Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Akinek problémás a családja,...

Akinek problémás a családja, nem féltek hogy a gyereketek rájuk üt?

Figyelt kérdés

A férjem nagyon jó ember, de a családja nagyon problémás, főleg a testvérei. A férjem és ők kb tűz és víz. Van egy kisfiunk, aki még csak 4 éves, és eddig nagyon nyugodt, jó természetű gyereknek tűnik, persze tudom ez még változhat, sok dolgon múlik, de őszintén félek a tinédzser évektől. Több gyereket ezért is nem akarunk, mert több gyereknél már szinte biztos hogy valamelyik örökölné a problémás genetikát. Nincsenek betegségeik, csak balhésak, pedig jó körülmények között nőttek fel.

Érzett valaki már így? Szerintetek reálisak ezek az érzések vagy én aggódom túl?

nov. 19. 10:02
 1/9 anonim ***** válasza:
89%
A "balhésság" nem a géneken, hanem a nevelésen és a gyereket körülvevő (intézményi, társadalmi) közegen núlik...
nov. 19. 10:19
 2/9 anonim ***** válasza:
89%
Maximum esetleg valamelyiknek a habitusát tudja örökölni, de azt sem mindegy hogy kezeled. Az sem mindegy, hogyan nevelték őket.
nov. 19. 10:25
 3/9 anonim ***** válasza:
91%
Nem rájuk üt, hanem az abban a családban nevelkedett szülő hozza magával a rossz családi mintát. Ez pedig gyakran egyáltalán nem tudatos.
nov. 19. 10:33
 4/9 anonim ***** válasza:
90%

Az #1 jól írta!

A genetika a legkisebb tényező a személyiségfejlődésben.

A környezeti hatàsok (milyen példàt làt, hogy reagàltok egy egy cselekedetére, milyen a csoport/osztàlyközösség és a pedagógusok, később a baràti kör)

sokkal nagyobb hatàssal vannak rà!

nov. 19. 10:52
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Férjemnek alkoholista volt az apja. Az anyja verte. A bátyja alkoholista lett.

Engem nevelőapám vert részegen egész gyerekkoromba, anyám meg bólogatott neki mint egy birka.

Ennek ellenére a férjem nem alkoholista, szökőévente megiszik 1 sört. Egyikünk sem emelt soha kezet egyik gyerekünkre sem.

2 gyerekünk van, akik tök átlagos terészetűek.

Nem a család, a felmenők határozzák meg, hogy balhés lesz e a gyerek. Jelentsen ez a balhés szó bármit. Hanem a neveltetés, a mutatott példa.

nov. 19. 10:55
 6/9 A kérdező kommentje:
A balhés alatt azt értem, hogy az öccse alkohol- és drogfüggő, a húga pedig egy percet sem dolgozott egész életében. Mindig az aktuális zűrös pasijai tartják el, ha épp kettő között van, akkor pedig visszamegy a szüleihez, akikkel kb csak ilyenkor beszél. A férjem lett csak normális közülük, ő tanult, majd elkezdett dolgozni, utána megismerkedtünk, és azóta is normális életet él. Egyébként nem nőttek fel rossz körülmények között a gyerekek, a szülei átlagos körülmények között élnek átlagos életet. Vagyis az apósom sajnos iszogat, de nem agresszív és balhés, nem úgy mint a férjem öccse, ilyenkor inkább csak csendes és magába fordul, de amúgy dolgozik, normális életet él. Az anyósom teljesen normális, csak kicsit depressziós a családi problémák miatt. Szerintem a körülmények nem indokolják hogy 2 gyerek így elkallódott a 3 közül.
nov. 19. 11:09
 7/9 anonim ***** válasza:
84%

Ez nem ilyen egyszerű. Eleve a viselkedés inkább a nevelésen múlt, másrészt a látott családi minta a férjedben is ott van, csak ő másképp dolgozta fel. Ez ilyen tévhit, hogyha az apám alkoholista volt, de én nem, akkor megoldottam. A fos csak arculatot vált, nem múlik el magától. Ennél a példánál: ha a szülő a függőségbe menekült a konfliktus kerülés miatt, a gyerek nem tanult meg konfliktust kezelni. Ha nem is alkoholista lesz, lehet másmilyen függősége, ami tolerálható a társadalom szempontjából (számítógép, munkamánia, sportmánia, stb), de a kiváltó triggert akkor se tudja kezelni, ha nem foglalkozott vele korábban, hisz nem látott rá példát.

