Ha egy kismamának csak GYES jár, mert mire kiderült, hogy terhes addigra megszűnt a munkahelye, akkor azt szülés után mettől meddig kapja?
Szia!
A szülés utáni naptól jár a GYES normál esetben a gyerkőc 3 éves koráig. Ikerterhességnél azt hiszem iskolakezdésig, tartós beteg gyermek esetén pedig 10 éves koráig.
Én azért a kérdés első felénél felmerült helyzetre is reagálnék:
Ha a munkaviszonya megszűnésekor még nem tudta, hogy állapotos, de az volt, akkor a munkáltatónak kötelessége visszavennie.
Én szerintem passzív táppénzre jogosult lennél. Vhogy menje le oephez és járd ki, kérdezd ki ezeket a dolgokat, mert lehet kapnál.
Amúgy gyest mindenképp kapsz a kicsi születésének napjától 3 éves koráig. Alanyi jogon jár. Bár most Gordon meg akarja változtatni, de az már rád nem fog vonatkozni.
Ja és amúgy arra azért figyel, hogy lehet gyes mellett dolgozni korlátlanul majd, de csak a gyerek egy éves kora után. 1 éves koráig még gyes mellett sem lehet dolgozni. Sokan ebben sem biztosak!
De mondom mindkenképp járj utána a dolgoknak hátha még a passzív táppénzt el lehetne intézni. Vagy valami olyasmit. Nem mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!