Kismamaként szeretnék táppénzre menni, de mennyi táppénzre majd GYEDre számíthatok ha a bruttól már 2 éve 136000 Ft?
Szia!
Az kb. nettó: 97000 Ft.
Ha még nem voltál idén betegállományban, akkor az első 15 napra napi 3530 Ft-ot fogsz kapni, ha már voltál, akkor annyival kevesebb napig fogod ezt az összeget kapni. (oka: éves szinten az első 15 betegszabis napon a béred 80%-a jár)
A táppénz (előző naptári év átlagkeresetének 70%-a): napi kb. 3090 Ft, de ellenben a fizetéssel, ez jár hétvégére is, vagyis egy teljes táppénzes hónapban kb. 96000 Ft-ot.
Gyed kb. br. 95200 Ft, ebből vonnak 18% szja-t (17136) és 9,5% nyugdíjjárulékot (9045), azaz nettó gyed-ed: 69020 Ft. Erre még jön az adójóváírás, ha kéred, az 11340 Ft.
Köszi! Hát akkor tulajdonképpen annyi a táppénz mint amennyit munka mellett hazaviszek. Na akkor nem stresszelem én magam. Még soha nem voltam betegállományon:)
Viszont ez a Gyed NEM VALAMI FÉNYES!!!!
KÖSZÖNÖM A VÁLASZOD. SOKAT SEGÍTETTÉL!!!
Közelítő számítás:
A szokásos havi nettót elosztottam 22-vel (átlag ennyi munkanap van egy hónapban) ekkor kijön egy napi bér, ennek vettem a 70%-át (*0,7) ez lesz a táppénz összege 1 napra, ezt megszoroztam 30-al (átlag hónap), így jön ki a havi nettó táppénz.
Lehet a bruttóból is számolni, de az egy kicsit macerásabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!