Úgy tudtam, hogy ha valaki megkapja a max. GYED-et, azt jan. -ban felülvizsgálják, és az új évben a megemelkedett min. Bér alapján kiszámított max. -ot fogják folyósítani. Hogyan lehetséges mégis, hogy én 2011-ben már csak bruttó 106330 Ft-ot kapok?
- 2010.03.01-én született kisfiammal vagyok GYED-en.
- 2010-ben még megkaptam a maximális bruttó 102900 Ft-ot.
- Ezt nem határozatban, hanem "Adatlap a 2011. évre" megnevezésű iraton kaptam meg a Teve utcai hivataltól. (E szerint 2011.01.01. és 2011.01.31 közötti időszakra a GYED br. 106330,-!)
Szerintem nem számolták el.
Mivel a minimálbér kétszeresének 70%-ából számolnak naptári napra vonatkozóan, így a 147000Ft-os minimálbér alapján a napi kereseted: 4900Ft. Ennek 70%-a 3430, ami azt jelenti, hogy a bruttó gyed 31 napos hónapban 31x3430, vagyis 106330.
Ezt korábban nem kaphattad meg, mert 102900Ft-ban volt maximálva az összeg.
Idén viszont megkaphatod, mert már 109200 a felső határ.
Kedves utolsó!
Miért a tavalyi minimálbér kétszereséből számoltál? Nem számolnak újra napi díjat, hiszen nem új igénylésről van szó. Anno az igényléskor meghatározzák a napi összeget, ezt rögzítik és ha az új évben megemelkedett a minbér, akkor felemelik arra az összegre.
Igen, jogos, csak egy tipp volt, nem olvastam el, hogy 220 volt a bruttója. Ez alapján valószínű, hogy elszámolták. Azért így számoltam, mert feltételeztem, hogy a minimálbér alapján számoltak neki.
Tavaly meg a minimálbér 73500Ft volt.A gyed maximuma meg a minimálbér kétszeresének 30-ad része .
Ez alapján tippeltem, hogy esetleg ez lehetett, vagy ennyi volt a bére.
Felülvizsgálják, de ha a minimálbér kétszerese mostanra több, mint a te béred, ami alapján a TGYÁS-t és a GYED-et kaptad, akkor logikusan nem kapsz annál magasabb összeget.
Mert az alap a béred, de max a minimálbér kétszerese lehet.
Nekem annó x évvel ezelőtt, bruttó 130 volt a bérem (ami akkor több volt mint a minimálbér kétszerese, mert talán 50 ezer volt a minimálbér), most ha szülnék és GYED-et kapnék ez lenne a GYED alapja (lassan a minimálbér)és egyre távolabb kerülnék a maximális GYED-től.
Nem, 2009-ben egyetlen bérezett napom sem volt, nem ebből számolták a GYED-emet. 2009-ben az első gyermekemmel voltam janártól októberig GYED-en majd 2010 februárig GYES-en. A második csemetére tekintettel 2010 februártól júliusug TGYÁS-t kaptam és azóta vagyok GYED-en. A 220 ezres bruttó bérem még 2007-ből való! A 106 330 tényleg a tavalyi minimálbér kétszeresének hetvenszázaléka alapján a 31 napos hónap(ok)ra számított összeg, ami azt jelenti, hogy csak annyi történt, hogy januárban nem korrigálták az idei minimálbérhez a GYED-emet, holott ezt az én esetemben 2008 és 2009 fordulóján még simán megtették!
Közben:
Megkerestem az OEP területi ügyfélszolgálatát, és a hölgy azt mondta, hogy nem vagyok egyedül, a legtöbben ennyit kapnak, de ő sem érti miért, a legjobb,amit tehetek, hogy írásban kérek a központból tájékoztatást!!! Azóta olyanról is hallottam akinek a kifizetett januári GYED-éből utólag vissza kellett fizetnie kétezerpárszáz forintot. Megáll az ész...
Akkor értem.
2010 május elseje előtt még nem élt a kedvezményszabály, az csak a május 1 után született gyerekek esetében volt alkalmazható. (tehát ha azért nem volt 180 bérezett nap, mert táppénzben, tgyásban, gyedben részesültél, akkor az alap a szerződés szerinti béred.- ez csak május 1 után él.)
Ez azt jelenti, hogy amikor kiszámolták a gyededet, akkor még a törvényben benne volt az a bekezdés, hogy ha nem volt 180 bérezett napod, akkor a gyedet a mindenkori minimálbér kétszerese után kell kiszámítani.
A 2010 március 1-én született baba esetében ez 147000 forint volt.
147000 Ft-nál meg a gyed alapja 3460Ft, ami 31 napra 106330.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!