Mennyi a bruttó gyed 2012-ben?
Már decemberben is próbáltam rájönni, de sehol nem találtam róla semmit, de most januárban sem találok, pedig mostmár aktuális.
Hátha jár erre egy hozzáértő.
Felemelték a bruttó gyedet vagy most mi a helyzet?
Természetesen már most tudni, hogy van-e változás, hiszen a gyed max. a minimálbérhez kötött, ami szép is lenne, ha még nem szavaztak volna meg.
2012-ben a minimálbér 93eFt. A gyed max (és egyes esetekben a tgyás max) 130200 Ft.
Én is tudom, vagyis sejtem, hogy megszavazták, csak sehol nincs róla szó! Se újságokban, se neten, se a tévében.
Ezért kérdeztem.
Első: Igen, februárban fizetik a januárit, de dec végéig szavaztak a 2012-es törvényekről.
Kedves 2.!
Lennél szíves linkelni erről a változásról - amiben le van írva ez a gyed összeg - egy honlapot?!
Nem azért, mert nem hinnék neked, csak én erről a változásról sehol nem találok információt.
Köszönöm szépen!
Akkor nagyon rossz helyen kerested :)
Minimálbér, kompetens állami szerv: NAV
Gyed, kompetens állami szerv: OEP
Jogszabályok:
Minimálbér:
298/2011 (XII. 22) Korm. rendelet
2. §
"(1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2012. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 93 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 21 400 forint, napibér alkalmazása esetén 4 280 forint, órabér alkalmazása esetén 535 forint."
Gyed:
1997. évi LXXXIII tv. a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
"42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka."
Végére egy kis matematika:
2*93000*0,7=130200
A gyedesben annyi van, hogy 2011-ben mennyi az annyi.
De a 2012 nincs ott.
Az is jó, hogy már látom, hogy hivatalosan ott az apeh honlapján, hogy 93e forint a minimálbér.
A kérdés az (nem emlékszem sajnos), hogy csak a gyes és csp van befagyasztva vagy a gyed is?
Mert ha a gyed nincs akkor valóban 130e körül lesz a bruttó gyed.
Miért lenne a gyed befagyasztva???
A gyed, a táppénz, a tgyás, az egyszeri anyasági segély, a gyes és az összes többi ellátás valamihez van rögzítve.
A gyed, táppénz, tgyás mértéke a mindenkori minimálbérhez igazodik. Értelemszerűen ha a minimálbér nő, akkor nőnek ezek az ellátások (ill. ezen ellátások maximuma).
A családi pótlék valóban be van fagyasztva, mert az egy konkrétan meghatározott összeg, "szimplán" nem módosítják a jogszabályt évek óta.
A gyes pedig az öregségi nyugdíj minimum összegéhez van rögzítve. Azt nem emelik évek óta, a gyes azért nem nő.
Az oep honlapját azért linkeltem be, hogy tudjátok, hogy milyen információkat hol kell keresni. De ott is az szerepel, mint az utánalévő jogszabály kiírásban:
"a gyed maximálisan megállapítható összege igazodik a mindenkori minimálbérhez, a gyed legfeljebb
havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet."
Az már azok kedvéért van odaírva, hogy ez 2011-ben történetesen X Ft, akik nem veszik a fáradságot, hogy utánanézzenek, hogy mennyi a 2011-es év minimálbére és/vagy akik nem tudnak/akarnak egy kicsit számolni.
Miért lenne a gyed befagyasztva?
Mert a fidesztől kitelik:-)
Azért mert valami, valamihez van viszonyítva, még be lehet fagyasztani.
De ez csak az én véleményem.
Az is igaz, hogy a gyes évek óta nem nő, de a fidesz azt is befagyasztotta, nehogy bárki azt gondolja, hogy nőni fog.
A lényeg: ha a gyed nincs befagyasztva, akkor nagyjából oké. Nem csökken a nettó gyedünk, és én már ennek is örülök.
Szép napot mindenkinek!
Nem a gyes van befagyasztva, hanem az öregségi nyugdíj legkisebb összege! Nem hiszem el, hogy nem lehet megérteni. Sok mindent lehet OV-re fogni, ezt spec. nem. 2008. óta ennyi. Hol volt 2008-ban OV? Ellenzékben.
A másik: azoknak nem csökken a nettó gyed, akik 171 eFt felett kerestek. Akik ez alatt, azoknak csökken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!