Mi alapján választottál a gyermekednek nevet?
Szempont volt pl a családban van-e?
Vagy a becézése hogy milyen?
Vagy az évben hogy tavasszal született akkor összel vagy ne egy időben legyen a névnapjával?
Nem könnyű a névválasztás, sokmindent figyelembe vesz az ember, de ez valahol érthető, hiszen minden szülő a minden tekintetben megfelelő nevet szeretné megtalálni a gyermekének. Nálunk ezek voltak a szempontok:
- vezetéknévhez passzoljon, együtt jó hangzású és kimondható legyen,
- 2 keresztnevet szerettünk volna, mert a vezetéknév rövid (és csak apa vezetéknevét kapták meg)
- a 2 keresztnév miatt egyik k.név se legyen hosszú (max. 2 szótag)
- ne legyen túl gyakori név
- ne legyen olyan név, ami már van a családban (beleértve a szülők nevét is, nálunk nincs ilyen tradíció, egyébként is nagyon gyakori mindkettőnk neve a férjemmel), közeli baráti körben előforduló neveket sem akartunk
- szülinap és névnap ne legyen egymáshoz túl közel (nekem pl. csak 1 nap különbség van közte, ezért mindig összevonva tartották, amit gyerekként nem szerettem)
- becézéssel annyira nem foglalkoztunk, de egyébként szoktuk becézni a gyerekeinket
- valamilyen szinten szempont volt, hogy külföldön is érthető, leírható legyen, ezért pl. ő, ü., sz, cs... betű ne legyen benne
- nálunk 3 gyerek van, és mindegyiknek más betűvel kezdődik a neve (hogy ne legyen egyforma a monogramjuk) - sokan meg pont azt szeretik, ha mindegyik gyereknek pl.B-vel, szóval azonos betűvel kezdődő.
1. Családban ne legyen
2. Ritka legyen
3. Menjen a vezetéknévhez
Nekünk ezek voltak a legfontosabbak
Elso gyermeknel csak az volt a szempont, hogy olyan nev legyen, ami mindkettonknek tetszik. Talaltunk egyet, nem volt egyikunk csaladjaban sem, nem tartozik a ritka nevek koze egyebkent, de ismerosok kozott sem volt ilyen nevu.
Egyebkent egy nem becezheto nevre esett a valasztasunk, de ez nem volt direkt.
Masodik gyermeknel meg csak hirtelen beugrott nekem egy nev, konkretan egyik reggel azzal ebredtem, nem tudom hogy juthatott eszembe. Tetszett mindkettonknek, de a kisteso meg uton sem volt. De amikor jott, akkor ezt a nevet kapta.
Ez sem becezheto es nincs a kornyezetunkben hasonlo nevu, ritkabbnak is szamit, mint az elso gyermekunk neve.
A nevnap egyaltalan nem volt szempont.
Nálam szempont volt, hogy ne legyen sem a családban, sem az ismeretségi körben ilyen név.
Magyar név legyen.
Ne legyen túl közel a névnap a szülinaphoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!