Zolna vagy Zsolna hangzik jobban?
A legtöbb név, amit magyarnak gondolnak soha nem volt magyar eredetű. A felvidék egykoron országunk része volt, ez a város pedig a Magyar Királyság egyik központja. Számomra ettől magyar.
Egyébként a döntésünkben közrejátszott az is, hogy volt szerencsém találkozni egy volt amerikai katonával, elég sokat beszélgettünk és ő hevesen érvelt amellett, hogy milyen fontos a történelmünk és hogy ő mindent meg fog tanítani a lányának az országáról, a történelmükről, hogy honnan jöttek. Mi már sok száz évnyi csodálatos történelemmel büszkélkedtünk, amikor Amerika még a térképeken sem volt, mi mégis szégyelljük, ő meg büszke rá. Manapság azt is kiröhögik, aki pl ősmagyar nevet választ, mert ciki. Hogyan lenne ciki az örökségünk?
Igenis azt fogom tanítani a lányomnak hogy büszkén viselje egy magyar város nevét bárhol is jár, aki ezért engem vagy őt megszólja vagy kiröhög szerintem magáról állít ki szegénységi bizonyítványt. Hozzá kell tegyem én soha, senkit sem bántok a nevéért és sok tucatnevet adóhoz hasonlóan én nem a legszebb nevet választottam, ami létezik, hanem a számomra legszebbet.
Eddig nem hallottam ezeket a neveket, de a Zsolna nagyon tetszik most nekem is. Sajnos a család sokkal konzervatívabb mint én, amelyik nevet nem ismerik, az nem is tetszik nekik. Amennyiben lesz 4-5 lányom egyszer, el fogok gondolkodni a Zsolna neven, szerintem nagyon szép, nőies, különleges, de érthető :)
Nálunk mindenki a Zsolnai porcelánra asszociált azonnal.
Az pedig, hogy egy gyereknek város-település nevet adni, elég fura. Mivel rengeteg régi keresztnév vált településnévvé. Ma már sokan csak településnévként ismerik, ezért furcsállják mint keresztnevet. Pl: Tas, Tétény, Solt, Zala, Zsadány, Buda, Békés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!