Sokszor pedig ez élesen előjön a gyereknevelésnél, mert ott törnek felszínre az elmismásolt megoldások, vagy elmaszkolt gyerekkori viselkedésminták.

Értsd, lehet a férjed a hétköznapokban nagyon nyugodt, csendes, halk szavú és türelmes, aztán jön egy trigger a gyerektől, ami tudattalan, és pontosan ugyanolyan "állat" módjára fog viselkedni, mint most a testvérei.

Szóval a problémás viselkedés nem azért lesz, mert a vérébe van kódolva, lehet nyersebb habitusa, de inkább az öröklött családi mintázatok köszönnek vissza.

nov. 19. 11:12
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem pont ettol, ami a leirasban szerepel, de igen.

Ferjem testvere olyan…furcsa. Nem problemas, de szerintem enyhe autista lehet, igy ertem a furcsat. Vannak erdekes dolgai, bar nyilvan nem vagyok szakember, diagnosztizalva nem lett, de a ferjem mondta ki eloszor, hogy szerinte az, nyilvan jobban ismeri mint en.

Na en ettol felek, igen. Mert tudom, ha mar elofordult a csaladban, akkor nagyobb esellyel szulethet autista gyermekunk is.

1,5 eves a kisfiunk es o is olyan kis…furcsa. Nem tudom mi lesz, egyelore meg az orvosok nem tartjak korosnak a viselkedeset, foleg mert a korahoz kepest sokat beszel, egyelore ezzel el van intezve minden. De a kortarsaihoz kepest latom a kulonbseget, sok dologban eleg nagy a szakadek koztuk.

Szoval ja, azert felelmetes, bar akarmi lesz is, biztos megkuzdunk vele.

nov. 19. 11:32
 9/9 anonim ***** válasza:
0%

Én nem hiszek abban, hogy a nevelés hatással lehet a viselkedésre(javíthatja):)-->11 éves gyerekem van.

Szerintem minden genetika, a nevelésben inkább a kultúra átadása, ismeretek tartoznak bele és a saját véleményünk, szokásaink átadása, ami gyerekkorban még lényeges, később meg nem.

Pl én utálok az asztalnál enni, sosem ágyazok be, napi 1x mosok fogat, de úgy nőttem fel, hogy ezek kellettek. Meg úgy is, hogy fel lett pofozva, aki elejtett valamit, vagy rossz volt, rossz jegyet vitt. Nálunk ilyen nincs. Dühöt nyilván érzek, ha a gyerekem sérteget(vagy bizonyos tettei után), de azt bárki érezné, még ha nem is pont ezek dühítenék fel.

Szerintem a gyereket javítani nem lehet, rontani se nagyon és én nem fogadnék a tesók rossz neveltetésére, egyszerűen van valami bajuk, amire még nem jöttek rá és ezért vannak rossz irányban.. A te párod meg szerencsésebb idegrendszerű/testi adottságú, normálisan reagál a stresszre vagy ilyesmi.

Az én gyerekem problémásnak született és tök nehéz felszínen tartani, de úgy vagyok vele, hogy megfelelő környezetben tartásnál és sok ismerettel a lehető legkevesebbet fog hanyatlani felnőttként. Próbáltam kisebb korában kerülni a stresszt, hogy ne bukjon ki és hozzá igazítottam dolgokat, most meg élvezi, hogy ő igazodhat dolgokhoz(iskola) és néha hozzám is.

Annakidején azt gondoltam én is, mint az itt válaszolók, hogy nevelés kérdése, de igazából engem borzasztóan neveltek, és tök rendben vagyok, a tesóm meg.. hát ő nem. Még arra is gondoltam, hogy a rossz szülőknek lesz jobb gyerekük, mert nekik folyton alkalmazkodniuk kell, de ez sem, mert ismerek nagyon szuper anya-gyerek kapcsolatokat ahol mindkét fél nagyon normális.

Szóval én a genetikára tudok csak tippelni, mindenkinek van valami baja, aki "lecsúszott" látszólag ok nélkül, csak nem biztos, hogy mindet felismerik. Én bíznék a legjobbakban, egy problémás gyerek is rengeteg örömöt rejt magában, ha mégsem úgy alakul, én tökjól elvagyok az enyémmel, havonta okoz csak agyvérzést(már).

nov. 20. 09:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!