Gyedem, ha lejár szabin leszek 2-3 hónapot, közben a fiam kezdi a bölcsit. Ha közben beteg lesz (mert eleinte biztosan lesz valami) a szabadságot megszakíthatom és lehetek állományban?
Az,hogy ki van e írva nem szempont szerintem.Meg talán nem is alapesetnek mondható,hiszen nem 2 hét,hanem 8-10.Sokszor hallottam már,hogy így történik,de nem vagyok benne biztos,hogy erről esetleg törvény van e vagy csak a munkáltató jó indulatán múlik vagy csak egy lehetőség,amit,ha a munkáltató tud is úgysem említi a dolgozónak,mert nem érdeke.A munkavállaló a kötelezettségeit szerződésben rögzítik,a jogait már csak nagy vonalakban,apró betűvel és az egyéb lehetőségeit sehogy,nézz utána magad.ha ezt nem tetted így jártál.Több anyukától is hallottam és a gyerekorvosunktól is,hogy sokan így tesznek,de az én főnököm szerintem kitérne a hitéből hacsak megemlíteném.Előbb érdeklődöm érdemes e felhozni a témát mielőtt kezdek?
Attól tartok,hogy bölcsi kezdés konkrétan abból állna,hogy 1 hét bölcsi-2-3hét beteg,1 hét bölcsi....szóval ahhoz,hogy valóban beszokjon még nagyon messze fogunk állni.
Várom válaszaitokat!
Találtam is róla leírást:)
Betegség szabadság alatt címen,e szerint jogosult a dolgozó az állományra,csak köteles orvos által igazolni ezt.
Na ha tudtam volna,akkor még bőven szabin lehetnék.
Szeptemberben szoktattam be a gyermekeim,de 2 hét beszokás után 1 hét betegség,majd 1 hét bölcsi-1 hét betegség helyzete áll fent azóta is.Most meg már letelt a szabim,pedig 99 napom volt.De ha igy csináltam volna,valószínűleg szeptemberbe ha mennék dolgozni. Szerintem ezt egyetlen munkáltató se tolerálja,meg a gyermek után járó betegszabi napjai is megvannak határozva,annak is nézz utána. Állami Cégnél dolgozom,elviekben simán megcsinálhatnám még most is,nekem 84nap/gyerek betegszabadság jár.
Természetesen inkább 100% fizetés,mint 70% táppénz,csak félek,hogy nem szokik be,ha szabijaim 70%-ában beteg.
Félre értés ne essék nem erre hajtok,csak hallottam anyukáktól,hogy így csinálják,egyértelmű,hogy nem szeretném,hogy beteg legyen a gyerekem!!!Az a célom,hogy testileg és lelkileg is egészségesen túllendüljünk a kezdeti bölcsivel kapcsolatos "nehézségeken".Utána már nem lesz talán annyit beteg,legalábbis remélem.Nagyon-nagyon bízom benne,hogy a gyerekkel való éves táppénzt messze nem kell igénybe vennem!
Miért is táppénzcsalás?????????????
Gyerekemmel lennék állományban,nem saját jogon,tehát nem ok nélkül.13 éves aktív munkaviszonyom alatt összesen kb 3 hetet töltöttem állományban,nem büdös számomra a munka,de jelen esetben a gyerekem egészsége fontosabb és úgy gondolom kezdetben már kisebb betegség esetén is inkább otthon tartanám,minthogy nagyobb betegsége legyen pl tüdőgyulladása.És ez esetben minden nap számít,úgy gondolom,ha van ilyen lehetőség az a hülye aki nem él vele.Hozzáteszem nem tudom ténylegesen van e,mondom csak hallottam orvostól,anyukáktól,ezért is érdeklődöm utána,számomra is meglepő volt mikor először hallottam.
Normál szabadságnál létezik,ez tény!De ilyenkor,mikor az elmúlt 2 év szabiját veszem ki,nem tudom.
Ez nem táppénzcsalás, a válaszoló kicsit el van tévedve.
Én írtam, hogy megteheted, de lehet a munkáltatód hisztis lesz - jogszabályi akadálya nincsen, de ha nem jó fej a munkáltatód, később alád tehet emiatt (nálunk ugyanez történt, nincs gond az anyukával, csak éppen az összes "adható" juttatásból kihagyják. Ha a munkáltatód jó fej, simán meg tudod csinálni, hiszen semmi nem tiltja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!