Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Vajon melyikünk génjei erősebb...

Vajon melyikünk génjei erősebbek, melyik színkombináció lehet esélyesebb a babánál? Vagy ez így nem megmondható?

Figyelt kérdés

Tudom, előre csak totózni lehet, meg megszületés utáni 1-2 évben is változhat a gyerek szemszíne, hajszíne. De ebből ki lehet következtetni melyik gén az erősebb?

Az én családomban mindenki barna szemű, a két nővérem, anyukám, apukám is. Az anyai nagyanyám volt vörös hajú, kék szemű. Én ezt megörököltem. Egy generáció kimaradt, senki sem kapta meg anya testvérei közül sem a kék szem, vörös haj kombót, én megörököltem. Akkor ez inkább nem esélyes, hogy a gyerekem is ezt örökli?

A férjem barna hajú, barna szemű szintén, mint az én teljes családom. Após barna szemű, barna hajú, anyós kék szemű, fiatalon szőkésbarna hajú. Férjemnek van egy húga, ő is barna haj, barna szem.

Tehát visszanézve mindkét családban inkább a barna gének öröklődtek. Esélyes, hogy a gyerekünk is barna hajú, barna szemű lesz?

aug. 13. 23:11
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
89%
Nemlehet előre megjósolni. Mi 5-en vagyunk tesók, anya kék szemű apa barna. Én vagyok egyedül barna szemű.
aug. 13. 23:16
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Ó ezt nem lehet tudni.

Nálunk 3 gyerek van, egyik barna szemű, másik 2 kék. Nekem van kék szemem és a férjemnek barna. Igaz nálunk én részemről mindenki kék szemű, de a férjem családjában is van kék szemű sőt, a férjemé is inkább zöldesbarna.

aug. 13. 23:18
 3/15 anonim ***** válasza:
74%

Nincs olyan ebben az esetben, hogy erősebb gén, inkább valószinűség.

Azaz van, ezt hívják domináns-recesszív öröklődésnek, ez jellemző a szemszín öröklődésére, és számokkal jól le lehet vezetni az esélyeket, de ezen túl csak a szerencsén múlik.

Nekem pl. kék a szemem, szüleimnek barna volt, nagymamáimnak is, viszont mindkét nagyapámé kék. Ez utóbbi tény viszont alapesetben csak annyit vetített előre, hogy szüleim valószínűleg hordozzák a kék gént, így ha jól számolom, 25% esélye volt, hogy az enyém is kék lesz.

Nálatok ez úgy alakul, hogy tőled, mivel kék a szemed, csak kék gént örökölhet a babátok, a férjedtől meg 50-50%, hogy kék vagy barna. Mivel a kék szín csak akkor jelenik meg, ha nincs mellette domináns barna, így 25%, hogy barna szemű lesz a baba, és 75%, hogy kék.

Remélem jól írtam, javítsatok ki, ha tévedek :)

A hajszín öröklődésével viszont nem vagyok tisztában, az szerintem nem ilyen egyértelmű, bár valöszínűleg itt is lehetnek recesszív gének, legalábbis a két barna hajú szomszédnak vörös hajú lett a kislánya, elvileg ott apuka anyukája vörös (vagy a postás 😀).

aug. 14. 00:02
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Nekem barna a szemem és a hajam, sötétebb a bőröm. A férjem kék szemű, sötét hajú, nagyon fehér bőrű. Azt mondták, hogy az én "színem" a domináns típus, erre a két gyerek hófehér bőrrel, tejföl szőkén és világító kék szemmel született. Belőlem gyakorlatilag semmilyen külső jegyet nem örököltek.
aug. 14. 00:10
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Genetikusok az egesz életüket erre aldozzak, es még ők se tudnak megmondani, nemhogy a gyakoris nok 🙂
aug. 14. 01:32
 6/15 anonim ***** válasza:

A férjem sötét barna hajú, mogyoróbarna szemű. Náluk az egész család sötét hajú, sötét szemű.

Nekem gesztenye barna a hajam és a szemem is. A családunkban nagyjából ugyanez volt. Egyedül apukámnak volt fekete haja és kék szeme.

