Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Vannak itt rajtam kívül...

Vannak itt rajtam kívül engedékeny anyukák?

Figyelt kérdés

Ahogy olvasom, mindenki azzal büszkélkedik, milyen kemény, következetes meg szigorú. Én egyik sem vagyok... Na jó, bizonyos dolgokban következetes vagyok, pl. a meghatározott időpontokban aludni kell, csak az etetőszékben eszünk, ütni nem szabad senkit, de ezzel nagyjából ki is fújt.

Még kicsi a kisfiam, 16 hónapos. A lakásból elpakoltuk a számára veszélyes dolgokat, így nem megy az állandó harc azon, hogy játszani akar a nagy késsel. Engedem, hogy sarazzon, vizezzen, rohangáljon, ehet, amikor akar, reggelenként mászkálhat a fejünkön, amíg mi aludni próbálunk. Amit elér, azt lepakolhatja. Néha szólok a férjemnek, hogy ide már "atyai szigor" kell, erre ő felkapja, és öszepuszilja.

Tudom, messze van még a dackorszak, amikor próbára fogja tenni az idegeinket, de egyelőre nekünk ez így tökéletes. Van így vele más is? Vagy ez nem is olyan kirívóan engedékeny? A játszótéri gyerekeknek feleennyit sem szabad, nem is szeretek már oda járni, tiszta hülyének érzem néha magam...

2011. aug. 23. 12:09
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Szerintem pont, hogy meg kéne engedni a gyerekeknek az ilyen jellegű kibontakozást. Had pocsojázzon, homokozzon, tépje kicsit a füvet, vizsgálgassa a kavicsokat. Ha valamit nem féltünk és nem törékeny, pl konyhában egy kiskanál és néhány műanyag edény, had játszon vele a gyerek. Had tépjen szét egy régi (nem ólmos) újságot. Ezekkel mind-mind okosabb lesz. Megismeri az anyagokat. Ez szerintem nagyon fontos. A gyermek agyának fejlődésében az 1. év a legfontosabb. Soha nem fog ennyit már fejlődni az agya, mint az 1. évben. Tegyünk meg mindent, hogy minél több dologgal ismerkedhessen meg. Az elkövetkezendő pár évben még eléggé intenzíven fejlődik az agya, továbbra is fontos, hogy minél többet lásson a világból. Ha állandóan korlátokat emelünk a gyermek elé, ne csodálkozzunk, ha egy kicsit tutyi-mutyi semmit nem merek csinálni, nem tudok barátkozni, befelé fordulós gyerekünk lesz.

Én próbálom 13 hónapos kislányomat e szerint az elv szerint nevelni, és én nem nevezném ezt túlzott engedékenységnek, hogy az ésszerű dolgokat megengedem neki. Ezt úgy veszem, hogy ez a neveléshez-okításhoz hozzá tartozik.

2011. aug. 24. 07:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!