Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Jó az, ha születéskor meg...

Jó az, ha születéskor meg kell mondani a gyerek nevét?

Figyelt kérdés
Újabb kérdés a Svédország témakörben (lásd nehány kérdéssel lejjebb a gyerek nemével kapcsolatban). Ha megpróbálsz elvonatkoztatni a magyar valóságtól és csak végiggondolod a kérdést teljesen elméletileg: szerinted jó, hogy Magyarországon megkérdezik a gyerek nevét a születésekor vagy jobban örülnél neki, ha lenne még néhány napod/heted, esetleg hónapod, hogy a nevet eldöntsd annak függvényében, hogy a már megszületett gyerekhez melyik név illik legjobban. Svédországban ugyanis az a gyakorlat, hogy a gyerek születésekor csak egy személyi számot kap. A nevet a szülöknek 3 hónapos korig kell eldönteniük, ha nem teszed ezt még az ezt követö felszólításra sem, akkor meggyülik a bajod a népességnyilvántartóval. A legtöbb szülö kb 1 hónapon belül eldönti amúgy, de elöfordul, aki kihasználja a 3 hónap nyújtotta lehetöséget. Nekem ez nagyon furi volt elsö hallásra, de itt a szülök le nem mondanának erröl a lehetöségröl mondván "honnan tudjuk, melyik név illik hozzá legjobban, ha még meg sem született???". Vajon magyar szülök mit szólnának egy ilyen lehetöséghez?
2009. máj. 22. 23:28
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
jó lenne,de általában mindenki 9 hónap alatt el tudja dönteni...
2009. máj. 22. 23:30
 2/8 Nikcsi ***** válasza:
100%

Angliaban is hasonlo a gyakorlat, szerintem teljesen rendben van. Az oke hogy 9 honap alatt el tudod donteni, mint ahogy a kedves elso valaszolo is irta, de nem vagyunk egyformak ez nem mindenkinek sikerul. Nekunk is voltak kivalasztott nevek es par nap alatt meg is szuletett a vegeredmeny. Szoval mi nem tokoltunk sokat fiam szuletese utan 1 hettel mar be is regisztraltuk.

De persze vannak olyan szulok is akik azt az elvet valljak hogy majd ha megszuletik akkor meglatjuk melyik nev illik hozza. Nincs ezzel semmi baj szerintem, lehet hogy masodiknal en is igy jarok. :)

2009. máj. 22. 23:35
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem a legjobb, de három hónap szülés után sok, meg hát annyi baj van a kicsivel még az elején, én lehet el is felejteném, meg igazából belegondolva, hazaviszem a nemtudom hogyhívják gyerekemet? Ez olyan furi nekem!

De én azzal nem értek egyet inkább hogy már mikor bemész a kórházba akkor kérdezik mi legyen a neve, és mi van ha meglátod és teljesen más nevet adsz neki? Lehet akkor változtatni? Járt már valaki így?

2009. máj. 22. 23:39
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
én jó ötletnek tartom. mi 2 fiúnév között tipródtunk, majd mikor megszületett a kisffiam annyira nem tudtuk eldönteni mi legyen a neve, hogy megkapta mindkettőt.azóta rájöttem, hogy a második név annyira nem illik rá, hogy komolyan foglalkoztat, hogy töröltetem, annyira megbántam. mindenki mindja, ne foglalkozzak vele, úgysem fogja használni, na de hivatalos iratokon mégis csak ott van, és nekem nem tetszik. ha lett volna lehetőségem arra, hogy 1-2 hónapig elgondolkodjak, mi illik hozzá igazán, most megkiméltem volna magam a töröltetés hercehurcájától és a lelkiismeretfurdalástól.
2009. máj. 23. 08:02
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Jó dolog, mert:

Nem mki tudja eldönteni 9 hónap alatt, meg persze igaz, h előfordul, h ránézel a babára, és azt mondod, h inkább x legyen, ne y.

Viszont én ezt az időt 1 hétben határoznám meg, mert sztem ezt 7 nap alatt azért el lehet dönteni.

Nekem furcsa lett volna (még 1 hétig is), ha "névnélküli" lett volna a lányom!

Sőt! Már a pocakban elneveztük, de volt egy titkos tartalékom, h ha mégsem illik rá a kiválasztott név, a másikat mondom be. Illik rá. Mira lett, és tényleg csodálatos (a jelentése ez)! :)

3 hónapig minek nevezik a gyereküket? "Baba 3200 g volt"? "Viszem a gyereket sétálni"? "Fiam 3 kakis pelust produkált tegnap"?

Furcsa. Ha kisállatot veszel, azt is igyekszel mihamarabb elnevezni, nem?

/Ez a 3. svéd kérdés, ugye? V lemaradtam? Volt a kék-r.szín ruha, baba neme, meg ez. Nem? Érdekesek ezek a svédek, van kint ismerősöm, de sose beszéltünk ezekről a dolgokról./

2009. máj. 23. 08:16
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszi. Utolsó szemfüles, tényleg ez a harmadik svéd kérdés. Csak nem gondoltam, hogy az emberek az elözö napi kérdésekre is ennyire odafigyelnek :-)
2009. máj. 23. 10:11
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi is az Egyesült Királyságban élünk és mint írta már korábban egy hozzászóló itt is az a gyakorlat, hogy később kell megadni a baba nevét, nem egyből születéskor.

Nekem tetszik. Először meglepődtem, bevallom őszintén, de amikor átgondoltuk, akkor már nem tűnt rossz megoldásnak.

Igaz, mi már eldöntöttük még a terhesség elején, hogy mi legyen a baba neve, de két nevet adtunk, második kereszt névként megkapta a férjem keresztnevét is.

Őszinte leszek: én annyira mámoros állapotban voltam szülés után, hogy ha akkor kellett volna nevet mondani véglegesen, akkor biztos, hogy a férjem által örökölt nevet elfelejtem...

Nem kell kinevetni, de akkor hirtelen eszemben sem volt, hogy két nevet kellene mondanom. Sőt, még szerencse, hogy amikor regisztrálni mentünk, akkor ott volt a férjem, mert én beszéltem elsősorban az ügyintézővel és ott is benyögtem simán a választott nevet, a férjem rakta hozzá az övét is.

Mi sem használtuk ki a max időt, ami itt 42 nap, hanem egy héttel szülés után regisztráltuk a babát.

2009. máj. 23. 10:36
 8/8 anonim ***** válasza:
Péntek este szültem, az anyakönyvvezető hétfőn jött, így nekem volt időm gondolkozni. Igaz kellett nevet mondani a szüléskor, de mondták, hogy ha akarok még hétfőig változtathatok. Nem akartam. De elvileg a két szülő írásos beleegyezésével bármikor meg lehet változtatni a baba nevét, 18 éves kora után pedig ő maga megteheti. Így lényegében annyiban tér el az általad leírtaktól, hogy nem egy számot kap, hanem ugyan nevet, de változtatható.
2009. máj. 24. 09:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!