Megkeresztelik a kisfiam akkor is ha én nem vagyok megkeresztelve, és lehetek attól keresztanya?
Szia!
A fiadat a katolikus pap megkeresztelheti, ha vannak olyan keresztszülőjelöltek, akik lehetőleg gyakorolják is a vallást. Te nem lehetsz keresztanya, ha nem vagy megkeresztelve.
Tudod, milyen egy keresztelési szertartás? A lényege persze az, hogy a babáról lemossák az eredendő bűnt és innentől kezdve "hivatalosan" is az egyház tagja lesz. Mivel ő még nem tud fogadalmat tenni, ezért a keresztszülők teszik meg helyette a keresztségi fogadalmat, amiben megígérik, hogy az egyház törvényei szerint nevelik a babát.
Itt rögtön felmerül két kérdés. Miért akarod megkeresztelteni a gyereked, ha te magad nem vagy megkeresztelve és a családodból sem tusz senkivel elbeszélgetni keresztelős témában? Talán mert az olyan "trendi"?
A másik kérdés pedig az lenne, hogy hogyan lehetne keresztszülő olyasvalaki, aki maga sincs tisztában a egyház tanításaival, törvényeivel. Hogyan tenne igéretet arra, hogy a keresztgyerekét ezek szellemében akarja nevelni?
A redszerváltás előtt még volt NÉVADÓ. Szép nagy ceremónia a tanácsházán pap nélkül. A rokonság összegyűlhetet és nem volt ez a sok macera a vallásos kérdésekkel.
Sőt még protekció se kellett hozzá!
Megkeresztelik, csak minimum a keresztszülő is legyen megkeresztelve.
Te nem lehetsz keresztszülő, mert nem vagy megkeresztelve.
Szia!
Nem Ti tehettek?
Ha érdekel a vallás, a hitélet el lehet azt kezdeni felnőtt fejjel is. Kinézel magadnak egy szimpatikus felekezetet, keresel egy templomot és elmész néhány istentiszteletre. Aztán besettenkedsz a sekrestyébe és beszélsz néhány szót az atyával/lelkésszel. A legtöbb gyülekezetben van felnőtthittan, de egyéni folgalkozásokon is el lehet sajátítani a hit elméleti alapjait. Aztán fel lehet venni szépen a keresztséget, sőt felekezettől függően az ember elsőáldozó lesz vagy konférmálkozik (katolikus vagyok, de remlem jól írtam le), aztám a kitartóbbak még a bérmálkozásig is eljuthatnak.
De most komolyan, miért szeretnétek megkereszelni a babátokat, ha se Ti, se az ismerősitek (értsd a potenciális keresztszülő) nem vagytok vallásosak? Ez egy egyházi szertartás, nem valami kellemes családi össszejövetel. Ami azt illeti bennem az felmerül, hogy akkor miért a keresztésg és miért nem inkább a körülmetélés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!