Nagyszülő kaphat Gyes-t ha én és férjem is 8 órában bejelentve dolgozunk?
Kedves számfejtő, ne adj már téves információkat, kérlek. Elhiszem, hogy ott dolgozol, de ne legyél már okosabb, mint a törvény.
Szintén MÁK-nál dolgozom, csak jogászként, és tévedés, hogy 6 órásban kell a szülőnek dolgoznia ahhoz, hogy nagyszülő kapja a gyest.
A jogosultsági feltételek a bekezdés elején nem erre vonatkoznak, ne keverd már a szezont a fazonnal.
Plusz javíts ki, ha tévedek, de ha te bérszámfejtőként dolgozol a Kincstárnál, akkor nem a támogatásokkal foglalkozol, hanem a bérszámfejtéssel, a kettő azért nem ugyanaz...
Kérdező, nyugodtan dolgozz 8 órában, a nagyszülőnek így is járni fog a gyes.
Kérdező, csak vettem a fáradtságot, és kikerestem a jogszabály vonatkozó részét (bocs, hogy ilyen sokat írok, de az egekig fel tudom magam bosszantani, amikor hülyeségeket válaszolnak "állítólagos" hozzáértők)
szóval:
(4) A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha
a) ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és
b) a jogosultsági feltételek - ide nem értve a kereső tevékenység folytatásából adódó kizáró körülményt - a szülő esetében is fennállnak.
A kulcsmondat a b. pontban található: IDE NEM ÉRTVE A KERESŐ TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁBÓL ADÓDÓ KIZÁRÓ KÖRÜLMÉNYT. Nemes egyszerűséggel lefordítva: nagyszülő akkor kaphatja, ha egyébként a szülő is kaphatja, kivéve ha a szülő azért nem kaphatja, mert 8 órában dolgozik. Vagyis a nagyszülő a szülő 8 órás munkavégzése esetén is kaphatja.
Ezt nem lehet többféleképpen értelmezni, már volt pár ilyen megkeresés az asztalomon, és mindenhová leírtam, hogy a jogszabály egyértelmű - ha a szülő nem jogosult gyesre, akkor a nagyszülő sem, kivéve, ha a szülő azért nem kaphatja, mert 8 órában dolgozik. Ez van leírva a törvényben, sőt, a jogszabály értelmezésnél is szó szerint ezt írják le.
Mondjuk most már értem, miért okoz ez problémát, és elég elkeserítő, hogy egy év után sincsenek tisztában az ügyintézők az alapvető dolgokkal, annak ellenére, hogy hivatalosan is kiadtuk az értelmezést.
Sziasztok!
Nálunk mama 61 éves nyugdíjas és most nevezték át az ellátását, korhatár előtti.... nem tudom a végét.
Ezzel az ellátással is igényelhetjük neki a gyest?
Minden más feltételben jók vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!