Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért nem olvassák el a...

Miért nem olvassák el a kismamák a Munka Törvénykönyvét?

Figyelt kérdés

Azért kérdezem,mert azt tapasztalom,hogy a kismamák nincsenek tisztában a jogaikkal a munkáltatóval szemben.

Pl.Nem tudják,hogy védettek,nem lehet elbocsájtani őket.

Hogy nem kell(és nem küldheti el a cége) elmenniük táppénzre ha nehéz munkát csinálnak... stb.

Minden törvénybe van foglalva.

2009. máj. 12. 11:38
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Én is pont erre gondoltam anno amikor babát vártam, Kiderítettem ugyan is hogy jár négy alkalommal igazolás az orvosi vizsgálat idejére, tehát nem kell szabadságot kivennem. De ezt még a munkáltatóm és az illetékesek sem tudták, vagy nem akarták tudni... én világosítottam fel őket... elég vicces helyzet volt. De sokat segítettem vele a többi várandós kolléganőnek :)
2009. okt. 7. 15:24
 12/14 anonim ***** válasza:

Visszatérnék a védőnői tájékoztatásra,amit említettetek. Az én sógornőm pont emiatt esett el egy csomó pénztől mert a védőnője azt mondta neki, hogy csak gyes-re jogosult a második gyermek után, közben pedig van szerződése, biztosított és igényelhette volna a tgyas-t és a gyed-et is! Eltelt majdnem fél év mikor kiderült, hogy mi a helyzet és onnantól kapja a gyed-et, az előző hónapokban meg csak gyes-t kapott!Elesett több 100ezer Ft-tól a kedves védőnő miatt! Jóóó..ő is hibás, hogy nem nézett utánna a dolgoknak, de 2 kicsi gyerekkel eléggé elfoglalt volt és megbízott a védőnőben (nete pedig nincs), mert biztosan állította, hogy ez így van.

Tanulság: hogy mindenki maga próbáljon meg utánnanézni a dolgoknak, nem szabad másra hagyatkozni!!!

2009. okt. 7. 15:41
 13/14 anonim ***** válasza:
Szia! Sajna tény hogy sokan nem tudják értelmezni a leírtakat. Ez az egyik része, a másik meg hogy sajna kiskapuk is vannak. Amiken ha kibújik a munkáltató és te lépni akarsz akkor terhesen nem mindenkinek van pénze ügyvédhez fordulni és a saját igazát bíróságon keresztül érvényesíteni. Ez is a pénzről szól, főleg baba mellett nem kerül rá, legalábbis keveseknek. Néha pedig nem is olyan egyszerű a történet, mert nem mindenkinek van határozatlan idejű szerződése, a határozott idejűre pedig más jogszabályok vonatkoznak, csakhogy vannak területek ahol a bíróság a határozott idejűt határozatlannak veszi. Na ez így lehet hogy bonyolultnak tűnik, de sajnos volt részem ezt végig csinálni és sokszor bizony nekem is el kellett gondolkodnom, hogy akkor most mi van, hogy is van ez, pedig jogot is tanultam.
2009. okt. 7. 15:43
 14/14 anonim ***** válasza:
Bocsi, előző vagyok, ki felejtettem még azt, hogy a nagy helyzet pedig Magyarországon az hogy gyakorlatilag senki nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, értem itt arra, hogy ha bemész az OEP-hez információt kérni és utána bemész mondjuk a MÁK-hoz akkor tuti nem egy dolgot mondanak, sokan pedig nem tudják eldönteni ilyenkor mi van. Legalábbis szerintem.
2009. okt. 7. 15:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!