"Két évre csökkentik a kisgyermekkel otthon tölthető időt. "Eddig egy anyuka meddig maradhatott otthon a kisgyermekével?
a múltkor hallottam egy szakember nyilatkozatát, hogy most kb. havi 100 ezerbe kerül az államnak egy gyerek bölcsödei ellátása. hát én meg pont arra gondoltam, hogy adják ide nekem azt a pénzt, szívesen itthon maradok a gyerekemmel havi százezerért...
akkor mi ebben a logika, hogy csökkentik a gyed idejét???
Én értem azt, hogy el akarják érni, hogy sok anyuka visszamenjen dolgozni előbb. De hova? Aki vissza tudott menni két éves korában általában vissza is ment, megy így is úgy is. Csak nem mindegy hogy addig a két évig gyedet kap.
Amúgy én is úgy gondolom, hogy érdekes lesz ez a bölcsi, oviépítés. Miből? Hiszen nincs pénz. Amennyit meg elvesznek az anyukáktól az lótúró az építkezés árához képest.
Egy éves gyereknek nagyon nehéz a bölcsiben. Mondjuk én nem mondom, hogy három éves koráig kell otthon lenni, de kettőig mindenképp kéne. Akkor már azért elég talpraesett és nem félti az ember a bölcsiben sem úgy.
De ha egy év lesz a gyed, és egy a gyes nagyon sok anyuka rákényszerül, hogy egy éves korában bölcsibe adja. Aztán visszamegy dolgozni, ha lesz hova. Vagy megy munkanélkülire ha lesz az is egyántalán.
Ha meg dolgozik és nincs kire számítson, hiába jár a gyerek bölcsibe, nem tudja elvinni ha hajnalban megy, vagy nem tudja hazavinni délután, bölcsi meg max 5-ig van. Úgyhogy nem tudom hogy lesz. A munkahelyeken a 8 óra nem nyolc szokott lenni és még a be és visszautazás idejéről ne is beszéljünk. Bébiszitterre nem telik a kevéske fizuból. A másik ha bölcsibe jár, ugye több kiadás, csak kell neki új ruha, több ruha, cipő mert ott nem tudnak annyira figyelni rá, meg hát azért csak nem mehet mindig ugyanabba. Akkor a havi kaja, amit lehet meg sem eszik. Akkor a negyedévi tisztasági csomag, ez az amaz. Kijön vagy havi 15-20e-be min., itthon olcsóbban ki lehetne jönni. És ugye bölcsibe általában betegebbek a gyerekek, pláne az elején, akkor ugye a sok több ezer forintos gyógyszer kéthetente. Akkor anyukának ruha munkahelyre, mert kiröhögik ha mindennap ugyanabba jár, akkor cipő, ugye kaja ez az amaz könnyebben kimegy. Akkor bérlet ha nem fizetik. Úgyhogy körülbelül azért keres, hogy kiadja ezekre a pénzt, már ha elég rá. A gyereknek nem jó igazán, mert anyuka két műszakba jár, alig látja, reggel ordítva veri az ajtót az anyja után, az anyának nem jó mert majd megszakad a szíve és dolgozzon jól, kedvesen, mosolygósan. Ja és akkor még a számlákról nem beszéltünk, mert hát azért dolgozik hogy az is ki legyen fizetve, nem? Meg a házrészlet stb. Úgyhogy a lényeg hogy az állam leszedi a saját hasznát, keményen, az anyuka meg ossza be ahogy tudja, dolgozzon két műszakban és oldja meg a gyerek vitelét, hozatalát ahogy tudja, közben legyen vidám, jó szülő. A kisgyerek egy éves korától a bölcsiben nem kap annyit mint ha otthon lenne anyukával legalább két éves koráig!!!
előző vagyok.
Bocsi a kicsit hosszúért de nagyon szomorú és mérges vagyok. A legfontosabb a munkahelyteremtés lenne, sok-sok részmunkaidős, egy műszakos az anyukáknak. Aztán jöhetne a többi!
A kérdezőnek:
Két év gyed (fizetés alapján), jobban mondva 168 nap tgyás, aztán két éves korig gyed, majd 2-3 éves korig gyes (ami nagyon kevés, de lehet mellette dolgozni 1 éves kor után akármennyi időben.).
Ezután 1 év gyed, 1 év gyes.
Igen bölcsibe kell íratnod valószínűleg. De ha te félre tudsz tenni addigra akkor lehet kihúzod tovább vele otthon.
Ha meg nem tudsz félretenni, mert ugye 60e-ből nehéz és nem tudod majd megtenni vagy nem szeretnéd, akkor max enni, melegedni nagymamához jártok, vagy otthon éheztek, fáztok és megvárjátok míg mehet oviba.
Sajnos jobbat nem tudok mondani!
Ha tudsz félretenni azokra az időkre mert jól keresed akkor nyert ügyed van! De akkor már most kezdj el takarékoskodni!
Én nem tudtam félretenni, sajnos. Még így sem.
előző vagyok még mindig.
És még arról ne is beszéljünk, hogyha valaki vissza is tud menni, meddig van védve csak és ha meg maradhat is, akkor is ha táppénzen van kéthetente a gyerekkel azt meddig fogja a főnök és pláne a kollégák nézni tétlenül?
Azért amikor már ovis korú kicsit azért fejlettebb is mint egy éves korban.
De hát ugye itt alapvető hogy menjenek vissza az anyukák, de hova?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!