Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nagymama elmehet GYEDre? Vagy...

Nagymama elmehet GYEDre? Vagy csak gyesre?

Figyelt kérdés

röviden leírom, én eddig csak gyest kaptam, mert nem voltam bejelentve.

fiam 1éves, anyukámnak megszűnt a munkahelye, én pedig kaptam egy nagyon jó lehetőséget.

valamint felmondási idő alatt is kaphatja?

köszönöm ha segítetek!

szeretnék dolgozni, mert a gyes az semmi apuka lelépett....

mama pedig nagyon jól elvan a picivel:)

2012. febr. 6. 11:40
 1/10 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom csak GYESre mehet a nagyi, GYEDre csak a szülők egyike.

De ha olyan jó állásod van, még úgy is megéri talán...

2012. febr. 6. 11:42
 2/10 anonim ***** válasza:
Nagyi csak gyest kaphat, de csak akkor, ha nem kap munkanélküli ellátást.
2012. febr. 6. 11:43
 3/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Én épp ma jártam ezügyben a Kormánablaknál. A Nagszülő csak akkor mehet GYESre ha nyugdíjas.

2012. febr. 6. 12:23
 4/10 anonim ***** válasza:
Teljesen mindegy hogy kap e munkanélkülit vagy sem. Én tanulni szerettem volna, de intenzív képzésen GYEses anyuka nem vehet részt. Én is a mamira gondoltam, de azt mondták csak az APA ha 6 órás, vagy a nyugdíjas nagyszülő. Bármelyik a 4 közül.
2012. febr. 6. 12:25
 5/10 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, hogy munkanélküli vagy nyugdíjas! A nyugdíj mehet a gyessel együtt. A kérdésben szereplő nagyi nem nyugdíjas, hanem munkanélküli. Ha kap munkanélküli ellátást, akkor nem kaphat gyest is mellette. Ha lejár a 90 napos munkanélküli ellátás, akkor mehet gyesre.

(Azt pedig már csak zárójelesen teszem, hogy apára is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint anyára: vagy heti 30 órát meg nem haladó vagy otthonában, időkorlátozás nélkül.)

2012. febr. 6. 12:45
 6/10 anonim ***** válasza:
Utolsó: Nincs igazad. Nekem ma mondták a hivatalos szervek hogy csak nyugdíjas mehet GYESre. Teljesen mindegy hogy munkanélkülit kap e a nagyszülő vagy sem. Ameddig nem tölti be az öregségi nyugdij korhatárt addig nem mehet el GYEsre.
2012. febr. 6. 15:44
 7/10 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Akkor rosszul tudják, és dugd az orruk alá a jogszabályt! Semmi olyan nincs benne, hogy a nagyszülőnek nyugdíjasnak kell lennie (legalábbis a mai napon hatályos állapot szerint):

1998. évi LXXXIV törvény

20-22. § vonatkozik a gyesre, de a 25-28.§ is rendelkezik róla.

Egyébként nálunk is a munkanélküli, de ellátást már nem kapó nagypapa - még jó sok éve van hátra a nyugdíjig - van gyesen.

2012. febr. 6. 15:55
 8/10 anonim ***** válasza:
Nekem ezt ma a zala-megyei központban mondták. Többször rákérdeztem és körbe rágtuk a témát. Hogy ment el a papa GYEs-re ha megkérdezhetem? Egy háztartásban éltek?
2012. febr. 6. 15:58
 9/10 anonim ***** válasza:

Nem, még csak nem is egy településen, de Pest megyében, sőt nem is "igazi" nagypapa, hanem az édesanyám férje. Ugyanis ezek sem feltétek - gondolom azért kérdezted: a nagyszülőnek és a gyerkőcnek nem kell egy címen lakniuk.

Nekünk egy kicsit bonyolult, mert én a gyedemet lemondva mentem táppénzre, a papa pedig gyesre. A nyomtatványt a mák honlapjáról szedtük le, kitölt, postáz. Hiánypótlást kértek, mert a gyed lemondót nem csatoltuk, illetve a munkáltatóm tb. kifizetőhely, így nekik is kellett írniuk, hogy nem folyósítanak a részemre gyedet. Mivel azonban ők beleírták, hogy táppénzt kapok, ezért újabb hiánypótlás, hogy a férjem jogosult lenne a gyesre, nem kap ellátást. Ugyanis az egyik szülőnek meg kell felelnie a feltételeknek, mivel azonban én táppénzt kapok, így én nem vagyok jogosult gyesre, csak a férjem. Ez már elég volt e-mailben, nagyon kedves volt az ügyintéző.

2012. febr. 6. 16:06
 10/10 anonim ***** válasza:
Ez borzasztó. Én ma azért mentem be direkt erre rákérdezni mert szerettem volna a munkaügyi központ egyik képzésén részt venni. EZt sajnos csak munkanélküliként tehetem meg (ezt megoldottuk volna, mert ígyis úgyis munkanélküli leszek) de a GYES-ről is le kellett volna mondanom a tanfolyam idejére. Anyukámnak meg akartam igényelni. Aztán közölték hogy felejtsem el. Ezért le is mondtam a tanfolyamról mert 4-5 havi GYESről ha lemondok azért már magántanárt is bőven tudnék fizetni. Köszönöm a segítséget! Ez puszta véletlen volt
2012. febr. 6. 16:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!