Nehéz bejutni óvodába ált. Iskolába Magyarországon? Mi az oka? Megírod a település nevét is?
mi is debreceniek vagyunk.
a fiam 2 éves kora óta bölcsis,egy év múlva lesz ovis.a bölcsi csókkal sikerült.az ovi anélkül is fog menni,automatikusan felveszik a bölcsiből az oviba(ugyanott van a kettő.)
4 hónaposan írattam be a bölcsibe,hogy 22 hónaposan elkezdhesse.Májusban beírattam az oviba is,de 9.volt a várólistán,ő novemberben volt 3,de még azokat sem tudták felvenni,akik nyáron voltak 3 évesek.
A nagyobbik fiam szeptemberben kezdte a sulit,az már egyszerű dolog volt,mert betöltötte a 7.évet,és ez a körzetes sulink.
(Bp)
Köszönöm az eddigi válaszokat!
De mit csináltok azokkal a gyerekekkel akikett nem vesznek fel, már elmúlt 3 éves és anyukának is vissza kell menni dolgozni? :( Elég gáz hogy ilyen előfordulhat.
Szia! Most találtam meg a kérdésed, de gondoltam, hozzászólok, hátha még olvasod.
Mi Bp.-en lakunk, a körzeti bölcsődébe (állítólag) nagyon nehéz bejutni, kevés a hely. Indítottak pár éve egy fizetős csoportot is emiatt. (Akkor még nem kellett a sima állami csoportban fizetni, mint most.)
Az óvodába sem fér be mindenki, nekem, mikor felvetettem, hogy a körzeti ovi egyik „tagóvodájába” szeretném, ha felvennék a gyerekem, azt mondták, örüljek, hogy egyáltalán felveszik valahová… mivel volt némi kapcsolatunk az önkormányzatnál, nem tudom, felvették volna egyáltalán, de így végül igen. Az idén jött szülők is azt mesélik, hogy nagyon nincs hely, és mindenféle trükkel kerülnek be (vagy át) egy óvodába (vagy egyikből a másikba).
Az iskola… hát, az előzőekből sejthető, hogy az sem evidens. Elvileg a körzeti suliknak fel kell venniük az odatartozó gyerekeket – node mivel sokan átjelentkeznek (tehát lakcímet változtatnak) csak azért, hogy bekerüljenek az általuk jónak tartott suliba, vannak iskolák, ahol sokkalta többen vannak. Ilyen a mi körzeti iskolánk is pl., ahol tavaly végül lehetőség volt egy osztállyal többet indítani, hogy beférjenek a körzetesek (és az „ál-körzetesek”), de idén már nem lesz erre lehetőségük.
Mivel a gyerekeket muszáj felvenni valahová, a jelentkezések lezárása után a kerületi iskolák összeülnek, és kisakkozzák, a maradék gyerekeket hová tegyék. (Maradék: nem testvérgyerek, nem csókos.)
Az egy érdekes kérdés, hogy vannak-e olyan iskolák, amelyekbe nincs túljelentkezés (logikusan kéne lenni, ha mindenki a „sztársulikba” nyomul), én ilyennel nem találkoztam.
Node, most majd jól megreformálja e rendszer a kormány, a 3 éves kortól kötelező ovival együtt elvileg új helyeket is létrehoznak. A szabad iskolaválasztás marad, de el tudom képzelni, hogy egységesítik a sulikat, így nem lesznek akkora különbségek, ergó mindenki megy a körzetes iskolába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!