Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Veszel játékokat Húsvétra a...

Veszel játékokat Húsvétra a gyermekeidnek?

Figyelt kérdés
2011. márc. 28. 15:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Szia

Ez a húsvétra/gyereknapra ajándékozás nálunk nem megy. Most kapott a "nagy" lányom kis biciklit, a kicsi meg motort. Nem azért mert van valami alkalom, hanem mert szerettem volna meglepni őket.

Nálunk a húsvét egyházi ünnep. Templomba megyünk, tojást festünk, sonkát főzünk stb.

Amúgy mi sokszor veszünk játékot a gyerekeknek csak úgy. Pl. egyik héten dominót kapott a nagy. Megleptem vele, nagyon örült.

Névnapon nálunk éneklés, és süti van, és pár apróság a rokonoktól, szülinapkor ugyanez csak tortával.

Nem szeretnénk, ha az ilyen alkalmakkor az ajándékok kerülnének a középpontba, mi inkább az ünneplésre helyezzük a hangsúlyt.

Ezt anyósom sem szokta megérteni, szerinte a biciklit is el kellett volna tenni húsvétig, hogy majd akkor kapja. Dehát olyan jó idő volt/van, és 2 nap alatt megtanult vele tekerni. Fájna a szívem, ha tudnám, hogy a garázsban el van dugva a bicikli, míg ő a játszón lesi a többiekét.

Ahogy a férjem szokta mondani, így is - úgy is megveszem neki, akkor miért kell mindig valami kifogást találni, miért nem lehet csak egyszerűen meglepni őket :-D

így nincsenek egy napon elhalmozva sok ajándékkal, utána meg fél évig semmi :-( és mi sem érezzük azt a kényszert, hogy közeledik az ünnep, mit is vegyünk nekik. Sok barátnőmnél látom, hogy azért vesz valami bóvlit, hogy vegyen valamit, nem azért mert olyan jó játék.

2011. márc. 29. 08:48
 12/19 anonim ***** válasza:
50%

A ma 08:48-as válaszolóval egyetértek. Én is szülinapkor, névnapkor, karácsonykor veszek valamit a kisfiamnak. Ezen kívül, ha meglátok valami jópofa dolgot, és nincs a közelben a fenti 3 ünnep közül vmelyik, akkor csak úgy kap vmit: zsírkrétát, színesceruzát, bábot vagy más apró ajándékot.

Húsvétkor majd tojást festünk, templomba megyünk és kirándulunk.

2011. márc. 29. 13:39
 13/19 anonim ***** válasza:
50%
Látom,mindenbe bele lehet kötni... Igen, egyházi ünnep. Ebben egyet is értünk. Mi is megyünk templomba, a húsvét, karácsony így szép. Csak hogy a kérdés nem ez volt! Miért szólna az ünnep az ajándékokról, ha húsvét reggelén megkapja a gyerk az ajándékát, örül egy kicsit neki. DE: (és itt a lényeg! ) együtt készül a család az ünnepekre pl. húsvétra tojásfestéssel, sütéssel, főzéssel, karácsony előtt mézeskalácsfestéssel, stbés lelki készülődéssel. Aztán az ünnepen az örömködés után jöhet a közös reggeli, szépen terített asztalnál,majd öltözés és irány a templom.. Szóval össze lehet ám hozni az ajándékokat a lelki épüléssel.. Nem hiiszem, hogy egy-egy apróbb ajándék elvenné az ünnep igazi jelentését. Csak mindent tegyünk a maga idejében :)
2011. márc. 29. 14:48
 14/19 anonim ***** válasza:

14:48nak

8:48as vagyok

Nem azért írtam, hogy egyházi ünnep, mert nálatok nem az. Csak nálunk fel sem merül húsvét kapcsán az ajándékozás szó. Ez a nyuszi hozta, nálunk nincs. Mi ezt a felét nem tartjuk a húsvétnak.

