Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikor kell igényelni a Tgyást?...

Mikor kell igényelni a Tgyást? Most vagyok 35 hetes.

Figyelt kérdés
2009. jan. 28. 11:13
 1/4 anonim ***** válasza:
53%

Már most is lehet (asszem a kiírt időpont előtt 4-5 héttel) de jobban jársz ha csak szülés után kezded. Én így teszek. Addig táppénz.

Üdv

38 heteske

2009. jan. 28. 11:17
 2/4 anonim ***** válasza:
51%
Ha a szülés előtt igénybe akarod venni, akkor már lehet most igényelni. Ha kereseted alapján max. gyedre leszel jogosult, akkor jobban jársz, ha végig táppénzen leszel és csak a szülés napjától ketyeg a tgyás.
2009. jan. 28. 11:19
 3/4 anonim ***** válasza:

Legkorábban a szülés várható időpontja előtt 28 nappal lehet elkezdeni, de szerintem is csak a szülés napján kezdd el.

Én március 8-ra vagyok kiírva, ettől a héttől fogom váltogatni a szabadságot és a betegállományt.

A betegszabi 15 nap úgyis 100%, meg még van 28 nap szabim is.

2009. jan. 28. 11:20
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Alapesetben két variáció van:

Vagy igényled a szülést megelőző 28 nappal (és az igénylés napjától nem dolgozol),

Vagy a szülés napjától igényled (ekkor vagy az van, hogy a munkahelyedről mész szülni, vagy előtte elmész táppénzre).

Ha a max. GYED-re leszel jogosult és nem a munkahelyedről szeretnél menni szülni, akkor anyagilag úgy jársz a legjobban, ha az utolsó X hétre elmész táppénzre (attól függően, hogy voltál-e betegszabin a kereseted 100%-át vagy 70%-át kapod). A szülés napjától 168 napig Tgyást kapsz (fizud 70%-a). Ezt követően kapod a max. GYED-et.

Viszont ha már most elmész Tgyás-ra, akkor is csak 168 napig jár a Tgyás, utána a GYED, vagyis azzal a pénzzel leszel kevesebb, amit most még táppénz alatt kapnál.

2009. jan. 28. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!