Tgyás-Táppénz- Gyed kérdés?
5 éve vagyok bejelentve a munkahelyemen. Tavaly garantált bérminimummal , bruttó 98500-al. De végig az 5 év alatt minimálbéres voltam. Idén augusztusra lettem kiírva, és elég nagy az esély, hogy leépítések lesznek a munkahelyen. Tudom, hogy nem rúghatnak ki, de elég nagy rá az esély, hogy táppénzre megyek.
Olvastam, hogy ha idén elmegyek táppénzre nagyon kiszúrok magammal, mert a tgyás után, már a gyedem 2011-es évből fogják számolni, és sokkal-sokkal kevesebb lesz. De mi az a sok? Tudnátok összeget írni?
Azt se tudtam, kiszámolni, hogy mennyi táppénz járna erre az összegre. A Táppénznél a bruttó, vagy nettó keresetet számolják? A munkanapokra jár, vagy egész hóra tehát 31 napra?
És még 1 kérdés :-) Bocsi.
A szülési szabadság, az az éves szabin felül jár?
Nagyon nagy segítség lenne, ha végre összeg szerűen tisztán látnák!
Előre is köszi a válaszokat!
Ha augusztusban szülsz, akkor a tgyást a tavalyi, a gyedet viszont már az idei jövedelmed alapján fogják számolni.
Ha idén nem dolgozol, akkor bérezett napnak kizárólag a betegszabadságon töltött 15 munkanap (kb. 21 naptári nap) alatt kapott 70%-os béred lesz a gyed alapja.
Egy 100.000-es bruttónál ez gyedben kb. bruttó 20000 különbséget fog jelenteni, ami azért elég sok.
Ha azonban idén még dolgozol, akár egy hónapot is, akkor a gyed alapja máris magasabb lesz, hiszen nemcsak a betegszabi alatti bér, hanem a rendes, munka alatt kapott teljes bér is beleszámít.
Vagyis amíg tudsz, dolgozz, ha csak két hónap, már akkor is sokkal jobban állsz.
Táppénz: ha egész évben nem kerestél a fizetéseden kívül semmit, akkor csak a havi fizetésed lesz a bevétel. A betegszabi egyszerű, mert a nettód 70%-át kapod, hiszen minden levonás ugyanaz belőle, mint a fizetésből.
A táppénzből azonban csak szjat vonnak, így azt a bruttó alapján kell számolnod: bruttó éves kereseted szorozva 0,6 (a táppénz 60%). Ez az összeg a bruttó táppénzed. Ezt meg kell szorozni 0,2032 vel (a szuperbruttó miatt ennyi az szja), és megkapod a nettó táppénzt. Igényelhetsz utána adójóváírást, max. 12100Ft-ot.
Minden ellátás (táppénz, tgyás, gyed) naptári napokra jár, tehát eltérő az összege.
A szülési szabadság 24 hét, ami természetesen az éves szabadság felett jár. Erre az időszakra kapod a tgyást. Viszont a szülési szabadság legfeljebb a szülést megelőzően 28 nappal kezdhető meg.
Várj, mindjárt írok összeget is, legalábbis közelítőt, hogy tisztán láss:)
Tgyás: kb. bruttó 62500.
Gyed: ha csak betegszabi alapján kapod: bruttó 43900. Ha dolgozol is, mondjuk egy hónapot, akkor a bruttó gyed: 55400Ft.
A bruttó gyeded legfeljebb 62500 lehet, ahhoz, hogy ennyi legyen kb. 2 és fél három hónapot kellene idén dolgoznod.
Ja és táppénz:
tavalyi jövedelmed 12*89500.
Naptári napi jövedelem ebből 2942. A táppénz ennek 60%-a egy napra: 1765Ft/nap.
Ez 30 napra kb. 53000Ft, ebből lejön az szja, vagyis kb. 41-42 ezret kapsz kézbe.
Annyi még, hogy vedd kérlek figyelembe, hogy ez csak egy durva körülbelüli számítás, nagyjából pontos, de sajnos azért ennyire sem egyszerű számolni:)
Gratulálok a babához, és ahhoz is, hogy sikerült spontán összehozni:) Nagy öröm egy baba:)
Nyugtatásként: kirúgni nem tudnak, csak közös megegyezéssel. Feltételezem nem vagy próbaidőn, és határozatlan idejű a szerződésed, így ne egyezz bele semmibe, és ne árulj el üzleti titkokat vetélytársaknak, valamint ne törj a főnököd életére, és megmarad az állásod:)
(rendkívüli felmondás ellen nem vagy ugyanis védve, de kb. ezeket kellene "elkövetned" ahhoz, hogy így meg lehessen szüntetni a munkaviszonyodat:D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!