Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Úgy tudtam, hogy ha valaki...

Úgy tudtam, hogy ha valaki megkapja a max. GYED-et, azt jan. -ban felülvizsgálják, és az új évben a megemelkedett min. Bér alapján kiszámított max. -ot fogják folyósítani. Hogyan lehetséges mégis, hogy én 2011-ben már csak bruttó 106330 Ft-ot kapok?

Figyelt kérdés

- 2010.03.01-én született kisfiammal vagyok GYED-en.

- 2010-ben még megkaptam a maximális bruttó 102900 Ft-ot.

- Ezt nem határozatban, hanem "Adatlap a 2011. évre" megnevezésű iraton kaptam meg a Teve utcai hivataltól. (E szerint 2011.01.01. és 2011.01.31 közötti időszakra a GYED br. 106330,-!)

2011. márc. 4. 13:11
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:
Biztos az, hogy a 2010. április 30-ig hatályos jogszabály szerint számították a GYED összegét? Az új szabály alapján is -összegszerűen- ugyanannyit, azaz a maximumot (havi bruttó= 2 x minimálbér x 70% / 30 x napok száma) kellett volna megállapítani, vagy nem? A kérdés továbbra is fennáll: miért nem vizsgálták felül és igazították a 2011. januárjától érvényes minimálbérhez a GYED összegét?
2011. márc. 11. 00:53
 22/23 anonim ***** válasza:

Figyelj, már leírtam, de leírom újra. Amikor szültél, akkor nem az a jogszabály volt hatályos, ami ma.

Az akkor hatályos jogszabályban volt egy passzus, ami azt írta le, hogy ha nem volt 180 bérezett napod, akkor a gyedet úgy kell megállapítani, hogy a minimálbér kétszerese 30-ad részénél nem lehet több.

Vagyis neked nem úgy állapították meg, hogy 220 bruttó, ezért max gyedet kapsz, hanem úgy, hogy 147000 az alapod, ami akkor a maximális volt.

Vagyis hiába kerestél többet, a gyed alapod csak 147000 volt a törvény szerint.

Ezt nem lehet emelni, hogy mindig a max gyedet kapd, mert ennek ennyi az alapja, NEM A BÉRED!

Úgy képzeld el, hogy mivel nem volt 180 bérezett napod, úgy vették, hogy a fizetésed 147000Ft volt.

És ez nem emelkedett, mivel azóta sem volt bérezett napod. Remélem most már sikerült érthetően leírnom.

2011. márc. 11. 07:01
 23/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kioktatást, nem kell mégegyszer elmagyaráznia, hiszen világos mint a Nap: a maximális az nem maximális, vagy nem úgy maximális, pontosabban mindig úgy maximális, hogy a TB kassza jól járjon. Az ominózus korábbi jogszabályból is csak azokat kell ám alkalmazni ami az anyukák tízezreit megrövidíti, de ezt már nem: "A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani." (Ebtv. 42/D. § (4)bek._hatályos 2010.04.30-ig)

Ez az ország pedig menthetetlen.

2011. márc. 11. 09:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!