Anyagi szempontból, hogyan oszlik meg a családi kassza?
külön kassza. mindent én fizetek. mivel a férjem kisvállalkozó hektikusan van pénze, nem lehet kiszámítani, így ő félrerakja a nagyobb beruházásokra (pl.: kerítés, tetőtér stb.)
nálunk ez vált be, bár egy kissé nyomasztó az egy lábon állás. mindig így volt, mostmár megszoktam, nem akarok változtatni rajta.
első gyerek a házasságunk után 1,5 évvel született, ami a kapcsolatunk kezdete után 3 évvel volt.
Mivel a kapcsolatunk kezdetén csak nekem volt megtakarításom, így a későbbi lakásvásárlás után az ebből maradt pénz továbbra is az én külön vagyonom (a lakás tulajdoni hányadát is úgy osztottuk meg, hogy beforgatott megtakarítás+felvett hitel fele, illetve a felvett hitel fele jut egyikőnkre, másikunkra). Ha valamilyen oknál fogva a megtakarításomhoz hozzá kell nyúlni, akkor amíg azt vissza nem pótoljuk, a hó vévén megmaradt összeg kizárólag az én számlámra megy. Épp ebben a hónapban fogunk oda eljutni, hogy megnyithatunk egy közös megtakarítási számlát, ahova a hónap végén maradt (bár én előre szoktam minden hónapban egy kalkulációt készíteni, mire mennyit szánok, s a maradékot azon nyomban lekötöm, így tuti nem költjük el) pénzt átutaljuk.
A fentiek miatt alapvetően külön-külön számláink vannak, de a pénzt közösen költjük el (leginkább én, mert én intézem a csekkeket, a bevásárlást stb. - apa jóformán csak benzint vesz az autóba, illetve néhány átutalási megbízás van a számláján). Illetve közösen takarékoskodunk. Ez így volt a gyerek előtt is.
Közös számla, és csak nekem van hozzá kártyám (mert egyelőre én szoktam kártyával vásárolni, párom csak kaját vesz a kisboltban magának, amikor megy munkába). Kevés pénzből élünk, így fontos, hogy ne legyen sok a banki költség. Így most 0 ft :) Meg én vagyok a jobb pénzügyminiszter, úgyhogy a párom rám bízta a kasszát. Persze, ha kell neki valamire a szokásoson kívül, akkor kér készpénzt vagy elviszi a kártyát és vesz fel magának.
De ő maga is elismeri, ha rá lenne bízva a kassza, nem lenne elég mindenre...
Félig közös, félig külön :)
A párom kp-ban kapja a fizuját, így azt itthon lerakja. Abból fizetjük többek között a hitelt, a rezsit stb.
Én a saját számlámra kapom jelenleg a gyed-et és a 2 csp-t, abból szoktam bevásárolni, tankolni, kötelezőt, életbiztosításomat, tel.számlámat fizetni és a gyerekek cuccait is én veszem.
Tehát a párom pénze közös, az enyém pedig nem, hihihi :)))
De szerencsére nálunk ez bevált, nincs vita sosem, csak néha sóhajtozunk, hogy hová tűnt a pénz... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!