Vajon melyikünk génjei erősebbek, melyik színkombináció lehet esélyesebb a babánál? Vagy ez így nem megmondható?
Tudom, előre csak totózni lehet, meg megszületés utáni 1-2 évben is változhat a gyerek szemszíne, hajszíne. De ebből ki lehet következtetni melyik gén az erősebb?
Az én családomban mindenki barna szemű, a két nővérem, anyukám, apukám is. Az anyai nagyanyám volt vörös hajú, kék szemű. Én ezt megörököltem. Egy generáció kimaradt, senki sem kapta meg anya testvérei közül sem a kék szem, vörös haj kombót, én megörököltem. Akkor ez inkább nem esélyes, hogy a gyerekem is ezt örökli?
A férjem barna hajú, barna szemű szintén, mint az én teljes családom. Após barna szemű, barna hajú, anyós kék szemű, fiatalon szőkésbarna hajú. Férjemnek van egy húga, ő is barna haj, barna szem.
Tehát visszanézve mindkét családban inkább a barna gének öröklődtek. Esélyes, hogy a gyerekünk is barna hajú, barna szemű lesz?
Mi 5en vagyunk tesók. Mindenki sötétbarna haj, barna szem, kiveve én. Én majdnem szőke és kék szemű vagyok, mint a nagymamám.
Férjemék 4en tesók. Tesói fehér bőr, világos haj, kék/zöld szem és kiköpött anyósok. Férjem barna bőr fekete haj, zöld szem. Kiköpött após.
8!
De a férj anyukája kék szemű, így a férj tőle csak kéket örökölhetett nem?
Nálunk a szülőknél és a nagyszülőknél sincs kék szemű. Dédszülők nem ismertek. Ennek ellenére a húgomnak is és nekem is kék a szemünk.
Vannak a neten ilyen "kalkulátorok" ott pl ha beírom, hogy nekem kék, férjemnek zöld, 50%kék, 50%hogy zöld lesz a gyerekek szemszíne. Ennek ellenére van 2 barna szemű gyerekünk
13!
A kék és zöld allél recesszív, így valóban nem lehetne barna szemű gyerek egy ilyen párosításból, nem a kalkulátor a hibás.
Ha esetetekben ez valós, akkor ez lehet valami genetikai rendellenesség.
14es
9es vagyok
Párom szülei és testvére kék szemű ő meg barna szemű lett. Elvileg nagyon kicsi rá az esély, de lehetséges. Van valami tudományos magyarázata de nem értettem teljesen. Valami gén felelős érte. Én csak azt mondom, hogy férjem kapta a foggyos gént azért barna a szeme :D de nem a postásé az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!