Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek tényleg evolúciós...

Szerintetek tényleg evolúciós fejlődés az, hogy a nők egyre később vállalnak kisbabát?

Figyelt kérdés
A hírekben hallottam, hogy ez egy evolúciós fejlődés, hogy míg régebben 16 évesen vállaltak gyereket mára kitolódott 22 éves korra.
2011. okt. 4. 13:06
1 2 3
 11/21 anonim válasza:
100%
Volt ilyen jellegű evolúciós folyamat, hiszen a homo erectus idején 10 évesen már felnőtt volt az ember, gyorsabban fejlődött. Az ilyen változás azonban nem néhány száz vagy ezer év alatt következik be, az hogy idősebb korukban szülnek az nők, annak kizárólag társadalmi okai vannak. Egyébként hosszútávon ez evolúciósan is érvényesülhet, ha a tendencia marad, hiszen kihal az az ág, ahol valaki X életkor között belehal vagy elvetél, nem képes gyereket szülni.
2011. okt. 4. 13:25
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

"....régebben 16 évesen vállaltak gyereket mára kitolódott 22 éves korra."

Már ez a mondat se igaz! inkább 28-35 éve korra tolódott ki az első gyerek vállalása.

Amúgy 16-17 évesen a 19. században volt jellemző az "anyaság" és ott még igen, a férj /apa tartotta el a családot. DE. Már a nagyanyám idejében is "dolgozó nők " voltak, és mégis 20-25 évesen szültek.

Hát igen, a sztereotípiák élénken élnek, és a mai társadalom egyik legnagyobb hibája, hogy a nők gondolkodása "elfordult" a családalapítástól. Mert a kormány, meg a pénz, meg a munka, meg a világ.

A Föld forog mindig, kormányok jönnek-mennek, munka mindig akad.

2011. okt. 4. 13:26
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Hogy a fenébe lenne evolúciós változás? Akkor lenne az, ha a nemi érés is kitolódna, márpedig a nők egyre gyakrabban érnek. A kései gyerekvállalás szociáljelenség, szociológiai vonatkozása van. Használd az eszed és kevesebb kerüld a bulvármédiát, mert nagyon kínos helyzetekbe keverheted magad a jövőben, ha ilyen hülyeségeket beszélsz társaságban. Tényleg nem rosszindulatból mondom.
2011. okt. 4. 13:27
 14/21 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem ugy ertette azt ezt kitalalo az evolucios fejlödest, hogy a nök egyre öntudatosabbak lettek, egyre inkabb maguk iranyitjak az eletüket, beleertve a gyerekvallalast is, mig regebben a tarsadalmi szokasoknak, elvarasoknak eleget teve szültek, nem a "belsö igenyeiknek". Az egy dolog, hogy ma sem csak a belsö igenyek döntöek, hanem pl. megelhetes...stb is figyelembe kell venni, de megiscsak mindenki maga dönt rola.

Eleg furcsa megfogalmazas ez az evolucios fejlödes, mert ettöl meg nem lettünk mas faj, alapvetöen nem valtozott a "genetikai összetetelünk".

2011. okt. 4. 13:28
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
En inkabb azt hallottam, hogy a kislanyok egyre korabban kapjak meg az elso haviverzest. Tehat ennek megfeleloen akar korabban is lehetne gyerekuk, mint a regebbi generacioknak. Szerintem ez nem evolucio, hanem az ennivaloban levo hormonok hatasa. Ami a gyerekvallalas kitolodasat illeti, az csak a civilizacio hatasa, nem mase.
2011. okt. 4. 13:29
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Én most 30 évesen szültem az első babámat, nem karrier vagy egyéb okokból, egyszerűen így alakult.

2 hós kisfiú anyukája

2011. okt. 4. 13:55
 17/21 anonim ***** válasza:
64%

Felfogás és felelős gondolokodás kárdése.

18-20 évesen, lakás nélkül mire szüljön egy nő.

Ráadásul ha nincs 1-2 diplomád, nyugodtam eláshatod magad.

2011. okt. 4. 14:22
 18/21 Andizsuzsi ***** válasza:
65%
Arról se feledkezzünk meg, hogy a születéskor várható élettartam az 1900-as évek elején 47 év volt, szemben a mai 78 évvel. Ma közel kétszer annyi ideig élnek a nők, mint 100 évvel ezelőtt. Jobban "belefér" a későbbi szülés.
2011. okt. 4. 14:33
 19/21 anonim ***** válasza:

Evolúciós, haha.

A folyamatok itt inkább pont hogy olyan irányba haladnak, ami megnehezíti az életet. Mi úgy tanultuk, hogy pár száz éve a biológiai és a társadalmi érés egy időben következett be. Tehát a lányoknak olyan 14-15 évesen jött meg az első menstruációjuk, nem sokkal később férjhez is mentek, gyerekeket szültek. A fiúk is hamarabb számítottak felnőttnek, a 15 éves Mátyást nyugodt szívvel választották királynak. Majd hamar meg is haltak. Olvastam a Gyász c. regényt Németh Lászlótól annak a főszereplője a 22 éves özvegyasszony Kurátor Zsófi, és szerepel benne egy folyton csak "öregasszony"-ként emlegetett nő, aki 48 éves...

Ma biológiailag hamarabb érnek, sok lány menstruál 10-11 évesen, ám a társadalom szemében gyakran még egy 20-22 éves sem felnőtt. Ezt nyilván nem lehet mindenféle okos ötlettel megoldani, de az biztos, hogy sok feszültséget eredményez.

2011. okt. 4. 15:20
 20/21 anonim válasza:
Ez a "régebben kevesebbet éltek" dolog nem egészen igaz olyan értelemben, ahogy sokan hangoztatják. Voltak simán akik 60-70 évet megéltek, a szórás sokkal nagyobb volt. Átlagos születéskor várható élettartam volt 30-40 év, ami azt jelentette, hogy fele meghalt még 15 éves kora előtt, aki megélte az 50-et, annak már a várható élettartama 60 fölött volt.
2011. okt. 5. 13:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!