Március 28. óta TGYÁS - on vagyok, 2 hete született a kisfiam. Amikor még dolgoztam és szóba jött, hogy igényelni lehet adókedvezményt a baba után akkor a cég könyvelője azt mondta, hogy senkinek nem igényelik meg a cégnél mivel, én abból pénzt nem látnék, csak a cég járna jól, hogy kevesebbet fizetne utánam, és majd év végén visszaigényeljük, és akkor kapok én pénzt, azt mondta a TGYÁS - om se lenne több, ha megigényelem. Én ezt el is hittem, viszont most derült ki, hogy ha a cégtől fizuban nem is kaptam volna többet, de a TGYÁS - nál havi 10ezre forinttal többet utalnának most, ami azért nem mindegy. Én nem írtam alá semmilyen lemondó nyilatkozatot, viszont kollégáktól hallottam, hogy lehet a könyvelő aláírta helyettem. A kérdés az lenne, hogy még lehet - e igényelni az adókedvezményt, illetve mit lehet tenni, hogy tényleg megkapjam a havi + 10ezer forintot?
A könyvelő, ha komolyan beszélt, akkor lövése sincs a szakmájáról, ami elég szomorú.
Igényelheted nyugodtan, de visszamenőleg nem jár, ami kimaradt, azt majd jövő májusban kérheted bevalláskor.
2011. máj. 17. 14:35
2/11 anonim válasza:
Év közben bármikor kérheted, de csak az adott hónaptól kapod. Visszamenőleg majd csak adóbevalláskor.
Alapvetően attól függ, hogy mennyi a tgyásod, hiszen az adókedvezmény csak az szja erejéig vehető igénybe és ha kéred az adójóváírást (2011-ben 12100 Ft), akkor nem biztos, hogy "marad" az szja-ból.
2011. máj. 17. 14:40
3/11 anonim válasza:
"A könyvelő, ha komolyan beszélt, akkor lövése sincs a szakmájáról, ami elég szomorú. "
Nem biztos, sajnos egyre több az olyan munkáltató, akik "lenyúlják" az adókedvezményt, adójóváírást. Azt pedig nem tudjuk, hogy a kérdezőnek mennyi a bruttó tgyása, lehet, hogy az adójóváírás után egyszerűen nincs fizetendő szja-ja.
2011. máj. 17. 14:43
4/11 A kérdező kommentje:
Akkor ha esetleg a könyvelő írt is olyat a nevemben, hogy nem kérem a kedvezményt, akkor is most igényelhetem mégis? Nekem már az is jó, ha mostantól fogom kapni. Most áprilisra meg a márciusból 3 napra kaptam 50ezret. A bejelentett bruttó fizum 83ezer volt. A TGYÁS kalkulátor szerint 10ezerrel több jár, de ott úgy adja ki, hogy adókedvezménnyel és aszerint nem vonnak le szja-t.
2011. máj. 17. 14:50
5/11 anonim válasza:
A bruttó tgyásod (a 83eFt fizetést alapul véve) 58100 Ft. A könyvelődnek annyiban igaza van, hogy ha kértél adójóváírást, akkor nem marad szja az adókedvezményhez, ergo egy forinttal se kapsz többet, mintha nem kérted volna, ellenben a férjed még kérheti az adókedvezményt, így jobban jártok.
Ha egy hónapra és 3 napra 50eFt-ot kaptál (nagyjából stimmel a br.58eFt-os tgyással, adójóváírás nélkül), akkor vagy adójóváírást kérsz vagy adókedvezményt, a kettő együtt nem megy, mert nincs annyi szja-d. Inkább kérd az adójóváírást és az adókedvezményt kérje a férjed (ha van neki annyi szja-ja).
2011. máj. 17. 15:21
6/11 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy a páromnak nincs bejelentett munkaviszonya. Mit kéne kérnem, hogy ténylegesen 10ezer forinttal több TGYÁS - t kapjak? A TGYÁS kalkulátornál 10ezerrel többet adott ki, mint amit utaltak és ott elvileg a nettót számolja ki.
2011. máj. 17. 15:24
7/11 anonim válasza:
Vagy adókedvezményt (családi adókedvezményt) kérj vagy adójóváírást. Az adókedvezmény nettó 10eFt, az adójóváírás max. 12100 Ft (ha van annyi számított szja - a br. 83eFt-os tgyás után 11806 Ft).
2011. máj. 17. 15:35
8/11 A kérdező kommentje:
A 83ezer a bejelentett fizum.
2011. máj. 17. 16:09
9/11 anonim válasza:
Igen. "A 83eFt-os fizu utáni Tgyás"
2011. máj. 17. 16:12
10/11 A kérdező kommentje:
Akkor adójóváírást vagy kedvezményt kérhetek ill. kérjek?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!