Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » TGyás, Gyed, Gyes mi után...

TGyás, Gyed, Gyes mi után jár? Mit fogok kapni alanyi jogon a kicsi után?

Figyelt kérdés

TGyás, Gyed, Gyes mi után jár? 2009.május 22.-éig voltam otthon 3 éves kislányommal. Utána nem sikerült bejelentett munkahelyet találnom, mert egészségügyi gondjaim voltak, amikről leleteim is vannak. Jelenleg 10 hetes kismama vagyok és mivel egy nap 8x is hányok, sajnos alíg tudok kimozdulni itthonról.

Mit fogok kapni a kicsi után?

Köszönöm, ha írtok!

2010. dec. 15. 10:32
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
A GYES mellett nem jár a "főállású", mert csak a legkisebb gyerek 3. évétől a 8. évének betöltéséig jár. Addig kapod az egyszeri anyaságit, majd a GYES-t és a családi pótlékot amit itt tudsz megnézni: [link]
2010. dec. 15. 12:23
 12/17 anonim ***** válasza:

"A főállású anyasági támogatást gyes mellett is igénybe lehet venni?"

Nem, mert mint írták, a három v. többgyerekeseknek jár, a legkisebb gyerek 3. életévétől a 8. életévéig. Ha jogosult vagy gyesre, akkor nem jár gyet.

"Rendszeres pénzellátásnak a fizetés számít?"

A fizetés, a tgyás, a gyed, a nyugdíj, a gyes, a táppénz stb. is rendszeres pénzellátás.

"Akkor az egyszeri anyasági támogatás nekem is fog járni?"

Az egyszeri anyagági támogatás feltétele az, hogy legalább 4 alkalommal megjelenj terhesgondozáson. (Koraszülés esetén egy alkalom vagy ha min 5 hónapot igazoltan külföldön tartózkodsz, akkor nem kell.)

"A CSP mindegyik gyermeknél egyforma vagy számít, hogy hányadik?"

A csp a gyerekek számával nő.

egy gyermek esetén: 12.200,-

egy gyermeket egyedül nevelő esetén: 13.700,-

kétgyermekes család (gyermekenként): 13.300,-

két gyermeket egyedül nevelő esetén (gyermekenként): 14.800,-

három vagy több gyermek esetén (gyermekenként): 16.000,-

három, vagy több gyermeket egyedül nevelő esetén (gyermekenként): 17.000,-

tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23.300,-

tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén: 25.900,-

2010. dec. 15. 12:25
 13/17 A kérdező kommentje:
TB által biztosított vagyok, akkor a Tgyást kaphatom? Akkor vagy Gyes vagy Gyet, egyszerre a kettőt nem igényelhetem? Köszönöm
2010. dec. 15. 12:46
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors válaszokat, sikerült elolvasnom mindent.
2010. dec. 15. 12:49
 15/17 anonim ***** válasza:

Nem kapsz TGYÁSt, a biztositsod arra kell, hogy a szülésért és egyéb orvosi ellátásokért ne kelljen fizetned.

A GYES és a főállású anyasá egymást KÖVETIK. Tehát előbb gyesen vagy, majd a legkisebb 3 éves korától gyet-en (főállású anyaság). De ehhez 3 kiskorú gyerek kell. Az összege a kettőnek egyébként egyforma, nettő 25.500 Ft körüli.

2010. dec. 15. 14:35
 16/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm, értem. Pedig nagyobb értelmét látnám úgy, ha egymás mellett is kaphatnánk a kettőt...
2010. dec. 15. 14:41
 17/17 anonim ***** válasza:
Hát, pont az a gyet értelme, hogy gyes UTÁN nem kell visszamenni, aki nem akar, vagy nem tud 3 gyerek mellett, hanem maradhat még otthon.
2010. dec. 15. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!