Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyi táppénzt fogok kapni,...

Mennyi táppénzt fogok kapni, ha a bruttóm 110000ft volt? Most gyesen vagyok a nagyobbikkal.

Figyelt kérdés
2011. máj. 25. 20:59
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Mióta vagy gyesen? Tavaly már gyesen voltál, vagy még gyeden?

Ha tavaly 6 hónapnál több ideig voltál gyesen, akkor a minimálbér a táppénz alapja, ha nem, akkor a 110000 bruttóra kb. 65 ezer lesz a bruttó táppénz. Ebből levonás csak szja (13230), de ha igényled az adójóváírást, akkor a nettód ennél csak 1100Ft-al lesz kevesebb.

2011. máj. 25. 21:06
 2/3 anonim ***** válasza:

Nem egészen úgy van, ahogyan az első válaszoló írta. A keresőképtelenség első napját megelőző év első napjától vizsgálják, hogy van-e eb. járulékalapot képező jövedelmed, a táppénzre jogosultság napjáig. Ha 2011-ben leszel keresőképtelen, akkor 2010. január 1-től vizsgálják a jövedelmed. (ez az irányadó időszak) Ha ezidő alatt túlnyomórészt gyed-et kaptál (tehát legalább 180 napig gyeden voltál) akkor az előző ellátás alapjával számolják a táppénzed összegét, melynek mértéke 60 % lesz. (ezt nevezik előnyszabálynak) Ha nem gyeden voltál túlnyomórészt ezen időszakban, akkor a minimálbér alapulvételével állapítják meg a táppénzedet.

(Táppénzt szerződés szerinti bérből csak speciális esetben számolnak, mégpedig akkor, ha nincs 180 napod, és a szerződés szerinti béred kevesebb, mint a minimálbér. De ez nem volt a kérdésedben, csupán az első hozzászóló válaszát korrigálnám némileg)

2011. máj. 25. 21:20
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Én sehol nem írtam a szerződéses bért, csak azt vettem figyelembe, hogy ennyi VOLT a bruttója mielőtt eljött (ahogy írta is a kérdező) és amennyiben ennyi volt a bruttója amiből számolták a gyedet, úgy ez lesz a táppénz alapja, ha gyeden volt.

Kicsit furcsállom, hogy egyfolytában helyreigazítást írsz, de bizonyára jó okod van rá, bár semmi helytelent nem írtam.

Ha gyesen volt nagyobbrészt, akkor minimálbér, ha gyeden, akkor az akkori bére, amiből a gyedet számoltál.

Ez szerinted miért igényel helyreigazítást?

Na mindegy.

2011. máj. 25. 21:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!