Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Márciusban jár le a GYED az...

Márciusban jár le a GYED az első babával, de már terhes vagyok? Hogy járnék jobban?

Figyelt kérdés
Az eredeti alapbérem még az első babám előttről 300e bruttó volt. Március közepéig gyeden vagyok...a következő babát augusztus elejére várom. Menjek szabira, táppénzre? már mostantól? vagy csak a gyed lejárta után? vagy gyed után gyesre? Mi fogja képezni az alapját a jővőbeni tgyásnak, gyednek....annyira zavaros az egész nekem
2011. jan. 3. 13:10
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha gyesre mégy, akkor a szerződéses béredből fogják számolni a tgyást-gyedet (mert ha az irányadó időszakban nagyobbrészt -6 hónapot meghaladóan- gyeden, tgyáson voltál, akkor a gyed alapja a szerződés szerinti bér.)

Ha nem akarod a gyest, mert nagyon kevés, akkor vedd ki a szabikat, utána menj táppénzre, így szülésig is jó pénzt kapsz.

Az ellátásokat ebben az esetben a szabi és a betegszabi alatt kapott bérből számítják, mindenképpen max gyedet fogsz kapni, mert a bruttód jóval meghaladja a maximális juttatáshoz szükséges mértéket.

Azt is megteheted, hogy egyből táppénzre mégy, szabik kivétele nélkül, akkor is a max gyedet fogod kapni.

A változás annyi, hogy a tgyásnak is lesz maximuma, mert nem lesz 180 bérezett napod, annyi lesz, mint a bruttó gyed. Kézbe valamivel több, mert tgyásból csak szjat vonnak.

2011. jan. 3. 13:17
 2/4 A kérdező kommentje:
nagyon köszi
2011. jan. 4. 17:39
 3/4 A kérdező kommentje:

Még egy kérdés (dolgozni nem tudok visszamenni, szabit sem igen tudom kivenni).

Az mondták nekem , ha gyed után megyek táppénzre akkor a minimálbér 2*-nek 30-as részének 70%-át fogom kapni egy napra táppénzként. A tgyás, gyed is ennyi lesz.

Lehet , h érdemes lenne megszakítani a gyedet és rögötn táppénzre menni? akkor a szerződés szerinti bérem számítana a táppénz alapjaként?

2011. jan. 7. 11:56
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha táppénzre mégy, akkor valóban a szerződés szerinti béred lesz a táppénz alapja. Viszont ebben az esetben a tgyás és gyed alapja a keresőképtelenséged első 15 munkanapjára (betegszabadság) kapott 70%-os jövedelmed lesz.

Ez is teljesen jó neked, mert a bruttód olyan magas volt, hogy még a 70%-os bér is a maximális juttatásokat fogja jelenteni.

Márciustól is mehetsz táppénzre, de akár most is visszamondhatod a gyedet és kiírathatod magad.

2011. jan. 7. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!