Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szabad/kell ültetni a babát...

Szabad/kell ültetni a babát vagy nem?

Figyelt kérdés
5 hónapos a lányom, ölben, hason szépen tartja a fejét. Mostmár fordul jobbra-balra, sikerült már hátról hasra és hasról hátra is át fordulnia. Hason kinyomja a fenekét és tolná magát előre de az még nem megy neki. Ami még nem megy, hogy a mellkasát nem nagyon tudja még kinyomni karból, mostanában próbálgatja (sikertelenül). Csípőficam vizsgálaton mindent rendben találtak, azt mondták hogyha akar ülni mostmár ülhet. Na de.. az a probléma hogy semmilyen huzalmat nem látok hogy ülni akarna. Ha fogom is a kezét nem próbálkozik kihúzni magát. Ültetni viszont még nem mertem mert elvileg a lányoknál főként meg kell várni amíg magától felül. De ahogy elnézem sose fog így felülni. :( Pedig ahogy látom mostmár egyre unalmasabb neki fekve, azonban 0-24ben nem cipelhetem/ nem is bírnám cipelni. Több oldalon olvastam hogy már 2-4 hónapos korban ha "ülésbe húzom" akkor kéne tartsa a fejét, azonban sok helyről hallom hogy egyáltalán ne merjem ültetni amíg nem akar mert baja lesz a gerincének. Így viszont nem látok rá semmi esélyt hogy magától bármikor felülne. Most akkor ültessem vagy sem? Nem akarom siettetni, csak tartok tőle hogy nem fog majd ülni.

2024. máj. 22. 08:20
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
93%
Tilos ültetni és amúgy is hónapjai vannak arra, hogy magától megtanulja.
2024. máj. 22. 08:22
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
5 hónaposan még nem kötelező, hogy tudjon üllni. Amikor megérik rá, akkor felfog hidd el, de tilos, hogy te segits neki.
2024. máj. 22. 08:26
 3/19 anonim ***** válasza:
90%

Magától kell elkezdeni ülni.

Meg csak 5 hónapos, meg nem kell tudnia ülni, hova sietteted?

2024. máj. 22. 08:26
 4/19 anonim ***** válasza:
95%

Fel fog ülni.

5 honaposan nem kell. Sőt, általában előbb kúszik, maszik, mint kiül.

Az hogy tartja magát, más, de ne eltöltess semmit.

8-9 hónaposan kell ülnie önállóan. Addig majd addig kepesztet, kúszik, nyujtózkodik, míg annyira megerősödnek a hatizmai, hogy tudjon ülni.

Mindennek el fog jönni az ideje, ha gond van majd figyelmeztet a védőnő.

Már most mondom 14 honaposan indult el nálunk a gyerek és 2.5 evesen kezdett el beszélni.

Ez egy remek gyakorlat arra hogy ne a saját elkepzelesedet, akaratodat próbáld ervenyesiteni a gyerekeddel hanem hagyd nemi a maga tempójában kifejleszteni ezeket a keszségeket.

2024. máj. 22. 08:29
 5/19 anonim ***** válasza:
87%

5 honaposan hova akarjon ulni? Vannak babak, akik ulnek ilyenkor, de a tobbseg nagyon nem.

Ulni egyebkent negykezlab allasbol szoktak altalaban. O meg csak kuszni se tud, messze meg az ules es ez igy teljesen rendben van.

Nem kell rohanni! Ha unatkozik, szorakoztatod. Felveszed, cipeled, igen. Ez van.

2024. máj. 22. 08:31
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem szabad ültetni! Nagyon ritka az az ember, aki sosem tanul meg ülni, ha ilyen beteg lenne a gyereked gondolom már tudnál róla...
2024. máj. 22. 08:31
 7/19 A kérdező kommentje:
Írtam is a kérdésem végére hogy nem szeretném siettetni. :) Csak érdekelt hogy ez még így rendben van-e hogy nem is akarna ülni. :) Védőnő nálunk nincs. Azért zavart ez a dolog mert sajnos a közelemben van olyan gyerek, akinél kimaradt a kuszás-mászás és most hordják több éve gyógytornára mert baj lett az idegrendszerével emiatt. Nem szeretném hogy ha nem időben kezd el ülni a pici hogy bármi baja legyen belőle, tehát ha probléma lenne, időben szeretném észre venni.
2024. máj. 22. 08:44
 8/19 A kérdező kommentje:
Egyébként az a probléma, hogy próbálom szórakoztatni, játszani vele énekelni stb. Csak az kevésbé érdekli mint az hogy nézelődhet függőlegesben, ha nincs ölben már nehezen marad el vagy sehogysem. Nekem pedig gerinc-sérvem van, nem túl jó hogy össze csuklok a picivel minden fél órába..
2024. máj. 22. 08:49
 9/19 anonim ***** válasza:
90%

De hova akarjon ulni 5 honaposan? :D

Nem ertem, tovabbra sem. Ulni 8-9-10 ho korul kell, attol fugg, hogy kit kerdezel es milyen tablazatot nezel. Nekem a gyerekorvos 10 honapot mondott, de a gyogytornasz meg 8-at, szoval most ugye dontsd el, hogy melyik. De szerintem lenyegtelen most a ti szempontotokbol.

Es miert maradna ki a kuszas-maszas??

Haho, 5 honapos! Erted?

A kuszasnak 8 honapos korig kene beindulni, a maszasnak 10-11.

Tudod ugye, hogy egy baba eleteben akar napok is nagyon sokat szamitanak? Az en kisfiam pl 1 het alatt tanult meg kuszni, majd negykezlabra allt es ult. A maszas nala picit kesobb indult be, pont 10 hos volt, de addig kuszott szepen meg ult, teljesen rendben volt. Amugy pont 8 hosan kezdte a kuszast es az ulest is. Gyogytornara jartunk korabban, de nala a forgas nem akart annyira beindulni, emiatt. De ennyi, nem kellett nagyon sokaig jarni.

2024. máj. 22. 08:53
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Az ülésbe húzást a doki vizsgálja, és nem az a célja vele, hogy üljön, hanem valóban a nyaki izmok vizsgálatára való (az én fiamnál is így bukott ki az izomtónus próbléma), ne is keverjük ide, laikusként otthon nem is szabad így húzgálni a kezénél fogva.

Ültetni tilos, sőt, azon kívül, hogy károsítja a gerincet, még a motivációt is elveszi, hogy magától akarjon mászni, ülni! Jól látod, unalmas lehet neki ilyenkor már a fekvés, de pont emiatt fog majd egyszer elkezdeni kúszni, mászni, hogy több érdekes dolgot elérjen, valamint ülni is, hisz fentről jobban belátja a teret, és két szabad kézzel játszani is könnyebb. Szóval ha most ülteted, akkor borítékolható a következő kérdésed pár hónap múlva, hogy "miért nem mászik a babám???" 😀

Mindegy gyerek megtanul előbb-utóbb ülni (aki mégsem, annak olyan betegsége lehet, amit ennyi idős korra már bőven kiszúrtak volna), majd ha túl lesz az erre "megadott határidőn", és akkor sem megy, akkor a gyerekorvos küldeni fogja kivizsgálásra/fejlesztésre, de ennyire ne szaladjunk előre: 10 hónapos kor a határidő, ha jól emlékszem!

(Az én fiam 7,5 hónaposan kezdett mászni és kiülni, és még ez is hamarabb volt az átlagnál, az 5 nagyon ritka.)

2024. máj. 22. 08:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!