Tgyás, gyed kérdés második baba születése után. Ha 10 hónapig gyesen voltam és novembertől kiveszem a bent lévő szabikat aztán 3 hónapig táppénzen leszek, és 2012 áprilisban születik a baba mi után számolják az ellátásokat?
Az azt jelenti, hogy 5
Február 19-ig voltam gyeden utána gyesen július 11-ig majd szabadságon szeptember 13-ig. Ezután táppénz december 18-ig és december 19-tól igényelhetem a Tgyás-t mert január 15-re vagyok kiírva szülni.
És én is kérdezném még, hogy a Tgyásomat a fizumból fogják számolni ha idén igényelem,ugye? Tavaly végig gyeden voltam.
Na újra nekifutok, bemásoltam az adatokat, amiket írtál, és elkezdtem válaszolni, de véletlenül elküldtem:) Bocsi.
Szóval ez azt jelenti, hogy idén volt 50
Február 19-ig voltam gyeden utána gyesen július 11-ig majd szabadságon szeptember 13-ig. Ezután táppénz december 18-ig és december 19-tól igényelhetem a Tgyás-t mert január 15-re vagyok kiírva szülni.
És én is kérdezném még, hogy a Tgyásomat a fizumból fogják számolni ha idén igényelem,ugye? Tavaly végig gyeden voltam.
Megbolondult a gépem. Tényleg nem tudom mi van vele, újra próbálkozom, ha megint nem engedi leírni, akkor írok e-mailt.
Szóval: idén 50 napot voltál gyeden, 142 napot gyesen, 92 napot táppénzen, és még decemberben leszel 17 napot tgyáson.
Ez azt jelenti, hogy nagyobbrészt gyedben, tgyásban, táppénzben részesülsz, így a gyed alapja az előző ellátás alapja lesz, vagyis az a jövedelem, amiből az előzőt számolták.
A tgyásodat a szabi alatt kapott béredből fogják számolni, de max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet.
Köszönöm szépen, hogy ennyit fáradtál miattam! Most megint megnyugodtam. :) Nem is tudtam először, hogy ilyen sokat számít mennyit vagyok gyesen csak véletlenül mentem 5 hónap után szabira. Még várni akartam (nem tudom mire)csak a férjem mondta, hogy szerinte kezdjem meg minél előbb. Neki volt igaza. Most verném a fejem a falba ha akkor magamra hallgatok. :O
Szabi alatt egyébként 130.000. volt a bruttóm.
Még egyszer köszönöm!
Én az utolsó válaszoló vagyok.
Nálunk úgy tudom, hogy a munkahelyemen a könyvelő vagy bérszámfejtő számolja ki a Tgyást, gyedet igaz nagy cégnél vagyok, TB kifizetőhely.
21:10-esnek! Nem vagyok rajongó de ő egy szakértő ezzel foglalkozik. Ezt a példát ő írta mert egy másik nagyon okos szakértő nekem is azt mondta minimálbér alapú gyedet fogok kapni, hálisten nem neki lett igaza.Elolvastam a jogszabályt köszönöm nem volt újdonság.
Pl egy 2011.10.04-én induló gyedhez az irányadó időszak - feltéve, hogy a biztosítás azóta folyamatos - 2010.01.01.-2011.11.03. Ha itt van 49 nap régi gyed, valamennyi gyes, valamennyi táppénz és 168 nap tgyás, akkor a méltányolt dolgok: tgyás, gyed miatt nincs 180 bérezett nap, (hiszen ezekből sokkal több van, mint 180), ezért az Ebtv. 48. § (5) bek-t, a kedvezményszabályt kell alkalmazni és a gyed alapja annyi lesz, amennyi az előző ellátásé volt. Ez jelen esetben a tgyás, ami annó 0 bérezett napból a szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után lett megállapítva, akkor a gyed alapja is ugyanennyi lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!