Lehet úgy valaki keresztanya, hogy csak első áldozó volt, de bérmálkozni nem bérmálkozott?
természetesen lehetsz :) én is az vagyok, meg vagyok keresztelve, elsőáldozó is voltam.. de ennyiben ki is merült a vallásom
még annyi, h néhány "kérünk téged hallgass meg minket " választ kérdezz meg ismerősöktől, mert a "szertartáson" majdnem beégtem én is, annyira elfelejtettem már a pap imáira adott válaszokat a keresztelésen :D :D
"Keresztszülő lehet az a tizenhatodik életévét betöltött személy, aki alkalmas, és szándékozik is ezt a tisztséget viselni; aki katolikus, megbérmált és az oltáriszentséget már magához vette, a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet él; nem köti semmilyen törvényesen kinyilvánított kánoni büntetés (pl. Ha házas, egyházilag rendezett házasságban él.); nem apja vagy anyja a keresztelendőnek. Ha a keresztelést végző pap nem tud meggyőződni a keresztszülők alkalmasságáról, saját plébánosuktól kér keresztszülői igazolást.
Aki a keresztszülőség feltételeinek nem felel meg, azt tanúként lehet bejegyezni az anyakönyvbe, ha nincs keresztszülő, akkor a tanú jelenléte is elegendő a keresztség kiszolgáltatásához."
Tehát hivatalosan akkor csak,mint tanú leszel bejegyezve, de ettől még keresztszülőnek fognak tartani :)
szia!
A húgom kisbabát vár, én leszek a keresztanyja. Nem is vagyunk megkeresztelve, sőt, nem is leszünk. Azt hiszem, ez független a vallástól a mai világban.
Félreértitek, házasnak nem kell lennie - ott áll, hogy HA házas, akkor egyház által elismert házasság...
Az meg amúgy elég baj, ha nem úgy megy a gyakorlatban, ahogy az a nagykönyvben meg van írva - nálunk még szerencsére úgy megy.
Mert azt azért nem értem, hogy akkor mi értelme van megkeresztelni a picit, ha senki sem tudja a környezetéből (sem szülő, sem keresztszülő), hogy mi is valójában az a vallás, az a közösség, aminek tagja lett a keresztség által.
Ezt nevezik felénk képmutatásnak.
És senkit sem akarok ezzel megbántani, akinek nem inge...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!