Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szabad/kell ültetni a babát...

Szabad/kell ültetni a babát vagy nem?

Figyelt kérdés
5 hónapos a lányom, ölben, hason szépen tartja a fejét. Mostmár fordul jobbra-balra, sikerült már hátról hasra és hasról hátra is át fordulnia. Hason kinyomja a fenekét és tolná magát előre de az még nem megy neki. Ami még nem megy, hogy a mellkasát nem nagyon tudja még kinyomni karból, mostanában próbálgatja (sikertelenül). Csípőficam vizsgálaton mindent rendben találtak, azt mondták hogyha akar ülni mostmár ülhet. Na de.. az a probléma hogy semmilyen huzalmat nem látok hogy ülni akarna. Ha fogom is a kezét nem próbálkozik kihúzni magát. Ültetni viszont még nem mertem mert elvileg a lányoknál főként meg kell várni amíg magától felül. De ahogy elnézem sose fog így felülni. :( Pedig ahogy látom mostmár egyre unalmasabb neki fekve, azonban 0-24ben nem cipelhetem/ nem is bírnám cipelni. Több oldalon olvastam hogy már 2-4 hónapos korban ha "ülésbe húzom" akkor kéne tartsa a fejét, azonban sok helyről hallom hogy egyáltalán ne merjem ültetni amíg nem akar mert baja lesz a gerincének. Így viszont nem látok rá semmi esélyt hogy magától bármikor felülne. Most akkor ültessem vagy sem? Nem akarom siettetni, csak tartok tőle hogy nem fog majd ülni.

2024. máj. 22. 08:20
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sajnalom, hogy fizikailag nem vagy a toppon, de emiatt nem kell siettetni a gyereket.

El se tudom kepzelni, hogy milyen servvel elni, de ugye tudod, hogy meg nagyon sokaig cipelned kell…

Sajnos ez ilyen :((

2024. máj. 22. 08:54
 12/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget és a hasznos információkat. :) Nem fogom ültetni, kívárom amíg ő fog ülni magától. :)
2024. máj. 22. 08:58
 13/19 anonim ***** válasza:
91%

Jézus, dehogy kell.

A lányom 10 hónaposan tanult meg kiülni magától (pont aznap, amikor betöltötte a 10-et). Azt hagyta legutoljára, addigra már ment a kúszás, mászás, felállás, kapaszkodva lépegetés, minden. Még ezzel se foglalkozott se a védőnő, se a gyerekorvos, mert a normális határán belül volt. Nincs is a világon semmi baja, már 4 éves. A bátyja meg 6,5 hónaposan már ült mint a cövek, és azon aggódtam, hogy nincs-e ez túl korán. Akkor mit akarsz egy 5 hónapostól? Nagyon kicsi még, vannak babák, akiknek még az oda-vissza forgás se megy ennyi idősen, és az is rendben van, mert 6 hónapos korig kell tudni. Majd ha már mászik, valószínűleg akörül fog kiülni is.

2024. máj. 22. 09:49
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

"Csak az kevésbé érdekli mint az hogy nézelődhet függőlegesben"

Pont akkor hagyja ki egy gyerek a mozgásfejlődési állomásokat, ha belenyúlnak a szabad mozgás folyamatába és ültetik vagy állandóan pihenőszékbe/hordozóba/hintába teszik, mivel ezáltal erőlködés nélkül megkapja a más "dimenziót" és nem kepeszt érte.

A motivációt veszed el tőle a kúszásra/mászásra azzal, hogy folyamatosan biztosítod számára a függőlegest ill. állandóan szórakoztatod.

Kúszás és mászás UTÁN kell megtanulnia ülni. A gyerekek többsége mászásból ül ki vagy felállás után huppan le.

2024. máj. 22. 09:54
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Ki mondta, hogy ilyenkor már kell, hogy próbálkozzon ülni? Nekem múlt héten mondta pont a védőnő, hogy kb 9 hónaposan ülnek fel átlagban, ettől még nagyon messze van. Ennyi idősen a fiam nem is próbálkozott, 7 hónapos, az utóbbi napokban kezdte el, és kb feloldalasan tud már biztosan ülni.
2024. máj. 22. 11:07
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Három gyerekem van, fiú-lány vegyesen, mindegyikük 9-10 hónapos korára ült önállóan. Az etetés miatt vártam nagyon, hogy végre pihenőszék helyett etetőszékben tudjam őket etetni.

5 hónaposan még nem forogtak oda-vissza, azt is akkora csinálták, amikorra "kellett", 6 hónapos korukra kb. Hol van még az ülés 5 hónaposan... 🙂

2024. máj. 22. 11:08
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Az én kisfiam már mászott, kapaszkodva lépegetett 8 hónaposan. De ülni a 11. hónapra tanult meg.

Nyugi :) bőven jók azok a dolgok amiket csinál. Mellesleg még nem találkoztam olyan testileg és szellemileg ép felnőttel, vagy gyerekkel aki ne tudott volna ülni :) Csak reflektálva a "soha nem fog ülni" mondatodra.

2024. máj. 22. 11:20
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

"Csak érdekelt hogy ez még így rendben van-e hogy nem is akarna ülni. :)"

Amikor majd akar (vagyis képes lesz rá), lehet, hogy gyorsan fog menni. A kisfiamnál 5 hónaposan semmi jele nem volt, hogy ülni akarna. Aztán egy-két napnyi erőlködés után kiült. Mármint félreértés ne essék: ő erőlködött, mi nem avatkoztunk közbe.

2024. máj. 22. 11:48
 19/19 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm szépen a segítséget és a tapasztalatokat. :) Első babám, szóval nagy segítség hogy itt kérdezhetek és kapok értelmes választ is. :) Tudom, nem kellene elmenjen az eszem azért mert gyerekem született, csak néha nem vagyok biztos magamban hogy jól foglalkozom vele vagy sem. :)
2024. máj. 22. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!