Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » GYES-GYED kérdés? Hogyan...

GYES-GYED kérdés? Hogyan járnánk a legjobban anyagilag?

Figyelt kérdés

Első babám 20 hónapos. Szülés előtt még hallgatói jogviszonyom volt, de két hónapra bejelentettünk a férjem cégébe magas fizetéssel (nem közvetlenül szülés előtt, nem esik bele az az időszak a 2 évbe), így 80.000 fölötti gyedet kapok. Most 30 hetes terhes vagyok, várhatóan 1,5-2 hónappal a fiam kétéves szülinapja előtt születik a második kisbabánk. Hogyan járnék a legjobban anyagilag?

Ha nem teszek semmit, később a gyed-ből számítják az új gyedet, nem? Így jóval kevesebbet kapnék.

Vagy nem így van, és elég egy magas bérről szóló munkaszerződés?

Netán le kellene mondanom erre a 2-3 hónapra a gyedről és papíron visszamennék dologzni? De akkor elég az a 2 hónap?

A másik dolog: a másodikkal én lennék gyeden, és az elsővel a férjem még egy évig gyesen. Így a gyedet és a gyest is megkapnánk, ugye?

Az nem jó, ha a férjem menne másodikkal gyedre, mert csak minimálbérre van bejelentve.

2011. júl. 15. 14:49
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Olyan nincs, hogy két gyerek van és az egyik szülő az egyikkel GYed-en, a másik szülő a másikkal GYES-en van. Egyszerre csak egyetlen ellátás jár, tehát te csak GYED-et fogsz kapni.
2011. júl. 15. 15:20
 2/8 A kérdező kommentje:
Könyvelőtől hallottam, hogy van ilyen, de szeretnék utána járni. És az elsőre, csak a gyedes kérdésre tudtok valamit?
2011. júl. 15. 15:23
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Biztosan nem lehetsz te gyeden az egyikkel, a férjed meg gyesen a másikkal, a könyvelő butaságot mondott.

Az ellátásokra te vagy jogosult, és egy jogviszony, egy ellátás. A férjed akkor lehetne gyesen, ha te lemondanál róla, de ha gyeden vagy, akkor nem vagy jogosult gyesre a másikkal, így nincs miről lemondanod.

Gyedből sosem számolnak ellátást, mert egyik ellátás sohasem alapja egy másik ellátásnak.

Még be vagy jelentve a cégéhez?

Ha igen, akkor újra jár a tgyás és a gyed, és mivel gyed alatt szülsz, így a következő ellátások (tgyás, gyed) alapja ugyanaz lesz, mint a korábban kapott ellátásé, vagyis ha a gyed alapja pl. 150 ezer volt, akkor második baba utáni tgyás és gyed alapja is ennyi lesz.

Annyi a különbség az elsőhöz képest, hogy a tgyásnak is lesz maximuma, ugyanannyi mint a gyednek. Ezen az sem változtat, ha 2 hónapra visszamégy dolgozni.

2011. júl. 15. 15:41
 4/8 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Köszönöm az eddigi segítséget. Pontosítanék: Nem vagyok bejelentve, kb 3 éve voltam csak 2 hónapra. Most újra legyek bejelentve, vagy ez a 3 hónap már mindenképpen kevés? Vagy mivel a gyed időszaka alatt vagyok, egy új szerződésben szereplő magasabb bér is lehet a jövőbeni ellátás alapja?

Illetve: a gyed mellett is bejelenthetnek engem? Vagy le kall mondanom valamennyi időre a gyedről?

Köszönönm

2011. júl. 15. 16:03
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát nincs jó hírem, ugyanis az alapján, amit leírtál, semmiképpen nem fogsz gyedet kapni.

Ugyanis a gyedhez kell a szülést megelőző két éven belül a 365 biztosításban töltött nap, és ide a jogviszony megszűnése utáni tgyás és gyed időtartama nem számít bele. Vagyis a gyed már mindenképpen ugrott.

A tgyás járhat, ha lesz jogviszonyod, és legfeljebb 42 nappal igénylés előtt szűnik meg, mert a tgyáshoz szükséges 365 napba bele lehet számítani a jogviszony megszűnését követő tgyás és gyed időtartamát is.

Viszont a tgyás semmiképp nem lesz magasabb a minimálbér kétszeresének 70%-nál, mert szülésig már nem lesz 180 bérezett napod.

Ha bejelentenek újra, akkor a gyedről le kell mondanod, mert nem kaphatsz egyszerre bért és gyedet, de ha 6 órásba jelentenek be, akkor a gyest kaphatod mellette szülésig.

2011. júl. 15. 16:47
 6/8 A kérdező kommentje:

Közben úgy néz ki, hogy mégis be vagyok jelentve. :)

Ez esetben mindenképpen az előző bérem lenne a következő tgyás és gyed alapja, vagy van mód arra, hogy magasabb összeget kapjak?

Első ötlet: mivel az utóbbi 2 évben csak valamennyi nappalis hallgatói jogviszony, közben tgyás, gyed volt, így lehet-e magasabb bér a szerződésemben, mint korábban volt?

Második: ha az előző nem működik, 1-2 hó gyedről lemondva és a szabadságomat kivéve lehetek-e magasabb összeggel bejelentve?

Hálásan köszönöm a türelmes és hozzáértő válaszodat.

2011. júl. 15. 17:18
 7/8 anonim ***** válasza:

Lehet magasabb bér, sőt mehetsz dolgozni is szülés előtt, de nem lesz magasabb az ellátás összege.

Mivel szülésig semmiképpen nem lesz meg a 180 bérezett nap (munkanap, szabadság, betegszabadság ilyen), így sem a tgyást sem a gyedet nem a szerződés szerinti sem pedig a tényleges béred alapján fogják számolni.

Megnézik az utolsó ellátást (az a gyed, amit most kapsz) és annak az alapja lesz a mostani ellátások alapja is.

Vagyis a béredet semmilyen formában nem fogják figyelembe venni.

2011. júl. 15. 18:00
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2011. júl. 15. 18:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!