Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hova fordulhatnék mozgásfejlőd...

Hova fordulhatnék mozgásfejlődés lemaradásával?

Figyelt kérdés
Lassan 8 hónapos a lányom, nem kúszik nem mászik, nem ül csak forog, de azt is csak a hátáról a hasára vagy oldalra, visszafele vagy 2x fordult magától. Gyerekorvosnál voltunk szerinte minden rendben a kicsivel csak én aggódom túl, gondoltam elviszem gyógytornára vagy legalább egy felmérésre de 50km-es körzeten belül 1 személy foglalkozik babákkal, de ő nem vállalja mert teltház van, hosszabb útra nem tudok menni vele. Amit kapott 4 hónapos korában oltást a család orvostól a bal combja be volt pirosodva, fájlalta, szóltam a család orvosnak, azt mondta hogy elmúlik, azóta nem fájlalja de feszíti a bal lábát (nem mindig csak ha én fogom vagy próbálnám hajtani, magától mozgatja, vagy pl. Ha elterelődik a figyelme akkor hagyja hogy én mozgassam), hiába szóltam újra a család orvosnak, szerinte 100% hogy nem amiatt van de mondta hogy vigyem el a gyógytornászhoz felmérésre ha így aggódok, amit mondtam hogy nem tud fogadni, és azt válaszolta hogy ha felszabadul időpontja akkor menjek, viszont valószínű hogy az nem mostanában lesz mivel már 3 hónapja havonta keresem és nem üresedik fel hely mert a közelben csak ő foglalkozik vele. Védőnő nálunk nincs (romániában élek) mit tehetek? Itthon próbálom tornáztatni amennyire engedi, nézek videókat a neten dévény tornáról, gyakorolgatunk de semmi. Ugyanúgy feszíti a bal lábát és nem kúszik nem mászik, semmit nem csinál amit nem akar. Egyébként csípőficam szűrésen mindent rendben találtak. Komolyan tanácstalan vagyok és szomorú hogy ennyire nem foglalkozik senki a babákkal itt. Tényleg én vagyok ennyire paramami és csak lassabban fejlődik a lányom vagy csak nem törődnek az emberrel ennyire?

aug. 6. 11:31
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ne hagyd magad lerázni, tapasztalatból mondom.

Lehet, hogy nincs gond, de inkább nézzenek rá, hogy megnyugodj, minthogy ne derüljön ki időben, mert minél később kezdik el, annál nehezebb fejleszteni.

(2 gyerekemmel voltunk érintettek. Az egyiknél "csak" hypotónia, a másiknál nem ilyen egyszerű a helyzet, ott komolyabb idegrendszeri probléma is van. Vele például kb 8 hónaposan kezdtük a korai fejlesztést. Most lesz 6 éves, és még mindig csak részleges a diagnózis.)

aug. 6. 12:20
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Neurologushoz menjetek, vagy ami ennek megfelelo nalatok, ezt nem tudom, bocsi, hogy Romaniaban a gyerekeket milyen orvoshoz kell vinni, ha le vannak maradva. A gyerekorvos nem szakorvos, neki ez nem szakterulete az tuti .

Nalunk ez a neurologus, akihez vinni kell es o irja elo a terapiat, hogy mire kell jarni.

Ha utazni kell, ha nem, ezt meg kell oldanod, mert a babad ezen a ponton mar elegge le van maradva, nem forog rendesen. Annak azert mar reg stabilan kene mennie, ha a tobbinek nem is. A maszas, ules meg raer, kuszas jonne ugye most, de nyilvan a forgasra kell raallni eloszor.

aug. 6. 12:38
 3/5 anonim ***** válasza:
Máshol (messzebb) nincs lehetőség gyógytornászhoz menni? Lehet, előbb tudna fogadni titeket. Amúgy neurológiára is lehetne menni, de oda orvosnak kell adnia beutalót. Vagy magánhoz menni, oda nem kell.
aug. 6. 13:57
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Én diagnózissal kezdeném, nem a gyógytornásszal. Az én fiam kb. ugyanennyit tudott 8 hónaposan. Minket a háziorvos neurológushoz küldött, aki hypotóniát diagnosztizált. Ő küldött tovább a Dévény-központba. Az pont erre való torna volt, rendbe is jött, már 22 éves. Értem, hogy a közelben semmi sem elérhető, akkor távolabb kell menni. Biztos, hogy Romániában is várólisták vannak. Most kérj időpontot gyerekkórházba neorulógiára. Mire sorra kerülsz, már egyértelmű lesz a helyzet. Mert addigra ha magától beindul a mozgása, akkor rendben van. Ha még akkor sem, mindenképpen menni kell, bármilyen messze van. Amikor a fiammal bent feküdtem egyszer a Heim Pál kórházban, jött egy erdélyi anyuka a kisbabájával. Egy csomó pénzt ki kellett fizetnie szegénynek, mert nem volt magyar biztosítása. Kérdeztem, hogy niért jöttek el ilyen messzire. Azt válaszolta, mert otthon nem vették őket komolyan, nem foglalkoztak a problémájukkal. Végül kiderült, hogy gyereknek azonnali ellátást igénylő súlyos csecsemőkori epilepsziája van. Persze nálatok más a helyzet, neked nem kell kapkodni, de eljöhet az a pillanat,(reméljük nem) amikor lépni kell a távolság és nehézségek ellenére is.
aug. 6. 18:07
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Neurológusnak utánna érdeklődök itt mihamarabb. Ha nem más muszály lesz nekem is határon túl vinni, kerül amibe kerül. Ezek után komolyan megfordult a fejemben a költözés.
aug. 6. 18:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!