HOGY IS VAN EZ MOST? Gyes+tp lehet egyszerre?
Nem. Vagy egyik, vagy másik. De átadhatod apának, vagy valamelyik nagyszülőnek.
A táppénz csak akkor jár gyes mellett, ha dolgoztál a gyes alatt, és csak annyi ideig, amennyit dolgoztál (pl. dolgoztál 40 napot a gyes alatt, akkor 40 napig vagy jogosult egyszerre táppénzre és gyesre.)
szia
én nem így tudom. pontosabban tapasztaltam, hogy nem így van. tavaly táppénz és gyes ellátást kaptam.
Kedevs második, nem akarlak bántani, de marhára rosszul tudod. Ha nem dolgoztál, és mégis kaptad mindkettőt, akkor szurkolj, hogy ne fizettessék vissza veled kamatostól.
Csak megerősítésképpen íme a törvény szövege:
47. §
(2) Nem jár táppénz
c) a gyermekgondozási segély folyósításának az idejére, ide nem értve a segély mellett végzett munka alapján járó táppénzt.
Gondolom, hogy segíteni szeretnél, de a hamis információ nem segítség:(
Én is egyszerre kaptam gyest és táppénzt is!
Gyed lejárta után elmentem gyesre, akkor már terhes voltam a tesóval, de még nagyon az elején ezért nem is lett sehol kommunikálva. 12. hét után hívtam fel a munkáltatómat, ahol mondták, hogy megoldhatjuk úgy is, hogy visszamenőleg kiírnak szabira, amikor lejár elmegyek táppénzre. És hogy mellette nyugodtan kaphatom a gyest is, mert saját jogon vagyok táppénzen. A melóhelyem egy nagy bank, több száz dolgozóval, nem hiszem, hogy a munkaügyes vagy mi a beosztása nem lenne tisztában az ilyen dolgokkal. Szabi alatt és táppénz alatt is kaptam a gyest, nem volt vele semmi gond.
Mindig vannak tévedések.
DE OLVASSÁTOK MÁR EL A TÖRVÉNYT, AMIT BEMÁSOLT A VÁLASZOLÓ! Ennél egyértelműbben nem lehet leírni, hogy gyes alatt kizárólag akkor jár táppénz, ha dolgozol a gyes alatt. Egyéb esetben JOGOSULATLANUL veszed fel!
Ha pl. van 60 nap szabadságod, akkor a szabi alatt és az utána következő 60 nap táppénz alatt jár a gyes, de ennél tovább nem.
És elhiheted kedves válaszoló, hogy a nagy bankban is tévedhetnek, csak a héten legalább 3 olyan ügyem volt, ahol visszamenőleg behajtottuk a kiutalt gyest, mert a nagy és okos bérszámfejtők elnézték.
És zárójelben jegyzem meg, hogy a munkaügyesnek vajmi kevés köze van az egészségbiztosítás pénzbeni ellátásaihoz, ugyanis nem ez a dolga.
Kérdező, olvasd el a törvényt, ennél egyértelműbb válasz nem kell. Ne ülj fel a más kapta, akkor én is kaphatomnak, mert esetleg pont nálad bukik ki a dolog, és vissza kell fizetned. Persze próbálkozni mindig lehet:)
Sziasztok!
Nem akarok olajat önteni a vízre, de annak a válaszolónak van igaza, aki azt mondta, hogy nem lehet GYES mellett táppénzt kapni. Egyértelmű, és nem is értem, hogy történhet meg a mai világban, hogy valaki ne a hatályos törvényeknek megfelelően járjon el.
De még egy kis segítség:
"A jogszabályok alapján nem jár táppénz a GYES folyósításának az idejére, tekintettel arra, hogy az anya keresetkiesését a GYES pótolja, így megélhetése biztosított a jogalkotó megítélése szerint.
A fentitől eltérően kivételt képez az az eset, amennyiben az anya a GYES folyósításának ideje alatt olyan munkát végez, amely a GYES jogosultságot nem érinti, és ezen munka alapján jár GYES. Így ebben az esetben lehetséges GYES és táppénz jogosultság egymás mellett.
A GYES mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre speciális szabályok alkalmazandók, a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a GYES, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni.
A GYES melletti munka után járó táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak a fentebb meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni.
A fenti biztosítási időre, a figyelembe vehető jövedelemre vonatkozó speciális szabályai érvényesülnek a gyermeknevelési támogatás és az ápolási díj esetében is."
Egyébként, csak halkan megjegyzem:
Szerintem ha 2 ellátást is lehetne kapni egyszerre, akkor a kismamák szinte mind így lennének...
köszönöm a válaszokat!biztos nem lenne ennyi ilyen kérdés ha lenne egy telefonszám ahol segítenének ilyen ügyekben az anyukáknak,mert sajnos nem mindenki tudja ezeket!
had kérdezzek még egyet:ha a gyed lejárta után gyest kapok és nincs semmi más jövedelmem,és ez idő alatt leszek terhes,akkor felhívhatom a munkaadómat hogy én mostantól tp.en vagyok?persze akkor most már tudom hogy vissza kell mondani ebben az esetben a gyest,de akkor ugye mehetek tp-re?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!