Vajon miért nem kapok maximális gyedet?
A problémám, hogy nem kapok maximális gyedet, pedig fizetésem alapján(havi brutto 405.000Ft)azt kellene. A munkahelyem tb kifizető hely, de nem tudják megmondani, miért nem kapom a maximumot, az oep, meg nem tud segíteni, mert a mh-em intézi. A gyed, amit utalnak netto 71095 Ft. Annak idején apának kértük a családi kedvezményt. Lehet, hogy ez a baj? Köszönöm a segítséget!
Kavalae
Szia!
Beszéltem velük, fogalmuk sincs. Annyira telt tőlük, hogy megnézték egy kolléganőjét, hogy ő mennyit kap, és ő max gyedet kapott, de azt mondták, biztos azért, mert ő már a 2. gyerekkel van otthon. Ezután, én már nem is kérdeztem tőle semmit, mert feleslegesnek éreztem.
Az a baj, hogy azt sem tudom, hol tudok segítséget kérni!
Szia!
Először is a rendelkezés úgy szól, hogy kérésedre bármikor közölniük kell, hogy mi alapján jár mekkora összegű ellátás, úgyhogy ez a "nem tudják megmondani" kamu, leginkább nem akarnak vele foglalkozni. Akármilyen a bérszámfejtő program, nekik azt pontosan látniuk kell, hogy mennyi a napi díjad. Azt pedig egy számolni tudó és egy picit a tb-ben jártas személy könnyedén ki tudja számolni, hogy mi alapján annyi.
A max. gyed nem más, mint a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a.
Ami kb. azonos eredményt hoz ki (nettó 71700 Ft) az az, hogy a tavalyi minimálbér kétszeresének a 70%-át veszik. A kérdés csak az, hogy miért? Hiszen minden év jan. 31-ig felül kell vizsgálniuk, hogy a szerződésed szerinti béred elbírja-e az aktuális minbér szerinti maximumot.
Én még azt tudom elképzelni, hogy tavaly a tgyást a minbér kétszerese alapján kaptad, mert a tavaly előtti évben nem volt 180 bérezett napod (akkor ez a tgyás max.) és valamiért ezzel számolnak, nem ellenőrizték jan. 31-ig a dolgokat.
Én is max. gyedet kaptam, adójóváírással, gyerek utáni adókedvezménnyel együtt volt kilencven valamennyi az utalt pénz. (A gyerekkedvezmény kb. 10.000, egy gyerek után kapom,a második után már a nem tudtam igénybe venni, mert nincs annyi a bruttó jövedelem összesen).
Amíg nem jött be ez a gyerekkedvezmény, addig nyolcvan valamennyi volt a gyedem, úgyhogy szerintem nálad az adójóváírást nem adják. Ezt viszont írásban kell igényelni, ezt megtetted?
Szia!
Én is a max gyedet kapom (bérem brutto 310 e)+ adójóváírást, így az enyém 86 e körül van, szóval szerintem ez a max amit kaphatsz. A családi kedvezménnyel kapnál 95 e körül, ha igényelnéd/igényelted volna az adójóváírást.
Az adójóváírást ott tudod igényelni, ahol a béredet, illetve most a gyed-et számfejtik. (Ha a munkálatód TB kifizetőhely, akkor ott) Nem tudom pontosan hogy év közben lehet-e, de azt hiszem igen. Viszont el nem veszik, adóbevalláskor úgyis az egész évet nézik.
Úgy van a szabály hogy 2.750.000 Ft jövedelemig (ez a felbruttósított, tehát a valódi bruttó béred, tgyás-od, stb. amiből vonnak szja-t 127%-a) jár havi 12.100 Ft. Ha ezt a határt átléped, de nem éred el a 3.960.000 Ft-ot, akkor is jár, csak nem 12.100 Ft, hanem arányosan kevesebb. Ha az éves felbruttósított összjövedelmed meghaladja a 3.960.000 Ft-ot, akkor viszont nem jár az adójóváírás.
Bocsi, hogy ha hosszú lett, szóval a lényeg, hogy ki kell számolni, hogy kb. mennyi az éves jövedelmed (nem tudom mikor szültél, mennyit voltál előtte táppénzen, hány hónapig kaptad a bruttó 405 ezret) és az alapján eldönteni hogy kéred-e.
Hasonlóan vagyok én is, annyi hogy pár hónapig kaptam a magas bért, azóta táppénz, aztán TGYÁS, én nem kértem, mert valószínűleg a határon leszek, jól jön majd adóbevalláskor, inkább mint hogy vissza kelljen fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!