29 hetes kismama vagyok. Milyen sorrendben kapom majd a szülés után a különböző juttatásokat?
1, TGYÁS: megillett a baba születésétől fél éven keresztül (180 nap), de a születés várható időpontját megelőző 28. naptól már kérheted.
2,GYED: ha megillet, akkor a TGYÁS letelte után kérheted, és a gyermek két éves koráig jár.
3, GYES: a TGYÁS letelte után kérheted, de csak akkor, ha nem kérted a gyedet. Ha gyeden vagy, akkor a gyedet követően a baba 3 éves koráig.
4, Családi pótlék: babuci megszületik, gyorsan intézni a TAJ kártyát neki és akkor a terület MÁK (Magyar Államkincstártól) tudod igényelni. Amelyik hóban születik, már jár is, akkor is ha 31-én születik.
5, Anyasági támogatás: egyszeri alkalom. Ha megszültél, TAJ kártya igénylés a babának és ezt is a MÁK-nál tudod intézni. Ha jól emlékszem, kell még anykönyvi kivonat is hozzá, meg ha bankszámlára kéred, akkor bankszámlaszerződés, vagy utolsó banki kivonat. Kell még egy igazolás a dokitól, hogy legalább 4 alkalommal voltál terhestanácsadáson. Ezt a tanácsadóban adnak neked. (elvben a védőnőnek illene ezt intéznie, de nálunk is én futkostam utána.)
Sziasztok!
Ez nekem is segítség. Köszi
23+3 kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!