Ha lejár a gyedem, és kérem, hogy adják ki a szabadságaimat, akkor a munkáltató köteles kiadni, vagy megtagadhatja?
Nem vagyok szakértő, de nálam úgy volt, hogy a gyed lejárta után nem vettek vissza, mert létszámstop volt és amíg jár a gyes, addig nem is kötelesek.
A szabit pedig akkortól adhatnák ki, amikor újra visszavesznek állományba.
Tehát nekem azt mondták, hogy amíg jár a gyes, addig a szabimat sem tudják kiadni és dolgozni sem tudok.
Remélem tudtam segíteni!
De hátha jön valami szakértő, aki pontosan tudja a választ!
Köszönöm a válaszokat, azért, ha valaki tud még segíteni, kérem írjon.
Ma beszéltem a személyüggyel, és a területi vezetőmön múlik minden, vele kell megbeszélnem, akit nem ismerek, mert mióta eljöttem kb a harmadik, és csak szeretnék tisztában lenni a jogaimmal.
Kedves 20.46!
Amíg jár a gyes, vagyis a gyermek 3 éves koráig, nem kötelező visszavennie!
Viszont máshová elmehetek dolgozni hivatalosan is és ha lejár a gyes, akkor kötelező visszavennie és kiadnia vagy kifizetnie a szabikat.
Nagyon rosszul tudod, vagy rosszul mondták neked. Köteles visszavenni, illetve foglalkoztatni (mert ugye a munkaviszonyod megmaradt). Ha nem tud, mert mondjuk teljesen átszervezték a céget, akkor otthon maradsz és fizetheti neked a fizetést (az állásidőt) a semmiért, végül is így sem jársz rosszul. :-) Ez a gyerek 3 éves koráig van így.
Erre hivatkoztak, hogy jár a gyes??? Elképesztő!
Nem vitatkozni akarok veled, de jogász vagyok, és ennek a témának alaposan utánajártam, mivel én is most megyek vissza dolgozni.
Az tény, hogy sokszor megpróbálják átverni az anyukákat, mert nincs mindenki tisztában azzal, hogy mi jár vagy mi nem.
Kedves 7:30-as!
Nekem is tudnál segíteni a kérdésemmel kapcsolatban?
Előre is köszönöm!
Megint a jogász vagyok: a gyermek 3 éves koráig nem mondhat fel a munkáltatód. A Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató egyik fő kötelezettsége a munkavállalót foglalkoztatni, ha munkaviszonyban van.
Ehhez a gyes-nek az égvilágon semmi köze!! Vissza kell vennie, ha nincs szükség a munkádra akkor a gyerek 3 éves koráig fizeti a fizetésedet "csak úgy".
Kérdezőnek: ha visszamész dolgozni, a munkáltató köteles kiadni a szabadságodat, ezzel kezded a munkába állást, ettől eltérni nem lehet. Nem fizetheti ki, kivéve ha felmondasz és máshová mész dolgozni.
Fizetés nélküli szabi: a gyerek 3 éves koráig kérheted újra (ha újra gyes-re mennél), de igazából a munkáltatóval ezt engedélyeztetni kell, tehát megtagadhatja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!