Szabad/kell ültetni a babát vagy nem?
Nagyon sajnalom, hogy fizikailag nem vagy a toppon, de emiatt nem kell siettetni a gyereket.
El se tudom kepzelni, hogy milyen servvel elni, de ugye tudod, hogy meg nagyon sokaig cipelned kell…
Sajnos ez ilyen :((
Jézus, dehogy kell.
A lányom 10 hónaposan tanult meg kiülni magától (pont aznap, amikor betöltötte a 10-et). Azt hagyta legutoljára, addigra már ment a kúszás, mászás, felállás, kapaszkodva lépegetés, minden. Még ezzel se foglalkozott se a védőnő, se a gyerekorvos, mert a normális határán belül volt. Nincs is a világon semmi baja, már 4 éves. A bátyja meg 6,5 hónaposan már ült mint a cövek, és azon aggódtam, hogy nincs-e ez túl korán. Akkor mit akarsz egy 5 hónapostól? Nagyon kicsi még, vannak babák, akiknek még az oda-vissza forgás se megy ennyi idősen, és az is rendben van, mert 6 hónapos korig kell tudni. Majd ha már mászik, valószínűleg akörül fog kiülni is.
"Csak az kevésbé érdekli mint az hogy nézelődhet függőlegesben"
Pont akkor hagyja ki egy gyerek a mozgásfejlődési állomásokat, ha belenyúlnak a szabad mozgás folyamatába és ültetik vagy állandóan pihenőszékbe/hordozóba/hintába teszik, mivel ezáltal erőlködés nélkül megkapja a más "dimenziót" és nem kepeszt érte.
A motivációt veszed el tőle a kúszásra/mászásra azzal, hogy folyamatosan biztosítod számára a függőlegest ill. állandóan szórakoztatod.
Kúszás és mászás UTÁN kell megtanulnia ülni. A gyerekek többsége mászásból ül ki vagy felállás után huppan le.
Három gyerekem van, fiú-lány vegyesen, mindegyikük 9-10 hónapos korára ült önállóan. Az etetés miatt vártam nagyon, hogy végre pihenőszék helyett etetőszékben tudjam őket etetni.
5 hónaposan még nem forogtak oda-vissza, azt is akkora csinálták, amikorra "kellett", 6 hónapos korukra kb. Hol van még az ülés 5 hónaposan... 🙂
Az én kisfiam már mászott, kapaszkodva lépegetett 8 hónaposan. De ülni a 11. hónapra tanult meg.
Nyugi :) bőven jók azok a dolgok amiket csinál. Mellesleg még nem találkoztam olyan testileg és szellemileg ép felnőttel, vagy gyerekkel aki ne tudott volna ülni :) Csak reflektálva a "soha nem fog ülni" mondatodra.
"Csak érdekelt hogy ez még így rendben van-e hogy nem is akarna ülni. :)"
Amikor majd akar (vagyis képes lesz rá), lehet, hogy gyorsan fog menni. A kisfiamnál 5 hónaposan semmi jele nem volt, hogy ülni akarna. Aztán egy-két napnyi erőlködés után kiült. Mármint félreértés ne essék: ő erőlködött, mi nem avatkoztunk közbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!