TGYÁS-ból milyen levonás(ok) vannak? Ugye csak a 18% SZJA? És a táppénzből?
Egy fontos kiegészítést kihagytatok. A tgyás a keresőképtelenséget megelőző év bruttó átlagjövedelem 70%-a!! Ebből csak szja-t vonnak, majd a gyedből szja-t és nyugdíjjárulékot is (9,5%), de a gyed maximuma bruttó 100.100 Ft 2009-ben.
Tehát a kérdezőnek: bruttó 150.000 Ft-os jövedelem 70%-a 105.000 Ft, ennek az adója adójóváírást is figyelembe véve 7.635 Ft, tehát készhez 97.365 Ft-ot fogsz kapni. De az csak akkor, ha az előző évben végig megkaptad a 150.000 Ft-ot.
Tb-s, bérszámfejtő és könyvelő vagyok, és megerősítésül felhívtam a mep-et is, ahol ugyanezt számolták ki.
Remélem segítettem.
Ut. vagyok. A táppénz kimaradt. Ugyanígy számolják, tehát a megelőző év alapján, és abból is csak szja-t vonnak. Ott viszont meg kell lenni a 2 éves folyamatos biztosítási jogviszonynak, akkor a bruttó jövedelem 70%-a, ha nincs 2 éved, akkor 60% az alap. A táppénzt naptári napra fizetik.
De a táppénznél az első 15 nap (munkanap) betegszabadság, ami az átlagkereset 80%-a és a munkáltató fizeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!