Ha velem nyaral a gyerek, de az anyjával él, akkor is jár a gyerektartás?
Nem kevés gyermektartást fizetek a gyermekem után, az összeget önként ajánlottam fel, váláskor a bíró elfogadta szó nélkül és persze a volt nejem is. Azon felül is segítem-segítettem őt és az anyját amiben tudom-tudtam, de amióta anyának új pasija van, azóta -mondjuk úgy- nem úgy működnek a dolgok, mint régen. "Éhesebb" lett, plusz gyakorlatilag kiközösítenek a család életéből.
Ha egy hónapra elviszem a gyereket nyaralni, akkor is jár a gyerektartás, esetleg kérhetek én is arra az egy hónapra gyerektartást? - nem azért mert rá vagyok szorulva, hanem mert nem érdemli meg a minden határon túli önzetlenséget és essen már le neki, hogy ez így nincs rendben.
A gyerektartás akkor is jár, egyedül akkor nem kellene fizetned, ha a gyerek tartósan nálad van (minimum fél év) és a bíróság jóváhagyja, hogy ne fizess.
A gyerektartás olyan, mint a családi pótlék, minden hónapban jár.
Az, hogy most egy hónapig nálad van a gyerek, a láthatás része.
A láthatásra hivatkozva nem kérheted a gyerektartás csökkentését.
Kár volt az elején nagyvonalúskodnod. Fizettél volna annyit, amennyit a bíró megítél, és azon felül bármikor bármennyit adhattál volna - de csak addig, ameddig te akarod.
Arra pedig eleve számítanod kellett volna, hogy előbb-utóbb lesz új párja a volt feleségednek.
Nem érzek hozzá,de nem megoldás ilyenkor az összeg módosítása? Nem a nyaralás miatt,hanem hónapról hónapra csak annyit fizetnél,amennyit muszáj?
Bocsánat ha marhaságot írtam,nem tudom,lehet -e az összeget utólag barminemuen,jogszerűen módosítani.
4-es, a bíróság már jóváhagyta a kérdező által korábban ajánlott összeget. Erős indok kell, hogy ezt módosítsa. Most már ennyit KELL fizetnie.
Ha nem tett volna ilyen ajánlatot, akkor a bíróság osztott-szorzott volna és megállapított volna ő valamilyen összeget. Akkor az lenne kötelező.
Kétévente lehet felülvizsgáltatni. Akkor hivatkoznod lell valamilyen körülményre, ami megváltozott. Pl. kisebb kereset, tartós betegség, munkanélküliség, új házasság, új gyerek, messzebb költözés... Másik oldalról az infláció miatt viszont nőhet(ne)...
A nyaralás viszont nem számít, a láthatás része. Tipikus, hogy a szüneteket megfelezik az elvált szülők. Ahogy az is, hogy a nagyobb költségeket (pl tábor, fogszabályzó, iskolakezdés). Ezek benne szoktak lenni a megegyezésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!