Segitene valaki eligazodni az új törvényben?
Szia!
Az új törvény szerint az az anyuka, aki a gyed időszakába, vagy annak lejártát követő két éven belül igényli egy következő gyerekkel újra a gyed-et, annak ugyanannyi ideig jár majd a gyed, mint az első gyerekkel. Természetesen csak akkor ha közben nem szűnt meg a munkaviszonya.
Sziasztok! Ezt most nem értem! Ha valakinek már van kisbabája, és a baba 2 éves kora előőtt ismét várandós lesz, akkor ő uúgy a gyermek 2 éves koráig fogja kapni a GYED-et, és aztán majd 1 évig a GyED-et?
Az új törvény csak azokra vonatkozik, akiknem még nincs babájuk???
Kedves Második!
Az új törvény dióhéjban:
A gyed igénylését megelőző két évben össze kell szedni a 365 biztosítotti napon, hogy egyáltalán járjon a gyed. A gyed folyósításának ideje attól függ, hogy ebben a két évben mennyit dolgoztál: ha egy évet és egy napot (vagyis éppen, hogy megvan a 365 napod), akkor egy év és egy napig jár a gyed (ez után a gyerek 2. életévéig jár a gyes), ha végig dolgoztál, akkor két évig maradhatsz gyeden (ekkor nem jár a gyes).
Na mármost, az a kitétel, amit az első válaszomban írtam arról szól, hogy ha valakinek megvan a 365 napja, de azért nincs meg végig a két éve mert pl. gyesen volt az első gyerekkel (ez ugyanis nem számít jogviszonynak), vagy munkanélküli lett (ezt félreérthetően írtam az első válaszban) akkor ugye csak 365 napig járna a gyed, de ezzel a kitétellel ugyanannyi ideig jár a gyed, mint az első gyerekkel. És minden további gyerekre ez vonatkozik: az X. gyerekkel nem maradhatsz otthon kevesebb ideig, mint az X-1 gyerekkel, még akkor sem, ha az alap számítási szabály szerint kevesebb ideig lehetnél otthon.
A kitétel csak és kizárólag a gyed-re vonatkozik! Még ha az első gyerekkel otthon is voltál gyesen és ebben az időszakban, de már 2010. máj. 1. után születik az új baba, akkor sem jár a gyes 3 éves korig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!