Ehhez képest a gyerek szőke és kék szemű. :D

Most 2 éves, szóval még változhat. Egyébként a férjem is mondta, hogy picinek neki is szőke haja volt. Most felnőttként meg majdnem fekete.

aug. 14. 06:31
 7/15 anonim ***** válasza:

A kék szemszínnél 2 recesszív allél van.

A barnánál 2 opció van: 1 recesszív és 1 domináns vagy 2 domináns allél.

Ha a férjednél 2 domináns allél van, a gyereketek nem lehet kék szemű. Ha a férjednél vegyes, akkor lehet kék, ha tőle az 1 recesszív allélt örökli.

Nálunk ez volt a felállás, csak én vagyok a barna szemű. A fiamnak nagyon korán bebarnult a szeme, és sosem volt babakék szeme. Nekem csak a nagypapáim voltak kékszeműek, elviekben lehetett volna bennem recesszív allél, talán van is, csak én a dominánst adtam.

#3 "Remélem jól írtam, javítsatok ki, ha tévedek :)"

Igen, abban, hogy a barna szemű lehet 2 domináns allélú is, nem csak 1-1.

aug. 14. 07:46
 8/15 anonim ***** válasza:

Nem csak a nagyanyádnak volt kék szeme, apukád felmenői között is kellett legyen, különben nem tudok volna két recesszív allél (kék szemszín) megjelenni nálad. A vörös haj is érdekes kérdés. A mi családunkban nem az a hirtelen róka vagy répa vörös fordul elő, hanem sötétebb változat. Apai nagyanyámtól származik (tovább nem ismerem a családfát azon az ágon), és apám (koromfekete haj) csak a lány

utódaira örökítette át. (3 különböző anya esetében 😂) És nagyanyám is csak az egyetlen leány gyermekének :) Unokatesóméknál az a kimondott rézvörös szín jellemző, náluk anyai ágon. Unokatesómnak (lány) két fia van, szőke, kék szemű apáktól, ő maga is kék szemű (a rézvörös hajhoz ritkán párosul barna szem, ha egyáltalán). Az egyik fia vörös hajú lett, a másik tejfel szőke. A te esélyeidet nem lehet kiszámolni belőle, vagy bármiből :D Nem sok, de a nullánál nagyobb az esély mindenképp, mivel a férjed is lehet heterozigóta kék szemre, és a barna hajára is. Tehát valamennyi esélye lehet, hogy a gyereketek két recesszív allélt örököljön, ha pedig a vörös beleesik, és nem egy koromfekete haj alléllel párosul, akkor jó eséllyel fog dominálni. De ez kb olyan mint a lottó. Csak ez génlottó :D Ja, plusz infó: anyámék ágán a barna haj azt a sötét, hamvas árnyalatot jelenti, nem azt a szép, meleg barnát. A fodrászok színpalettáján az elvileg közép vagy sötétSZŐKE :D Nem tudom, hogy a genetikusok színpalettáján minek számítana :D Az én férjemnek is ez a hűvösebb, fakóbb sötétbarna haja van, ugyanolyan szemöldökkel, szempillával, és olivazöld szemmel. Nekem ugye egy a réznél sötétebb vörös, de ugyanezzel az egérszürke szemöldökkel, fekete szempillával, barna szemmel. A lányunk egy szép, aranyló, világosabb barna hajat kapott, szinte fekete szemmel. Annyi féle variáció lehet :) Ez benne az izgalmas :) Kíváncsi vagyok, hogy a fiunknak mit dobott a gép :D

aug. 14. 09:21
 9/15 anonim ***** válasza:
Férjen és én is barna szeműek vagyunk. Férjem családja kék szemű, én családomnál 2 tesóm kék, 1 barna szemű és szülők is. Kisfiúnk csodaszép kék szemű.
aug. 14. 10:04
 10/15 anonim ***** válasza:

A parom vilagos zold szemu sotet barna

En vilagos barna haj vilagos barna szem

1. Lany zold szem vilagos barna haj

2. Fiu zold szem sotetbarna haj

3. Lany Barna szem vilagos barna haj - bar inkabb sotetszoke

4. Lany kek szem sotet barna haj

aug. 14. 10:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!