Csak ezt a parát nem értem, ami itt folyik a GyK-en, hogy "jaj, mit vegyek húsvétra?" vagy amit egy másik válaszoló írt : "nálunk már "félig" megjött a nyuszi...:-) mivel ahogy végre jobb idő lett( volt:-( sajna) kapott a 20 hónaposom egy kicsi csúszdát és homokozót."

Ezt sosem értettem, hogy előkarácsony, félig a nyuszi, utószülinap.

Ezért írtam, hogy nálunk az ünnepek az ünneplésről, nem az ajándékokról szólnak. Nem baj ha kapnak, csak szerintem ott a gond, mikor már elvárja. Nem egy fiatalt hallok, hogy megyek locsolkodni, nagyiéktól 5000-5000 Ftot kapok, nagynénémtől is legalább 2000 FTot stb. Valamikor ők is voltak gyerekek, és nekik a húsvétból ennyi maradt meg, hogy kitől mennyit kapunk :-(

2011. márc. 29. 15:00
 15/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Nos, nálunk is van templomba-járás, tojásfestés, sonkafőzés, tojásfa-díszítés, kertben tojáskeresés, hétfőn locsolkodás, mellette pedig ajándékok, könyvek, csokik, mandarin-hegyek:)

A kettő nem zárja ki egymást! Régen azt sem tudtam, mi az a tojásfa, nálunk nem volt divat ugyebár, amióta viszont vannak gyerekeim, azóta a lehető legnagyobb mértékben átéljük az ünnepet, legyen az mise, ételek, sütemény, ajándékok.

Van, ahol meg az a furcsa, ha valaki Húsvétkor kirándul, wellness-el, külföldre utazik:)Nálunk ez családi ünnep, itthon, mamáknál.

De a lényeg, én veszek ajándékot, és már alig várom, jobban, mint a gyerekeim:)

2011. márc. 29. 15:28
 16/19 anonim ***** válasza:
66%

Azért mert egy gyerek ajándékot is kap Húsvétra, nem jelenti azt hogy neki erről szól. Nem tudom egyesek honnan szednek ilyen végletes gondolatokat :) Minden gyermeknek arról szól az ünnep ahogy a szülők szoktatják, és a templom, tojásfestés mellé bőven belefér az ajándék is, ez nem jelenti azt hogy na ha van ajándék akkor a gyerek már elvárja, meg "erről szól" és társai.

Ha ajándék is van, egyetlen dolgot jelent: a templom, festés, sonka mellett még PLUSZ eggyel több öröm éri aznap a gyermeket :) Tehát nem 3 meg 4, hanem 5 dolog miatt várja az ünnepet. Ha a gyermek okos, a szülő pedig okosan nevel, akkor az ajándék nem elveszi az ünnep lényegét, hanem megtoldja :) Minden csak felfogás kérdése. Ahogy a szülő felfogja az ünnepeket, úgy fogja majd a gyerek is. Ha egy szülő számára az ajándékozástól már nem ünnep az ünnep akkor ne csodálkozzon ha a gyereknek is az ajándék azt jelenti hogy az ünnep lelki része le van tojva......ha viszont a szülő úgy neveli a gyermekét hogy adni/kapni még egy plusz örömet jelent az amúgy is csodás napokon, az csak pluszt visz bele a gyerek életébe, és a magáéba is, mert nem tudom ki hogy van vele de én adni is imádok!

Mert aki azt mondja ajándékot adni/kapni nem öröm, hazudik!

2011. márc. 29. 15:36
 17/19 anonim ***** válasza:
66%

A másik: miért hiszik azt egyes anyukák, hogy azért mert xy anyuka Húsvétra ajándékot vesz a gyerekének, akkor az "csak úgy" már nem is vesz? Mert olvastam ilyet itt is hogy "nekem nem kell alkalom arra hogy ajándékozzak."

