Márciusban jár le a GYED az első babával, de már terhes vagyok? Hogy járnék jobban?
Ha gyesre mégy, akkor a szerződéses béredből fogják számolni a tgyást-gyedet (mert ha az irányadó időszakban nagyobbrészt -6 hónapot meghaladóan- gyeden, tgyáson voltál, akkor a gyed alapja a szerződés szerinti bér.)
Ha nem akarod a gyest, mert nagyon kevés, akkor vedd ki a szabikat, utána menj táppénzre, így szülésig is jó pénzt kapsz.
Az ellátásokat ebben az esetben a szabi és a betegszabi alatt kapott bérből számítják, mindenképpen max gyedet fogsz kapni, mert a bruttód jóval meghaladja a maximális juttatáshoz szükséges mértéket.
Azt is megteheted, hogy egyből táppénzre mégy, szabik kivétele nélkül, akkor is a max gyedet fogod kapni.
A változás annyi, hogy a tgyásnak is lesz maximuma, mert nem lesz 180 bérezett napod, annyi lesz, mint a bruttó gyed. Kézbe valamivel több, mert tgyásból csak szjat vonnak.
Még egy kérdés (dolgozni nem tudok visszamenni, szabit sem igen tudom kivenni).
Az mondták nekem , ha gyed után megyek táppénzre akkor a minimálbér 2*-nek 30-as részének 70%-át fogom kapni egy napra táppénzként. A tgyás, gyed is ennyi lesz.
Lehet , h érdemes lenne megszakítani a gyedet és rögötn táppénzre menni? akkor a szerződés szerinti bérem számítana a táppénz alapjaként?
Ha táppénzre mégy, akkor valóban a szerződés szerinti béred lesz a táppénz alapja. Viszont ebben az esetben a tgyás és gyed alapja a keresőképtelenséged első 15 munkanapjára (betegszabadság) kapott 70%-os jövedelmed lesz.
Ez is teljesen jó neked, mert a bruttód olyan magas volt, hogy még a 70%-os bér is a maximális juttatásokat fogja jelenteni.
Márciustól is mehetsz táppénzre, de akár most is visszamondhatod a gyedet és kiírathatod magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!