Ha egy gyerekülés megbukik az ADAC teszten, attól még forgalmazhatják?
Most nézegettem az ADAC teszteket, és a 15-36 kategóriában nm megfelelőt kapott.
Az ADAC egy nem teljesen elfogulatlan intézmény, Németo-n kívül (na meg nálunk is az az ETALON!) nem nagyon foglalkoznak vele, létezik más törésteszt (NHTSA, Euro NCAP, IIHS-HLDI, INRS, SABS, ...).
Mo-n a magyar és az EU-s szabványoknak kell megfelelniük, nem a német autoklub tesztjének (mégcsak nem is német szabvány...). A német autoklub még Németo-ban sem tud betiltani semmit, max. ajánlást tehet. Ez az ülés Németo-ban is forgalomban van!
Az ADAC (és egyéb) töréstetsztek sokkal "szigorúbbak", mint a forgalomba hozatali feltételek. Tehát attól még igen, simán lehet forgalomban egy ülés, hogy bármilyen teszten nem megfelelő minősítést kapott.
A különböző klubok, magazinok, szervezetek stb. a saját, szubjektív szempontjaik alapján csinálnak egy összehasonlítást. Azért érdemes figyelembe venni ezeket a teszteket választásnál, de az sem mindegy, hogy egy ülés mondjuk csak azért kap alacsony pontszámot, mert mondjuk nem elég pihe-ouha, vagy azért, mert pl. az isofixes rögzítése kompletten kiszakad az ülésből egy kisebb ütközésnél.
Köszönöm!
Tudom, persze, az ADAC nem a minden, de ha egy ülésnek a biztonsága volt rossz, tehát ripityára tört egy ütközésnél, és egyáltalán nem védte a gyereket, akkor azokat szerintem komolyabban kellene vennie a forgalmazónak vagy a gyártónak. Ezért gondoltam, hogy így nem engedik forgalomba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!