Tgyás, táppénz, vagy Gyed? Hogyan is járok jobban? Mikor igényeljem meg?
Igen, a Tgyás több, mint a GYED.
Az ellátás a szülési szabadság időtartamára, azaz 168 napon keresztül jár. A kismama dönti el, hogy mikor kezdi meg szülési szabadságát. Indítható a szülés napjától, de akár megkezdhető a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyikén is.
A terhességi gyermekágyi segély összege a napi átlagkereset 70%-a.
Tgyást igényled meg először. Ezután jön a GYED, melyet a gyermek 2 éves koráig kapod. Ezt is szintén igényelned kell.
Majd, ha 2 éves elmúlik a gyermeked, akkor jön a nevetséged GYES, ami 3 éves korig jár.
Én terhesség elejétől táppénzen voltam itthon, majd szülés napjától (július 15) kapom a TGYÁS-t, ami pont mai nappal járt le. Így a decemberi "fizetésem" a TGYÁS dec. 1 - dec. 27-ig tart. Majd dec. 28-tól a GYED dec. 31-ig.
Nekem a munkahelyem intéz mindent az OEP felé, mivel kifizetőhely.
Szülés után intéztük egyből személyesen a MÁK-ba a családi pótlékot és az egyszeri anyaságit. Nekünk ott ismerősünk van, így 'jól jártunk' és hamar - 10 perc alatt - minden elintéződött. Igényléstől számítva pedig 1 hét alatt (hónap közepén, augusztus) minden a kártyámon volt.
A szülés napján lezárta a háziorvosom a táppénzt, majd a kórház a felvételem napjától a bent tartózkodás végéig kiállította a papírt és az is kellett a munkáltatómnak.
Húúú, remélem nem lett kusza és érteni fogod :]]]
Én Júliusban szültem, de rám még a régi törvények vonatkoznak.
Te mióta vagy táppénzen? Még a törvény változás előtt vagy után?
Az, hogy a táppénz éri meg jobban, vagy a tgyás hamarabb, az attól függ, hogy mennyi volt a béred.
Csak egy gyors példa:
1. 200 ezres bruttó bérrel megéri táppénzen maradni, mert a táppénz több, mint a gyed.
Ha hamarabb igényled a tgyást, értelemszerűen tovább kapod a gyedet, így az a lényeg, hogy a táppénz a gyednél legyen több.
2. 100 ezres bruttó bérrel a táppénz 60%, mínusz szja, gyed 70%, mínusz szja, és nyugdíj - a gyed több, mint a táppénz, így érdemes hamarabb elmenni tgyásra, hogy a magasabb összeget kapd tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!