Mikor én lemondom a Gyedet az első babával és betegállományba megyek a második terhesség miatt, akkor a szülésig a nagymama igényelheti-e a Gyest helyettem?
Én úgy tudom, hogy nem, legalább is én nálunk nem tudta igényelni, mert csak akkor jár a gyes a nagymamának, ha Neked is járna, de mivel a betegállomány mellé nem jár gyes, így nem igényelheti.
Mondjuk ez még pont a törvénymódosítások előtt volt, lehet azóta változott!
Ez a része nagyon rég nem változott, a táppénz saját jogon járó ellátás, a gyes pedig a gyerek után járó. Más kérdés, hogy egyszerre a kettőt csak akkor lehet igénybe venni, ha a gyes alatt volt bérezett nap - vagyis dolgoztál.
De a nagyszülőnek táppénz alatt nyugodtan át lehet adni (vagy apának).
Nem, nem. Ha te táppénzen vagy, akkor átadhatod a nagyinak a gyest akkor is, ha nem dolgozol a gyed után semmit. Te önállóan igényelheted akár a táppénzt, akár a gyest, de együtt a kettő csak akkor jár, ha gyes alatt, a táppénz igénybevétele előtt dolgoztál - és csak annyi napig, amennyit dolgoztál.
De ha átadod a nagyinak, akkor nem kell dolgoznod egyáltalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!