Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha gyed alatt szülök második...

Ha gyed alatt szülök második gyereket, akkor a pénzem, hogy változik?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy szülés után ugyanúgy van 6 hó tgyás, amit mi alapján számolnak ki? És a gyedem a 2. szülés után lecsökken az előző évi gyed átlagom alapján? Vagy marad a pénzem a fizu utáni kiszámolt összeg? Remélem azért értitek, nagyon nehéz így leírni.
2011. febr. 10. 15:44
 1/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is ugyanígy leszek majd. Úgy tudom /nem mondom biztosra/ hogy ugyanannyi GYED-et fogunk kapni, mint az első bébi után.

De remélem jön egy hozzáértő és megmondja :)

Boldog babavárást!

2011. febr. 10. 15:50
 2/10 A kérdező kommentje:
Remélem, mert különben éhen halunk, ha az éves gyed után számol következő gyed-et.
2011. febr. 10. 15:57
 3/10 anonim ***** válasza:
Én is hasonló cipőben járok. Kicsit azért aggódom, mert volt talán tegnap egy kérdés: az anyuka gyed közben, a második baba születése előtt igényelte meg a tgyást, ami kevesebb, mint a gyede volt. :(
2011. febr. 10. 16:22
 4/10 anonim ***** válasza:
Második kislányom az előre kért (szülés előtt 28 nappal) TGYÁS alatt született, előtte kb 2 hétig járt a gyes(remélem érthető), a lényeg az, hogy a mostani gyedem kb 10-15 ezerrel kevesebb. Ez abból adódik, hogy a szülés előtti 2 év számít, ami ugyebár a az előző tgyás és a gyed volt.Szóval igen kevesebb lesz.
2011. febr. 10. 19:34
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem feltétlenül lesz kevesebb.

A számítás lényege, hogy megvizsgálják az irányadó időszakban elért jövedelmedet (ez az igénylést megelőző naptári év).

Ha az irányadó időszakban egyáltalán nem volt bérjövedelmed (munka, szabadság, betegszabadság), akkor megvizsgálják miért nem volt.

Ha azért, mert nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyeden, tgyáson vagy táppénzen voltál, akkor a szerződés szerinti béred lesz a tgyás és a gyed alapja.

Ha viszont azért nem volt bérjövedelmed, mert nagyobbrészt gyesen voltál, akkor a minimálbér lesz az ellátások alapja.

Ha nincs legalább 180 nap, amikor bérjövedelmet kapsz, akkor a tgyás is maximált, ugyanannyi a maximuma, mint a gyednek.

Óriási tévhit, hogy a tgyás és a gyed összege beleszámít a következő ellátás alapjába, ugyanis egy ellátás sosem lehet alapja egy másik ellátásnak.

Ha valakinek az itt leírtak alapján azonos összegnek kellett volna lennie, mint amit az első babával kapott, de kevesebb, annak 3 oka lehet:

1. nem igényelte az adójóváírást (ez nem jár automatikusan, igényelni kell)

2. a szerződés szerinti bére kevesebb, mint amennyi bérjövedelmet kapott az első babánál irányadó időszakban (pl. kapott jutalékot, jutalmat, ruhapénzt, 13. havi fizetést - amit értelemszerűen gyed alatt nem kap az ember)

3. elszámolták (erre is volt már nem egy példa, ott is emberek dolgoznak, és ha az anyuka nem tudja, hogyan kellene számolni, akkor reklamálni sem tud)

2011. febr. 10. 20:07
 6/10 anonim ***** válasza:

Nekem már gyes járt volna mire a második megérkezett. Mi úgy csináltuk,hogy a férjem gyesen volt,én kivettem a szabimat és utána táppénzen voltam. Most tgyást kapok ez kevesebb mint az elsőnél volt mert nem volt ugyebár 365 nap AKTÍV munkaviszonyom , így ugyanúgy be van maximalizálva mint amúgy a gyed is. (Én max. gyedet kapok azért írom így) Utanána pedig ugyanannyit fogok kapni a második után gyedre mint az első után, mert a szerződött bérem alapján számolnak.

FONTOS, mire megérkezik a pici apának le kell mondani a gyesről időben, mert addig nem jár tgyás!

2011. febr. 11. 09:25
 7/10 anonim ***** válasza:

Ja, még valami. Családi pótlék kettő gyerkőc után 26.600 és jár mostmár a családi kedvezmény is, aki igénybe tudja venni.

Előző voltam.

2011. febr. 11. 09:27
 8/10 anonim ***** válasza:

Utolsónak:

a felső korlátozás nélküli tgyáshoz nem kell 365 nap aktív munkaviszony, csak 180.

2011. febr. 11. 11:23
 9/10 anonim ***** válasza:

Értem.

Mikor aktuális volt nekem a téma akkor emelték meg a 180 napot 365-re, ha azóta visszaállították, akkor bocsi, nem tudtam róla.Szerintem a kérdező esetében ez teljesen mindegy egyébként is, mert gyeden van és jön a bébi, tehát se így se úgy nem lesz meg neki a 180.

2011. febr. 11. 11:36
 10/10 anonim ***** válasza:

Nem, nem, ez nem változott.

365 biztosításban töltött nap kell a jogosultsághoz, és 180 bérezett nap kell a nem maximált tgyáshoz.

A kettő nem ugyanaz:)

2011. febr. 11. 12:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!