ha a biztosítottnak minősülő szülő
gyed ellátásra való jogosultsághoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.
A méltányosságból megállapítható gyed folyósításának idejét és összegét az egészségbiztosító az
általános szabályoktól eltérőn is meghatározhatja, de a méltányosságból megállapított ellátás alapja
nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbérnél. Ha azonban a biztosított
szerződés szerinti vagy tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el, a szerződés szerinti/tényleges
jövedelmet kell figyelembe venni.
A pénzbeli ellátás méltányosságon alapuló engedélyezése során figyelembe kell venni a kérelmező
egyéb körülményeit is, pl. azt, hogy az anyagi, jövedelmi viszonyai indokolttá teszik-e az általános
szabályoktól eltérő méltányosság gyakorlását.
A gyed méltányosságon alapuló engedélyezése iránti kérelmet a szülő foglalkoztatója szerint illetékes
regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani írásban, akkor is, ha a munkáltatónál van
kifizetőhely. Az elektronikus kapcsolattartást a méltányossági kérelem vonatkozásában a jogszabály
kizárja.
A kérelemnek tartalmaznia kell:
a közös háztartásban lakók számát,
nyilatkozatot a kérelmező és a vele együtt élők jövedelmi helyzetéről.
A méltányosságból engedélyezett pénzellátás összegéről és folyósításáról a regionális
egészségbiztosítási pénztár értesíti a kérelmezőt. A méltányossági ellátást kizárólag a regionális
egészségbiztosítási pénztár folyósíthatja, még akkor is, ha a kérelmező munkahelye kifizetőhely.
A méltányosságból megállapított ellátás újabb jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztet, ezért ha pl.
a biztosított részére a terhességi-gyermekágyi segély folyósítását engedélyezték, ez nem jelenti azt,
hogy a kérelmező a gyermekgondozási díjat is kap.
A regionális egészségbiztosítási pénztár méltányossági jogkörében hozott határozata ellen nincs helye
fellebbezésnek. A határozat bírósági felülvizsgálatát pedig kizárólag semmisségére hivatkozva [a
közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 121.
§] lehet kérni.
Hidd el, hogy el fogom érni, hogy jogosult legyek rá, ahogy az első két gyereknél is sikerült.
Volt egy kedves ügyintéző az oep-nél, aki nem azt nézte hogy nem lehet, hanem azt, hogy hogyan lehet. És még mindig ott dolgozik:P
Csak gratulálni tudok, jó hosszú kommentben leírtad ugyanazt, amit én.
Ugyanis a hosszú kommentedben is az sezrepel, amit leírtam, nem a kevés jövedelem alapozza meg a méltányossági gyedet, hanem a nem elegendő biztosítotti idő....
Tudod egyáltalán mi a különbség? Mert a másolás és beillesztés látom remekül megy, már csak az értelmezés hiányzik.
Amúgy meg ne haragudj kérlek, de megmosolyogtatott a kommented:)
Az elején még lövésed nem volt róla, hogyan is megy ez, most meg már kiderült, hogy saját oep ügyintéződ is van, aki már az előző gyermekeknél is elintézta, hogy jogosulatlanul kapj gyedet:)
Nem bántásból, de 11 éve dolgozom jogászként az oepnél, és ilyen, amilyet leírtál, nem létezik.
Nem tudom mi a célod a hazudozással, egy anonim fórumon akarsz dicsekedni, hogy milyen ügyes vagy? Euért lódítasz, ráadásul ilyen rosszul?
Mindegy, még egy utolsó gondolat: ha a férjed jelenleg nem dolgozik, akkor NEM JOGOSULT a gyedre. Kérhet méltányosságot (hiszen van ügyintéződ, aki majd intézi - mindkettőtöknek, gondolom, ha már lúd legyen kövér:D) de alapesetben nem jogosult rá.
Javaslom, hogy keresd fel a kedvenc ügyintéződet az oep-nél, hogy a legalapvetőbb kérdésekben világosítson már fel, mert elképesztő sötétségben élsz az ellátásokat tekintve.
És még egy kérdést engedj meg: te komolyan gondolod, hogy létezik ember, aki ezt a sok baromságot a folyamatosan máltányossági gyedről, meg a mindent elintéző oep-esről összehordasz? Nevetnem kell.
1. örülök, hogy egy jó napot szereztem neked, tutira egy megkeseredett nő lehetsz...
2. jogosan kaptam mindkétszer gyedet és thgyst is. Képzeld, még külföldi munkaviszonyom is volt hozzá :P
most mennem kell de még folyt. köv.
Még mindig jól szórakozom.
A külföldi munkaviszonyod után itthon fizették a járulékot? Mert ha nem, akkor semmit nem ér a külföldi munkaviszonyod okoska:)
Ha ahhoz megkeseredettnek kell lennem, hogy nyilvánvaló baromságokon ilyen jól szórakozzak, akkor hát bizonyára az vagyok:)
Te meg hazudós:)
Vajon melyik a rosszabb? Tudom már - én maradok a megkeseredettnél:D:D
én most teljesen összezavarodtam.
jössz ezekkel a dolgokkal amiknek a gyednek semmi köze.
szóval tényeket!
mennyi idősek a gyerekek! munkaviszonyod most megvan-e vagy hogy lett vége? mert ha a másodikkal megvolt és még gyesen vagy vele akkor csak kéne, hogy legyen! vagy megszűnt a cég?
mikor születik a kicsi és mit tervezel a gyes és a szülés között?
(mert ha van munkaviszonyod akkor szbait kivehetsz vagy mehetsz táppénzre, de akkor nem méltányossági alapon jár... vagy mehetsz munkanélkülire, így is akár járhat, bár bonyolult ez az út)
szóval ezeket írd már le, ne pedig az, hogy külföldön mi volt, mert annak nincs köze a gyedhez!
A külföldi munkaviszonyom után külföldön fizették a járulékokat (Ausztria) Bizony-bizony beleszámították a thgys és a gyed igénylésekor a biztosítási időbe az ott ledolgozott éveimet, persze volt szülés előtt magyar munkaviszonyom is.
Egy szavam sem hazugság, soha nem szoktam hazudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!