Háromtagú családnál ez milyen megélhetésnek számít?
Két szülőre és egy kisiskolás gyerekre a számlák és a bérlet (de semmi más!) be/kifizetése után 75 000 Ft marad havonta.
Ebből kell megvenni minden mást a 3 személyre: összes ételt (reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora), ruhát, iskolai felszereléseket, cipőt, tisztálkodáshoz szükséges dolgokat, ha menni szeretnének valahová (állatkert, bábszínház, fagyizni) tehát tényleg minden mást.
45 ezerből játékra, könyvekre, táborra, különórára? Mutassa már meg nekem is valaki,hogy hogyan lehet! Tényleg nem tudom!:)
Különóra: manapság: 1500 ft/óra! Még ha heti egyszer is megy, akkor is 6000 ezer minimum, de ennyi nem takarja be szerintem! Tábor: nem tudom,hogy milyen ottalvós vagy csak napközis, de minimum 10-15 ezer kisvárosban is egy ilyen tábor! Könyv: ez nem tudom mit takarhat, tankönyv, vagy csak hobbi könyv? Játék: ez sem tudom!
DE! Mi van,ha valaki beteg lesz. A keresztlányom most volt az, 7 ezer lett mindennel együtt a gyógyszere. Vagy,ha elromlik a mosógép és meg kell szereltetni!
Szerintem ennyiből még szűken sem lehet kijönni! VAgy nagyon-nagyon szűken!
Könyv: mesekönyvre, ifjúsági könyvre, felnőtteknek való könyvre gondoltam. (Tankönyvekbe bele sem merek gondolni.)
Játék: sportszer, bicikli, társas, kisebb nagyobb itthoni játékok - ezek persze nem havi szintűek, de kalkulálni kell vele.
Különóra: heti négy gyógyúszásra kellene menni. Ez alkalmanként 2000 Ft támogatással. Ebből 1-2-t szorítunk ki.
Természetesen másnak sokkal több van, valakinek ennyi sincs, csak reális meglátásokra vagyok kíváncsi, hogy hol helyezkedik el a létrán ez a bevételmaradék.
Én nem tudom, mi is hárman vagyunk (igaz nekünk még csak egy pelenkásunk van itthon), de a kajára 30 havonta nem elég, pedig nem eszünk húst kaviárral és nincsenek nagy igényeink sem.
Még ha ki is jöttök ennyi pénzből, tényleg mi van, ha váratlan kiadás jön? Betegség,elromlik a tűzhelyed stb..
Hát nem egyszerű, de tényleg az a szörnyű, hogy sokan ennyiből (vagy ennyiből sem) kényszerűek megélni havi szinten.
negyedik vagyok:
Mi havi 200 ezer forintból nevelünk 2 gyereket. Ebből fizetjük a hitelünket, fizetjük a rezsit stb. Játékot, ruhát általában teszveszen veszk, nagyobb ajándék Karácsonyra van. Könyv - ott a könyvtár
Az ételeket nagyrészt megtermeljük: gyümölcs nagyiéknál, zöldség a kertben (akár erkélyen is). Nekünk szerencsére van udvarunk, így csirke és tyúk is van, ezért tojás is van bőven. A felesleget eladjuk.
Cipő mindig új.
így még nyaralásra is futja, mert egész évben beosztjuk. Havi- kéthavi bevásárlólista van. Hó elején kalkulálunk, utána csak piacon veszünk friss hozzávalókat a napi menükhöz, a péknél kenyeret. Így nincs feleslges kiadásunk.
Vannak kiadások, amit éves szinten számolok, és egész évben rakok rá félre: pl. A nyári hónapokban félretesszük a fűtésre valót, így télen nem nagyobb a rezsi, hiszen megvan rá a tartalék. Az iskolekzdésre és karácsonyra sem csak az adott hónapokban gondolunk, hanem próbálunk egy vésztartalék összeget tartogatni.
Minden hónapban egyenlő arányban teszek fejenként 5 ezer forintot mindenki kasszájába + 5 ezer kerül a gyógyszerkasszába. így mindenki egyenlő arányban kap. Nekünk 80 ezer marad rezsi, hitel, és tankolás után (mivel mi vidéken lakunk, havi egyszer telerakjuk a tankot, azzal gazdálkodunk)
25 ezer megy a perselyekbe, így 55 ezer marad nekem bevásárolni, és beosztani egy hónapra. Néha marad, akkor megy a vésztartalékba. Néha meg nem, akkor jön a vésztartalék. De még 2 év, és kifutnak a hitelek, utána könnyebb lesz. Ez lebeg a szemem előtt.
Anyum úgy nevelet, először a számlák, utána az étel, aztán jönnek a gyerek extrák, ha marad, akkor magunkra is költünk a férjemmel.
Készíts kalkulációt, írd össze mikre költesz, min tudnl spórolni, amiből át tudsz csoportosítani. Elhiszem, hogy lebeg egy életszínvonal a szemed előtt, de amíg ennyi a keret, ebből kell a legtöbbet kihozni. Mi sem megyünk tengerparta, nem veszek 20 000 forintos cípőket a gyereknek stb. Majd ha lesz rá keret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!