Mennyi lenne a GYED vagy a TGYÁS, ha a 2. baba, a kislányom 2,5 éves kora körül születne meg?
Vagy ugyanannyi, mint az első babával, vagy kevesebb.
Úgy számolj, hogy mindig az igénylés előtti évet nézik. Ha ebben az évben nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyeden voltál, akkor újra a szerződéses béred lesz az alap, ha meg nagyobbrészt gyesen voltál, akkor a minimálbér.
Pl: 2012 májusban tölti a kislányod a kettőt, és a kistesó decemberben születik. Ekkor a tgyás alapja a 2011-es év, amikor egész évben gyeden voltál, viszont a gyed alapja 2012 lesz, amikor 7 hónapot gyesen töltöttél, így annak az alapja a minimálbér lesz.
Vagy ha szeptemberben tölti a kettőt, és 2012 márciusban születik, akkor mind a tgyás mind a gyed alapja 2011 lesz, amikor majd 9 hónapot gyeden voltál. Így a szerződés szerinti béred az alap.
Ha visszamégy dolgozni akár egy napra is, vagy csak a szabikat kiveszed, akkor az arra kapott fizetésed lesz az alap. Ha táppénzre mégy, akkor meg a 70%-os betegszabi jövedelem lesz az alapja.
Szia! Azóta sok minden változott és ma pl. elég zagyvaságokat mondtak az OEP-ben erről, DE:
én 2008-ban és 2010-ben szültem, bár nem volt 2,5 év, csak 25 hónap a kettő között, de nekem a 2. gyermeknél, mivel nem volt meg a kellő mennyiségű bizt. időm, ezért a minimálbér 2x-ét vették, és abból számoltak: vették a 70%-át, és tgyás-nál vontak szja-t (most jelenleg 16%), majd gyed-ből vonták a nyugdíjjárulékot is. Akkor kb. 100 a bruttód...tgyásra kapsz annyit, mint most gyed-re és gyed-re még 6-7 ezerrel kevesebbet, SZERINTEM! Remélem, tudtam segíteni.
Mivel a GYED és a TGYÁS számításánál az előző teljes naptári év jövedelme adja az alapot, ezért jobban jársz, ha még az előző GYED időtartama alatt megszületik a második baba, hiszen így magasabb lesz az alap, amiből számolnak. Ha már belecsúszol a GYES-be, akkor alacsonyabb lesz a jövedelmed. Általánosságban igaz, hogy a 2. gyerek után számolt TGYÁS kb. ugyanannyi, mint az első gyerek utáni GYED volt – amennyiben az az előző gyerkőc 2 éves kora előtt született.
Utolsó válasz nem igaz.
"Mivel a GYED és a TGYÁS számításánál az előző teljes naptári év jövedelme adja az alapot, ezért jobban jársz, ha még az előző GYED időtartama alatt megszületik a második baba, hiszen így magasabb lesz az alap, amiből számolnak. Ha már belecsúszol a GYES-be, akkor alacsonyabb lesz a jövedelmed." Mint írtam, minden attól függ, hogy az igénylést megelőző évben melyik ellátást kaptad hosszabb ideig.
Csak egy példa: 2012. szeptemberig vagy gyeden, utána 2013 júniusig gyesen (vagyis 8 hónapot) és megszületik a 2. gyerek. Ekkor az igénylést megelőző év 2012, amikor 9 hónapot gyeden voltál, így az ellátások alapja ugyanaz a jövedelem lesz, mint amiből az utoljára kapott ellátást számolták)
"Általánosságban igaz, hogy a 2. gyerek után számolt TGYÁS kb. ugyanannyi, mint az első gyerek utáni GYED volt – amennyiben az az előző gyerkőc 2 éves kora előtt született." Nem, még általánosságban sem igaz ez - ugyanis ez sem tartható összefüggés, vannak helyzetek, amikor ez bejön, az esetek nagy részében azonban a számításhoz ennek semmi köze - így az összegszerűséghez sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!