Miért dolgozik sok pedagógus végzettségű ember más területen?
Pedagógus pálya hátrányai:
-rengeteg munkát visznek haza (pl.: dolgozatok javítása, óravázlatok készítése, egyéb papírmunkák...
Fel kell készülni az órára/foglalkozásra...
-Nem vehetik ki akármikor a szabadságot. Őszi, téli, tavaszi, nyáriszünetben kell kötelezőszerüen kivenni. Nem akkor, amikor az embernek szüksége lenne rá.
- A gyerekek szemtelenek. A pedagógusnak nincs tekintélye manapsàg.
- Egyre több az SNI-s gyerek, akik neveléséhez/oktatásához nincsenek kiképezve a pedagógusok, ezért óriási kihívást jelent az ő integràlásuk.
-Alacsony bérezés...
-Pedagógus életpálya modell....
Kevés a fizetés, sok a stressz, kb nulla megbecsülés.. (nem is a tanulók, hanem a társadalom felől)
Én is tanítottam másfél évig. Aztán elmentem egy hivatalba. A fizetés ott se túl magas, de egy hónap alatt több emberséget és jó szót kaptam, mint iskolába másfél év alatt a kollégáktól, szülőktől és gyerekektől.
Pedig azért az ügyfelek is tudnak problémások lenni... 😃
Nekem speciális igényű a gyermekem. Felvennének minden gond nélkül. Tanítottam, mielőtt terhes lettem.
De egy magyar szak 3-4 osztállyal rengeteg papírmunka. Ugye, irodalom is, nyelvtan is...fogalmazás, helyesírás... Rengeteg a javítandó dolgozat.
Míg tanítottam, éjfélekig javítottam a felmérőket. Nem beszélve az óratervekről, átdolgozott dolgozatokról, mert ugye a gyenge képességű osztály nem írhatta azt a dolgozatot, amit beadtak év elején...
Az én gyermekem mellett ezt nem tehetem meg..1oo%-os figyelmet igényel, ha itthon van. Asperger szindrómás kislány, rendkívül okos, de belőlem maximumot kér...
Szóval nem mentem vissza tanárnak. És már nem is fogok.
5. Nővérem egyszerűen megoldja a javítást.
3 módszere.
- 5 kérdés, 5 válasz.
- X -elős feladatlap.
- Doga után lapcsere, majd egymásét javítják. Aki csal/összejátszik másokkal, annak 2 1 -est ír be.
Csak a nővéred nem pedagógus max tanári végzettsége van.
Azért hagyja ott egyre több igazi pedagógus, mert nem taníthatnak úgy ahogy kéne, nem diferenciálhatnak, baromságokat kell tanítani, mert úgy kezelik őket, kint egy bűnözőt. Az állam a magán telefonjuk és számítógépük ellenőrzésére jogosult. Mert nincsenek pedaszisztensek és gyógypedesek. Csak ezután jön, hogy kevés a bér.
Nem mindenki tudja vagy bírja.
Elég nehéz fegyelmet tartani, tiszteletet kivívni. Ebbe már eleve sokan belebuknak, ők hagyják el legelőször a pályát.
Közben meg kell felelni minden fél elvárásának, gyerek, szülők, iskolavezetés. Nagyon gyakori hogy méltatlanul ér támadás valamelyik fél részéről, ezt tudni kell kezelni és túllépni rajta. Emiatt hagyják el azok a pályát, akiknek a fegyelem rész ment.
A felelősség pedig óriási, iskolán belül is, amikor valahova viszed a gyerekeket, ez hatványozódik. A gyerekek mások lettek, nagyon nehéz a biztonságukra figyelni, mert százalékos arányban sokkal emelkedett azok száma, akik "nem tudnak vigyázni magukra". Mindenkinek nem foghatod a kezét, marad persze a népítélet, hogy neveld meg őket. Csak épp ha próbálod megnevelni, gyakran a szülők ellenállásába ütközöl (miért írtál be, miért büntetted meg, a másikat miért nem, stb.).
Most a fizetésről ne beszéljünk, azt mindenki látja, alkosson róla véleményt.
Én nagyon szerettem tanítani, de egy év után elegem lett.
Nem a gyerekekből, hanem a buta, primitív szülői gárdából és a kollégákból. Sok szülő szerint a tanító dolga a gyereknevelés is, nem csak a tanítás... De ha esetleg erélyesebben szólsz a gyerekre, mert épp a társát fojtogatja, másnap biztos, hogy jönnek a szülők nagyszülőkkel együtt, hogy hogy képzeled.
Ennek ellenére nálam akkor szakadt el a gépszíj, mikor az intézményvezető behivatott magához, óra közepéről.
Megkért, hogy ne használjam az iskolai belső parkolót, mert a kollégáim többször is (!) megkeresték őt azzal, hogy én mégis milyen bérsávban dolgozom, hogy olyan autóm van, amilyen... És nem akar ő ebből problémát, de a mai gazdasági helyzetben ne borzoljam feleslegesen a kedélyeket. :))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!