Nagyszülői gyes kérdés?
Tudnátok segíteni?
Kisfiam elmúlt 2 éves, édesanyám nyugdíjas. Államkincstár szerint kérhetjük a nagyszülői gyest.
Viszont arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy most várjuk a 2. babát, aki legkésőbb március elején megszületik- jelenleg szabin vagyok. Hogy az én tgyás-met, gyedemet érinti -e, ha anyu veszi fel a gyes összegét?
A 2. baba születéséig kérnénk, és nagyon remélem, hogy nem zavar be ez a gyes igénylés az én járandóságaimba.
Köszönöm, ha valaki ért hozzá és segít
Egyszerre nem jár neked TGYÁS (GYED) és anyukádnak GYES.
De addig természetesen igényelheti a mama, ha nem inditod előbb a TGYÁS igényt (28 nappal szülés előtt lehetne már).
Attól a naptól, amikortól TGYÁS-t igényelsz, a gyest le kell mondani.
Köszönöm, ezt tudom. Nem igénylem előbb, mert úgy gondolom, hogy a szabi alatt kapott jövedelmemmel jobban járok, mint a maximált tgyássel.
A 2. baba születéséig igényelnénk.
Már eltelt közel egy hónap a 2. szülinap óta, mert vacilálunk.
Anyu van egész nap a fiammal, én fekszem, veszélyeztetett vagyok.
De ugye nem befolyásolja semmiféleképpen a tgyásmet és gyedemet????
Nálunk is így van.
Én is most várom a 2. babát, májusban fog megszületni. Ahogy lejárt a gyed kiírtak szabira, most pedig táppénzen vagyok. Nyugdíjas anyós igényli a gyest, és nekem azt mondták, az én járandóságaimba nem fog számítani. De avval a nappal ahogy tgyást igényelek, az gyest le kell mondani. És még egy előny: nyugdíjas nagyszülőnél több a gyes, mert nem vonnak nyugdíjjárulékot. Nem sok, de pár ezer Ft is pénz.
Kedves Utolsó válaszoló!
Megkérdezhetem, hogy az 1. babánál max. járandóságokat kaptál?
Az anyukád által igénybevett gyes semmilyen formában nem érinti a második baba után kapott ellátásokat.
Még akkor sem feltétlenül érintené, ha te kapnád, így meg pláne nem.
A tgyás és gyed alapja a szabadságod és a betegszabi (keresőképtelenség első 15 munkanapja) alatt kapott jövedelem lesz. A gyes képbe se kerül.
2. vagyok
Nem kaptam max összeget, csak valamivel kevesebbet.
Ha bármilyen járadéknak minősülő összeget kap nagyszülő, akkor már nem jogosult a gyesre. Mert ugye ez is, és az is segély, és csak egyet kaphat.
Kedves 2.
Köszönöm.
Neked is azt mondták, hogy ugyanannyit fogsz kapni a 2. babánál, mint az elsőnél, csak a tgyás lesz maximálva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!