Nem értem miért kell hibás logikai költeményeket gyártani, mint a "ha a gyerek ajándékot kap akkor neki arról fog szólni"

meg a "én nem veszek Húsvétra mert NEKEM nem kell erre alkalom"

Én most nagyon meglepő dolgot írok:

Én veszek Húsvétra ajándékot. És veszek csak úgy is, ha épp megtetszik neki valami és belefér a havi költségvetésbe. A kettő nem zárja ki egymást.

Sőőt! A gyerekemnek -bár kap ajándékot- nem az ajándékról szól az ünnep, hanem ahogy írtam, az csak egy plusz örömforrás neki.

Meglepő, de nem kell mindig végletekben gondolkodni, hanem inkább logikusan kell.

2011. márc. 29. 15:42
 18/19 anonim ***** válasza:

Úgy látszik nagyon rosszul tudok fogalmazni :-(

Nem azt mondtam, hogy nem kap ajándékot egyáltalán: kifestőt, csokitojást, nyuszit stb.

Azt nem értem, hogy miért kell ebből akkora hűhót csapni, mint a karácsonyból.

Az alábbi kérdések :

Te mennyit költesz húsvéti ajándékra?

Jön a húsvét, de nincs pénzem, jaj, mi lesz?

A másik, az előkarácsony, félig nyuszi stb. Ez hol spontán, csak úgy? Gyerekkel közli, most kapsz, mert jön a húsvét, de amúgy ne is számíts rá vagy vond le annak az árából?

Nem a apró 1-2 ezer forintnyi ajándékozásra gondoltam, hanem a csúzda, kerti hinta, óriás lego készlet stb. Nekem ezek nem húsvéti "ajándékok".

2011. márc. 30. 07:49
 19/19 anonim ***** válasza:

Így már érthetőbb :) Igen, sajnos valóban sokan arra helyezik a hangsúlyt hogy mennyiért vásárolnak, de nem tudom hibáztatni őket mert manapság a sok reklám, meg minden olyan szintű elvárásokat ad a szülőnek, hogy gyakorlatilag azt sulykolják beléd hogy ha nem veszed meg ezt vagy azt akkor a gyereked nem lesz elég boldog. Ez szerintem nem a szülők hibája, ők inkább az áldozatok, és nem is a gyereké, hiszen a gyerek sokszor örül egy kis homokozókészletnek is, csak egyszerűen az ember mindent meg akar adni a szeme fényének és ezért ünnepek előtt már előre töri a fejét hogy mi minden is az a minden. Ez mondjuk valahol normális mert a reklámok, meg az ovistársak akik esetleg pénzes szülőkkel vannak megáldva, stb., magas lécet állítanak fel, és szar érzés hogy xy szülő ezt medveheti a gyereknek, én meg nem.

De van a másik eset: amikor pusztán csak kíváncsiságból kérdezősködik valaki, és pusztán a vásárolgatás öröme miatt készülődik a szülő már hetek óta ajándékkal :) Ez mondjuk a jobbik eset. Én rettenetesen szeretek ajádnékot vásárolni és izgatott vagyok hetekkel előtte hogy mit fog hozzá szólni. Bár kérdést nem írnék ki, de aki kiírja, azt sem kárhoztatom, tudom sokaknak milyen fontos hogy a legjobbat adják lehetségük szerint, és szeretnek beszélgetni az ajándékozásról.

A harmadik eset ami miatt egy szülőnek központi kérdés a mit veszel és mennyiért, mert mondjuk első gyermek és kíváncsi hogy más családoknál ez hogy megy. Van olyan aki mndjuk sosem ünnepelte a Húsvétot ajándékkal szüleivel amíg gyerek volt, de kíváncsi hogy mások erről hogyan vélekednek.

Én magam nagy ajndékozó vagyok (anyagi helyzetemtől függ az érték) és bevallom kapni is imádok de ez a mi családunknál semmit nem vett el az igazi értékekből, ugyanúgy festünk tojást, sőt barátnőimmel is összejövünk közös tojásfestésre pedig családosak vagyunk :)

2011. márc. 30. 09:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!